691
Η Κίνα προσθέτει ένταση με τις εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων, λένε οι Αμερικανοί | Shutterstock

Περσινά ξινά σταφύλια οι πύραυλοι της Κίνας  

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 19:46
Η Κίνα προσθέτει ένταση με τις εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων, λένε οι Αμερικανοί
|Shutterstock

Περσινά ξινά σταφύλια οι πύραυλοι της Κίνας  

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 19:46

Η είδηση που το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε εντύπωση ήταν ουρανοκατέβατη και αφορούσε την Κίνα: τον Αύγουστο δοκίμασε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο που έκανε τον γύρο της Γης προτού κατέλθει στην επικράτεια της Κίνας χωρίς να βρει τον στόχο του, αφού είχε απόκλιση καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα.

Λογικό δεν είναι, λοιπόν, τέτοια συγκλονιστικά νέα να κάνουν τον γύρο του κόσμου; Τον έκαναν βέβαια, μάλιστα στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν και κάποια ανησυχία στο στρατηγείο των Times, τουλάχιστον στο άρθρο που υπέγραψε ο Ουίλιαμ Μπρόαντ

Ο αρθρογράφος ομολόγησε τον φόβο του ότι «ο βομβαρδισμός στόχων με αυτόν τον τρόπο είναι ικανός να σπάσει την υπάρχουσα πυραυλική άμυνα», συγχρόνως όμως καθησύχασε το κοινό του με την παράθεση δηλώσεων ειδικών οι οποίοι αμφιβάλλουν για τα δεδομένα της συγκεκριμένης πυραυλικής εκτόξευσης.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτε προερχόμενο από αξιόπιστες πηγές» είπε στον Μπρόαντ ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαρντ και αρμόδιος για την παρακολούθηση των εκτοξεύσεων πυραύλων. Ούτε οι στρατιωτικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τις τροχιές των πυραύλων ανέφεραν κάτι σχετικό τον Αύγουστο. «Η ιστορία μπάζει».

Τι αναφέρθηκε για την πυραυλική δοκιμή της Κίνας; Οι Financial Times έγραψαν αυτήν την ιστορία βασισμένοι σε «μία ποικιλία ανωνύμων πηγών», συμπεριλαμβανομένης μίας που επέμεινε ότι η δοκιμή του κινεζικού όπλου αιφνιδίασε τους Αμερικανούς. Στη λονδρέζικη εφημερίδα υπήρχε και σχόλιο αυτής της ανώνυμης –και, προφανώς, αμερικανικής– πηγής: «Δεν έχουμε ιδέα πώς το έκαναν αυτό οι Κινέζοι».

Το αστείο είναι ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι παραδέχθηκαν μεν δοκιμή «διαστημικού επαναχρησιμοποιούμενου οχήματος», όχι όμως και «πυρηνικού υπερηχητικού πυραύλου». Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κιόλας το συμβάν «δοκιμή ρουτίνας» και τίποτε περισσότερο: «Υπάρχουν πολλές εταιρείες σε όλον τον κόσμο που έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές»… Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν η κρατική εταιρεία που εποπτεύει τη διαστημική βιομηχανία της Κίνας είχε ανακοινώσει δοκιμή «πειραματικού επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού σκάφους» που είχε ολοκληρώσει «πτήση χαμηλής τροχιάς» πέριξ της Γης.

Συνεπώς, λέει το άρθρο των ΝΥΤ, μάλλον δεν υπάρχει έκπληξη στην ιστορία των FT. Εξάλλου τα πράγματα αυτά, ο γύρος του πλανήτη και η επιτάχυνση του πυραύλου προς τον στόχο, δεν είναι δα και καινούργια. Πρόκειται περί σοβιετικής τεχνολογίας της δεκαετίας του ’60, γνωστής τότε στη Δύση με το όνομα Fractional Orbital Bombardment System ή, απλούστερα, FOBS. Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχε επιτύχει κάποιος πύραυλος πλήρη τροχιά πέριξ της Γης.

Ο Ντέιβιντ Ράιτ, πάντως, φυσικός στο ΜΙΤ και μελετητής των εξελίξεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, θεωρεί κάποια στοιχεία της είδησης ανησυχητικά: «Κάθε χώρα με υποδομές στη διαστημική τεχνολογία θα μπορούσε να το κάνει. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα από το γεγονός ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να το πράττει».

Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι η Κίνα προκαλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ στον διαγκωνισμό για την κυριαρχία στο Διάστημα, αφού μόλις πέρσι, μέσα στο φουλ κορονοϊκό 2020 δηλαδή, «πάτησε» και εκείνη τη Σελήνη και επέστρεψε στη Γη με πετρώματα, κατέβασε ένα ρόβερ στον Αρη και εκτόξευσε δύο πληρώματα αστροναυτών. Παράλληλα οι Κινέζοι επιδίδονται με ζήλο σε κατασκευές σιλό πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενισχύουν αναλόγως την άμυνά τους, εκτοξεύουν διηπειρωτικούς πυραύλους συχνότερα από κάθε άλλη χώρα.

Αλλά και στην περίπτωση που όντως ήταν υπερηχητικός ο πύραυλος του περασμένου Αυγούστου, πάλι δεν υπάρχει πρωτοτυπία: οι ΗΠΑ άρχισαν να ερευνούν αυτήν την τεχνολογία πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια, ενώ τα στοιχεία της έκθεσης της RAND Corporation το 2017 δείχνουν ότι μια ντουζίνα χώρες, μαζί τους και η Κίνα,  πειραματίζονταν τότε με τον τρόπο επίτευξης υπερηχητικής πτήσης. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε επίσης ότι προσφάτως δοκίμασε και αυτή υπερηχητικό πύραυλο.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο μπροστά στις δημοσιογραφικές κάμερες δεν ανέλυσε εις βάθος τις πληροφορίες περί της κινεζικής υπερηχητικής πυραυλικής πτήσης, αλλά περιορίστηκε σε γενικότητες: «Δεν θα σχολιάσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των αναφορών» είπε ο Τζον Φ. Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας. «Εχουμε καταθέσει τις ανησυχίες μας για τις στρατιωτικές δυνατότητες που συνεχίζει να επιδιώκει η Κίνα, μία κατάσταση που αυξάνει τις εντάσεις». Ωστόσο ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανωνύμως στους ΝΥΤ, είπε ότι υπάρχει σκεπτικισμός για τον τρόπο με τον οποίο οι FT παρουσίασαν τη είδηση.

Κάτι ανάλογο είπε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, παραπέμποντας συγχρόνως για περισσότερες πληροφορίες στο Πεντάγωνο: «Ανησυχούμε βαθιά για την ταχεία επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων συστημάτων μεταφοράς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...