425
Από πρόβες της θεατρικής ομάδας στον χώρο παραστάσεων της RSC στο Στράτφορντ | Wikipedia

«Πράσινος» ο Σαίξπηρ, αφού έκοψε τους δεσμούς με την ΒΡ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 21:32
Από πρόβες της θεατρικής ομάδας στον χώρο παραστάσεων της RSC στο Στράτφορντ
|Wikipedia

«Πράσινος» ο Σαίξπηρ, αφού έκοψε τους δεσμούς με την ΒΡ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 21:32

Η Βασιλική Εταιρεία Σαίξπηρ (Royal Shakespeare Company – RSC) αποφάσισε να τερματίσει, ύστερα από οκτώ χρόνια, τη συμφωνία χορηγίας της από την BP επειδή τον τελευταίο χρόνο δέχθηκε έντονη κριτική από πολλούς ακτιβιστές με δράση υπέρ του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, η συμφωνία θα τερματιστεί πρόωρα, καθώς το συμβόλαιο έληγε το 2022.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αυξανόμενες πιέσεις προς την RSC από τη βρετανική κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου (και βραβευμένου με Οσκαρ) ηθοποιού Μαρκ Ράιλανς, ο οποίος τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον θίασο, διαφωνώντας με τη χρηματοδότηση που δέχεται από την ΒΡ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, εξαιρετικά καθοριστική στάθηκε η προ ημερών παρέμβαση κάποιων νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα.

Η ομάδα «UK Student Climate Network» (Δίκτυο βρετανών μαθητών για το κλίμα) έστειλε ένα οργισμένο γράμμα στον θεατρικό οργανισμό, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αποφασισμένοι να μποϊκοτάρουν τις παραστάσεις τους στη γενέτειρα του βάρδου, το Στράτφορντ, αν προηγουμένως η RSC δεν έκοβε τον… ομφάλιο λώρο της χρηματικής της εξάρτησης από τον πετρελαϊκό κολοσσό, ο οποίος και χρηματοδοτούσε ένα σύστημα μειωμένων εισιτηρίων για τις παραστάσεις της ομάδας για νέους έως 25 ετών.

Μάλιστα, οι μαθητές δηλώνουν πως «δεν τους ενδιαφέρει να έχουν το μειωμένο εισιτήριο (σ.σ.: της τάξεως των πέντε λιρών) για τις παραστάσεις, αν είναι αυτό το εισιτήριο να είναι αποτέλεσμα σπονσοραρίσματος από την ΒΡ, μια από τις εταιρείες που ευθύνονται περισσότερο για τις εκπομπές καυσαερίου που οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

 

Το θέατρο της Βασιλικής Εταιρείας Σαίξπηρ στη γενέτειρα του βάρδου, το Στράτφορντ

Σε κοινή τους δήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του RSC, Γκρεγκ Ντόραν και η εκτελεστική διευθύντρια Κάθριν Μάλιον, δήλωσαν ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από «προσεκτική και δύσκολη συζήτηση», προσθέτοντας πως «εν μέσω της έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή, την οποία αναγνωρίζουμε, οι νέοι μας στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η χορηγία της BP εμποδίζει την επιθυμία τους να προσέρχονται στις παραστάσεις του RSC. Και εμείς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το μήνυμα».

Η Τζες Γουόρθ, διευθύντρια της ακτιβιστικής οργάνωσης «Culture Unstained» με στόχο την απομάκρυνση των μεγάλων ρυπαντών του περιβάλλοντος από τον χώρο των βρετανικών τεχνών, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή «αποτελεί εξαιρετική είδηση. Η RSC επιτέλους κατάλαβε ότι σε μια έκτακτη περίσταση για το κλίμα, όπως αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται να συνεχίσουμε να κλείνουμε εμπορικές συμφωνίες όπως παλιά».

Οπως αναφέρει ο Guardian, η κίνηση αυτή θα αυξήσει την πίεση και σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Βασιλική Οπερα, το Βρετανικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, τα οποία κριτικάρονται επίσης εντόνως για τις οικονομικές σχέσεις τους με την ΒΡ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...