193
Ο Μπρεζίνσκι κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2007 | REUTERS/Jim Young/File Photo

Πέθανε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 11:29
Ο Μπρεζίνσκι κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2007
|REUTERS/Jim Young/File Photo

Πέθανε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 11:29

Ενας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς διεθνολόγους και αναλυτές των διεθνών σχέσεων, ο οποίος είχε διατελέσει και σύμβουλός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Ζμπίγκιου Μπρεζίνσκι, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανέφερε η κόρη του Μίκα, η οποία είναι δημοσιογράφος του NBC.

Ο Μπρεζίνσκι, που είχε γεννηθεί στην Πολωνία και ήταν γιος διπλωμάτη, είχε διατελέσει σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

Χειρίστηκε την κρίση του 1979 με την ομηρία των Αμερικανών στο Ιράν λίγο μετά το ξέσπασμα της επανάστασης που ανέτρεψε τον Σάχη. Σημαντικό ρόλο είχε ακόμη στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα, στην υπογραφή της συνθήκης SALT II για τον περιορισμό των πυρηνικών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, αλλά και στη συμφωνία του Καμπ Ντείβιντ μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Ο Μπρεζίνσκι, που ήταν Δημοκρατικός, είχε υποστηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για την απουσία πολιτικής. «Εχουν καθόλου οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή εξωτερική πολιτική;» ρωτούσε σε αυτό το tweet από τον Φεβρουάριο, μία από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Τις τελευταίες δεκαετίες είχε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ ακόμη είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και συχνές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...