451
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, προανήγγειλε εμβολιασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα | Trevor Adams/Pool via Reuters

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer – Ξεκινά τους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 09:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/12/2020, 13:10
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, προανήγγειλε εμβολιασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα
|Trevor Adams/Pool via Reuters

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer – Ξεκινά τους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 09:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/12/2020, 13:10

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που δίνει έγκριση σε εμβόλιο για τον κορονοϊό και ξεκινά τους εμβολιασμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί της Τετάρτης, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε κατεπείγουσα έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πριν από τις ΗΠΑ και πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες κατά τα τέλη του μήνα.

«Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ενθουσιασμένος ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι τα βρετανικά νοσοκομεία είχαν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για μαζικούς εμβολιασμούς το επόμενο δεκαήμερο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο στις κλινικές δοκιμές παρουσίασε αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορονοϊού. Οι δόσεις αυτές αρκούν για λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 10 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) με θέμα την έγκριση του ίδιου εμβολίου και αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκρισή του. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενδέχεται να ακολουθήσει πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Είναι μία ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, ο οποίος έχει ήδη πει στο παρελθόν ότι η διανομή των δόσεων από την εταιρεία στις χώρες που το εγκρίνουν, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση.

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος προς τον οποίο εργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή που είχαμε δηλώσει ότι η επιστήμη θα νικήσει και χαιρετίζουμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια τόσο προσεκτική εκτίμηση και να αναλάβει έγκαιρα δράση για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων της Βρετανίας», πρόσθεσε ο Μπουρλά.

«Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες, επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης, για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο», είπε ο ίδιος.

«Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

«Είναι φανταστικό» νέο, έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα, την Τετάρτη, και πρόσθεσε και αυτός ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Βρετανία «βιάστηκε». Γερμανός ευρωβουλευτής, ο Πέτερ Λίζε, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, είπε ότι η κατεπείγουσα έγκριση είναι «προβληματική».

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...