480
Πράκτορας του FBI στην είσοδο της έπαυλης | REUTERS/Tom Brenner

Ουάσινγκτον: Ερευνα του FBI σε έπαυλη ρώσου ολιγάρχη και συνεργάτη του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 15:14
Πράκτορας του FBI στην είσοδο της έπαυλης
|REUTERS/Tom Brenner

Ουάσινγκτον: Ερευνα του FBI σε έπαυλη ρώσου ολιγάρχη και συνεργάτη του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 15:14

Στο στόχαστρο του FBI βρέθηκε ο δισεκατομμυριούχος ρώσος ολιγάρχης Ολεγκ Ντεριπάσκα, καθώς με δικαστική εντολή πράκτορες πραγματοποίησαν έρευνα σε έπαυλη στην Ουάσινγκτον, η οποία ανήκει σε συγγενείς του.

Ο λόγος της έρευνας δεν ανακοινώθηκε, όμως πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τις κυρώσεις εναντίον του από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πράκτορες του FBI αφαίρεσαν πολλά κουτιά και αντικείμενα από το σπίτι. Το ίδιο έγινε και σε ένα άλλο σπίτι στη Νέα Υόρκη, που επίσης φέρεται να ανήκει σε συγγενείς του ρώσου μεγιστάνα.

Πράκτορες του FBI μεταφέρουν κουτιά από το σπίτι των συγγενών του Ολεγκ Ντεριπάσκα – REUTERS/Carlo Allegri

Ο Ντεριπάσκα, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 4,9 δισ. δολάρια, έχει μπει στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης από το 2018. Τον Ιούνιο, δικαστήριο της Ουάσινγκτον απέρριψε την μήνυσή του κατά του υπ. Οικονομικών, με την οποία ζητούσε άρση των κυρώσεων εναντίον του, που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και κυβερνοεπιθέσεων από ρώσους χάκερ.

Ο ρώσος ολιγάρχης είναι υποστηρικτής και συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οσες φορές ταξιδεύει εκτός Ρωσίας, χρησιμοποιεί διπλωματικό διαβατήριο και δηλώνει ότι εκπροσωπεί το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, «ο Ντεριπάσκα διερευνάται για ξέπλυμα χρημάτων και έχει κατηγορηθεί για απειλές εναντίον επιχειρηματικών αντιπάλων του, για υποκλοπή συνομιλιών κυβερνητικού αξιωματούχου και για εκβιασμό».

Ο Ντεριπάσκα σε φωτογραφία του 2015 – EPA/YURI KOCHETKOV

Εκτός από τον ίδιο, κυρώσεις έχουν επιβληθεί και εναντίον των εταιρειών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και στο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι οι κυρώσεις τού κατέστρεψαν τη φήμη και την περιουσία του.

Ο Ντεριπάσκα είναι ο ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal, στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω των μετοχών του στη μητρική εταιρεία En+ Group.Το 2018, είχε παραιτηθεί από τον έλεγχο και των δύο εταιρειών στο πλαίσιο συμφωνίας του με την Ουάσιγκτον η οποία αφαίρεσε τις εταιρείες αυτές από τη μαύρη λίστα, αλλά διατήρησε τον ίδιο σε αυτήν.

Η αντίδραση του Ντεριπάσκα

«Παρακολουθώντας όλα όσα συμβαίνουν στην Αμερική, δεν μπορώ παρά να απορώ με την απόλυτη βλακεία τμήματος του αμερικανικού κατεστημένου που επιμένει να διαστρεβλώνει αυτή την ιστορία σχετικά με τον δήθεν κολοσσιαίο ρόλο των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Ντεριπάσκα σε ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «είναι βολικό να ταΐζει κανείς το εκλογικό του σώμα (που μεγάλωσε με ταινίες του Χόλιγουντ για τους φρικτούς Ρώσους) με κάθε είδους βλακείες για άλλα 10 χρόνια».

Ο Ντεριπάσκα ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν ζει στα ακίνητα αυτά.

«Πρέπει να ρωτήσω: πόσα από τα χρήματα του Πούτιν βρέθηκαν χθες σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια;» είπε, διερωτώμενος παράλληλα με ύφος σαρκαστικό αν οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει μούχλα από μαρμελάδα ή βότκα στα ντουλάπια.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επιδρομές του FBI, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει τι προκάλεσε τις έρευνες, αλλά «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ρώσων πολιτών, εάν θίγονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...