179
Ο Ζαν Ντανιέλ, που έφυγε από τη ζωή στα 99 του, ήταν αρθρογράφος του περιοδικού ως το τέλος | Twitter/lobs

Πέθανε ο Ζαν Ντανιέλ, ιδρυτής του Nouvel Observateur

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 08:13
Ο Ζαν Ντανιέλ, που έφυγε από τη ζωή στα 99 του, ήταν αρθρογράφος του περιοδικού ως το τέλος
|Twitter/lobs

Πέθανε ο Ζαν Ντανιέλ, ιδρυτής του Nouvel Observateur

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 08:13

Πλήρης ημερών, στα 99 του, και δραστήριος αρθρογράφος ως το τέλος, έφυγε από τη ζωή ο Ζαν Ντανιέλ, ιδρυτής και για χρόνια διευθυντής του γαλλικού ειδησεογραφικού περιοδικού Nouvel Observateur (σήμερα πλέον L’Obs).

«Πέθανε ο επιφανέστερος γάλλος δημοσιογράφος. Υπήρξε ταυτόχρονα παρατηρητής, πρωταγωνιστής και συνείδηση του κόσμου» έγραψε το περιοδικό, ανακοινώνοντας τον θάνατο του Ντανιέλ.

Ο Ζαν-Ντανιέλ Μπενσαΐντ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, είχε γεννηθεί στις 21 Ιουλίου 1920 στην Μπλίντα της Αλγερίας, τέκνο εβραϊκής οικογένειας.

Αργότερα σπούδασε Φιλοσοφία στη Σορβόννη και μπήκε στη δημοσιογραφία το 1947, δημιουργώντας το Caliban, ένα πολιτιστικό περιοδικό. Το 1952 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ίδρυσε το Nouvel Observateur, συγκεκριμένα το 1964, μαζί με τον φίλο του Κλοντ Περντριέλ.

Ο Ντανιέλ ήταν διανοούμενος της μη κομμουνιστικής Αριστεράς, ενώ υπήρξε φίλος, μεταξύ άλλων, του φιλοσόφου Μισέλ Φουκό, του Φρανσουά Μιτεράν, αλλά και του Αλμπέρ Καμί, με τον οποίο διαφωνούσαν για το ζήτημα της Αλγερίας. Είχε συναντήσει ιστορικές προσωπικότητες, όπως μεταξύ άλλων τον Φιντέλ Κάστρο, με τον οποίο συνέτρωγαν το 1963, όταν πληροφορήθηκαν τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ηταν επίσης συγγραφέας και δοκιμιογράφος, με περίπου 30 βιβλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...