666
Ο Κίριλ Πετκόφ στην Κομοτηνή, τον Ιούλιο, στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB | REUTERS/Alexandros Avramidis

Πετκόφ: Μπορώ να τα βάλω με τη διαφθορά αλλά όχι με τη ρωσική ανάμειξη στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 16:41
Ο Κίριλ Πετκόφ στην Κομοτηνή, τον Ιούλιο, στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB
| REUTERS/Alexandros Avramidis

Πετκόφ: Μπορώ να τα βάλω με τη διαφθορά αλλά όχι με τη ρωσική ανάμειξη στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 16:41

Ο Κίριλ Πετκόφ έμαθε ένα μάθημα στη διάρκεια της σύντομης θητείας του ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας: «Πολεμήσαμε τη διαφθορά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας χειρότερος εχθρός: η ρωσική επιρροή».

Μιλώντας στους Times, ο Πετκόφ είπε ότι «δεν καταλάβαμε ότι η διαφθορά και η ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφθορά είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο διεθνούς πολιτικής που χρησιμοποιεί η Μόσχα στα Βαλκάνια».

Ο βούλγαρος εκσυγχρονιστής εξελέγη πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο και πάλεψε με αποφασιστικότητα εναντίον της εγχώριας μαφίας και των ρώσων κατασκόπων. Ενώ ηττήθηκε στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης, στο Κοινοβούλιο, παραμένει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο όταν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση με ή χωρίς βουλευτικές εκλογές. Φοβάται όμως, ότι η Μόσχα θα τον ρίξει για τα καλά. Μέχρι τότε, είναι αποφασισμένος, γράφουν οι Times, να τα βάλει με τον Πούτιν και τη ρωσική ανάμειξη στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Πετκόφ κατήγγειλε δωροδοκία αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης για να συνεχίσει η Βουλγαρία να αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom σε τιμή τριπλάσια από ό,τι από τους Αζέρους. «Ελεγαν ότι δεν υπάρχει αγωγός, αλλά υπάρχει και αρκεί. Κάποιος είχε συμφωνήσει να πληρώνουμε τα τριπλάσια. Στο γκαράζ ενός αξιωματούχου (που είχε μεσολαβήσει για τη συμφωνία με τους Ρώσους) βρήκαμε ένα καινούργιο SUV», το οποίο είχε αγοράσει για λογαριασμό του μία ρωσική κατασκευαστική εταιρεία.

Οταν υπέγραψε τη συμφωνία με τους Αζέρους, το Κρεμλίνο έξαλλο, υποκίνησε διαμαρτυρίες στη Σόφια, σύμφωνα με τον Πετκόφ, που οδήγησαν στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Πετκόφ πέρασε στην αντεπίθεση, απελαύνοντας 70 ρώσους διπλωμάτες. «Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από τους 70 που στείλαμε πίσω συνομιλούσαν απευθείας με βουλευτές και έδιναν στους δημοσιογράφους κείμενα έτοιμα προς δημοσίευση. Ο ρώσος πρεσβευτής πιστεύουμε ότι έπαιζε ενεργό ρόλο, στέλνοντας πολιτικούς για διακοπές στην Ελλάδα με τα πάντα πληρωμένα. Αυτό ήταν σαφής παρέμβαση», είπε στους Times.

Ο Πετκόφ έκανε και άλλα πράγματα που εξόργισαν τη Μόσχα αλλά και τη βουλγαρική μαφία. Ηρε το βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, πυροδοτώντας αντιδράσεις και διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, υποκινούμενες από τη Ρωσία, όπως λέει, καθώς πρωτοστάτησαν τα φιλορωσικά κόμματα.

Στα δε σύνορα με την Τουρκία, αντικατέστησε διεφθαρμένους αξιωματούχους, που πληρώνονταν από τη μαφία για να κάνουν τα στραβά μάτια στην εισαγωγή λαθραίων τροφίμων που δεν πληρούσαν τους ελέγχους της ΕΕ, και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, η αξία των οποίων έφτανε το ένα δισ. ευρώ. τον χρόνο. Ο Ιβάν Χριστιάνοφ που ήταν επικεφαλής της αναδιαμόρφωσης του συνοριακού περάσματος με την Τουρκία, τώρα έχει σωματοφύλακες στο γραφείο του στη Σόφια γιατί έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του. «Ο αληθινός λόγος που έθεσαν θέμα ψήφου εμπιστοσύνης ήταν τα σύνορα και όχι η Βόρεια Μακεδονία», είπε.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που ήλεγχαν το συνοριακό πέρασμα πριν τις κάνει πέρα η κυβέρνηση, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της, και μπορεί να κερδίσουν τις προσφυγές, καθώς οι δικαστές είναι και αυτοί διεφθαρμένοι, όπως λένε Βούλγαροι και ξένοι αναλυτές.

Ο Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, αρχηγός του φιλορωσικού εθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση, που αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία «εμφύλιο» και λαμβάνει 10% στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές. «Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρεσβευτής κάλεσε τα κόμματα και τους έδωσε οδηγίες. Αυτοί που πάνε στην αμερικανική πρεσβεία, κατηγορούν εμάς ότι πάμε στη ρωσική πρεσβεία», είπε.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχουν σοκάρει τους Βούλγαρους και έχουν μειώσει το ποσοστό των φιλορώσων στη χώρα που είχε στενές σχέσεις επί δεκαετίες με τη Μόσχα. Ομως, ο δύσκολος χειμώνας θα είναι ένα τεστ για το αν η Βουλγαρία αντέξει χωρίς ρωσικό αέριο και αν όντως μπορεί να «κόψει» τα πλοκάμια του Κρεμλίνου στη χώρα.

«Ως πρωθυπουργός κατάλαβα ότι υπάρχουν 20 άνθρωποι κλειδιά. Η διαφθορά δεν είναι διάσπαρτη στο σύστημά μας. Εξαρτάται από τους ανθρώπους κλειδιά στην κυβέρνηση και άλλους 20 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα, τους μεγάλους παίκτες. Αν είχαμε έναν αληθινά ανεξάρτητο γενικό εισαγγελέα, η χώρα θα είχε καθαρίσει σε ένα χρόνο. Οσα κάναμε άξιζαν τον κόπο, ακόμα και αν το κόστος ήταν η κυβέρνησή μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πετκόφ, στη βρετανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...