346
Με τους Cream στο Royal Albert Hall του Λονδίνου το 2005 | Reuters

Πέθανε στα 80 του χρόνια ο θρυλικός ντράμερ Τζίντζερ Μπέικερ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 18:53
Με τους Cream στο Royal Albert Hall του Λονδίνου το 2005
|Reuters

Πέθανε στα 80 του χρόνια ο θρυλικός ντράμερ Τζίντζερ Μπέικερ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 18:53

Ο βρετανός ντράμερ της ροκ Τζίντζερ Μπέικερ πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

Tον περασμένο μήνα η οικογένειά του είχε ανακοινώσει ότι είναι βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο.

O Πήτερ «Τζίντζερ» Μπέικερ γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1939 στο Λούισαμ του Λονδίνου και το προσωνύμιο «Τζίντζερ» προήλθε από τα κόκκινα μαλλιά του.

Κατά την παιδική του ηλικία ενδιαφερόταν να γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης, αλλά στα εφηβικά του χρόνια τα ενδιαφέροντα του άλλαξαν προς τη μουσική και πιο ιδιαίτερα στα τύμπανα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχε ήδη συμμετάσχει στα τζαζ συγκροτήματα του Terry Lightfoot και του Acker Bilk.

Το 1962 ο Μπέικερ γνώρισε τον Γκράχαμ Μποντ και τον Τζακ Μπρους και μαζί σχημάτισαν τους Graham Bond Organization μαζί με τον σαξοφωνίστα Ντικ Χέκστολ-Σμιθ.

Κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ «The Sound of 65» και «There’s a Bond Between Us» μέσα στο 1965, αλλά οι συνεχείς διαφωνίες του με τον Μπρους οδήγησαν τον δεύτερο σε αποχώρηση και στη μεταπήδηση του στους Bluesbreakers του Τζον Μέιαλ.

Στις αρχές του 1966, ο Μπέικερ αποχώρησε από τους Graham Bond Organization και μαζί με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον και τον Τζακ Μπρους στο μπάσο και τα φωνητικά, σχημάτισαν τους Cream, γνωστό και ως το πρώτο supergroup της ροκ ιστορίας.

Ηχογράφησαν τέσσερα στούντιο άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο, ανεβαίνοντας στην κορυφή των βρετανικών και αμερικανικών τσαρτ, ενώ κυκλοφόρησαν τις μεγάλες επιτυχίες «Sunshine of Your Love» και «White Room».

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος στα τέλη του 1968, κυκλοφόρησαν δύο ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ και μία συλλογή.

Μετά τους Cream, εντάχθηκε στους Blind Faith ηχογραφώντας το ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος μαζί με τον Έρικ Κλάπτον, τον Στηβ Γουίνγουντ και τον Ρικ Γκρεκ, και ένα χρόνο μετά, το 1970, δημιούργησε τους Ginger Baker’s Air Force κυκλοφορώντας το ομώνυμο άλμπουμ στα τέλη Μαρτίου και το «Ginger Baker’s Air Force ΙΙ» τον Δεκέμβριο του 1970.

Αμέσως μετά, μετακόμισε στη Νιγηρία για έξι χρόνια, παίζοντας με το Φέλα Κούτι.

Το 2005, επανενώθηκε με τον Έρικ Κλάπτον και τον Τζακ Μπρους σχηματίζοντας ξανά τους Cream, ηχογραφώντας τις τέσσερις συναυλίες τους στο Royal Albert Hall του Λονδίνου για την κυκλοφορία «Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005».

Το 2009 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Hellraiser».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...