408
Ο Τζάρεντ Κούσνερ παρακολουθεί τον πεθερό του. Φαίνεται ότι ο ρόλος του στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιο σκοτεινός απ' ό,τι φαινόταν αρχικά | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ για όλες τις (ρώσικες) δουλειές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 10:07
Ο Τζάρεντ Κούσνερ παρακολουθεί τον πεθερό του. Φαίνεται ότι ο ρόλος του στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιο σκοτεινός απ' ό,τι φαινόταν αρχικά
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ για όλες τις (ρώσικες) δουλειές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 10:07

Με όρους γαλλικής πολιτικής θα μιλούσαμε ήδη για μια πανίσχυρη «eminence grise», τον άνθρωπο που συμβουλεύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό του, κάνει τις «βρώμικες» δουλειές, δηλαδή τις επαφές με τους Ρώσους. Για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι απλώς ο γαμπρούλης του που τον βοηθά στον Λευκό Οίκο. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του Τζάρεντ Κούσνερ, του νεαρού επιχειρηματία του real estate που παντρεύτηκε την Ιβάνκα και διορίστηκε σύμβουλος του προέδρου δεν είναι ένα απλό οικογενειακό ρουσφέτι του πεθερού του.

Οπως αποκαλύπτει η Washington Post, ο Κούσνερ ήταν αυτός που συζήτησε τη δημιουργία ενός κρυφού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, που ετοιμαζόταν τότε να αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι επικοινωνίες, που θα παρέκαμπταν τις αμερικανικές υπηρεσίες, θα γίνονταν μέσω ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, πρόταση που φέρεται να ξάφνιασε τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, λόγω των ζητημάτων ασφάλειας που θα ήγειρε και για τις δύο πλευρές, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κρυφός δίαυλος θα επέτρεπε στην ομάδα Τραμπ να επικοινωνεί απ’ ευθείας με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης μακριά από τα «αυτιά» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αν και ο σκοπός του διαύλου δεν είναι σαφής, δημοσίευμα των New York Times που ακολούθησε το κείμενο της Washington Post υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές θα επικοινωνούσαν αναφορικά με τη Συρία και άλλα θέματα πολιτικής.

Τον κρυφό δίαυλο θα χειριζόταν εν πολλοίς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν, που ήταν παρών στο ραντεβού Κούσνερ – Κίσλιακ. Ο Φλιν παραιτήθηκε τον Μάρτιο, προτού καν συμπληρώσει ένα μήνα θητείας, αφού παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει με ακρίβεια τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή.

Η αποκάλυψη εγείρει νέα ερωτήματα για τις επαφές των ανθρώπων του Tραμπ με ρώσους αξιωματούχους. Αυτό έχει πολιτικές αλλά και νομικές προεκτάσεις καθώς ως γνωστόν  το FBI διεξάγει ευρεία έρευνα όσον αφορά τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και τυχόν συνεννοήσεις ανάμεσα στη Ρωσία με το στρατόπεδο του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Ομως μετά τις νέες αποκαλύψεις, ο Κούσνερ μπαίνει στο μικροσκόπιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, άλλωστε, προτού δηλαδή ο Τραμπ ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Κούσνερ είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής τράπεζας Vnesheconombank, η οποία είχε γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Κριμαία.

Δικηγόρος του Κούσνερ έχει διαμηνύσει πως ο γαμπρός του προέδρου είναι διατεθειμένος να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου που εξετάζουν τις ρωσικές προεκλογικές παρεμβάσεις αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε άλλη έρευνα, όπως αυτή του FBI.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...