775
Ο «λεπτός σαν μολύβι» ουρανοξύστης στο νούμερο 432 της Παρκ Αβενιου, στο Μανχάταν | Gary Hershorn/Getty Images

Ο εφιαλτικός ουρανοξύστης των δισεκατομμυριούχων στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:35
Ο «λεπτός σαν μολύβι» ουρανοξύστης στο νούμερο 432 της Παρκ Αβενιου, στο Μανχάταν
|Gary Hershorn/Getty Images

Ο εφιαλτικός ουρανοξύστης των δισεκατομμυριούχων στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:35

Σπάνε οι σωλήνες του, πλημμυρίζουν τα διαμερίσματα, σταματούν για ώρες ανάμεσα στους ορόφους τα ασανσέρ, κάνει… κούνια όταν φυσά ο αγέρας, τρίζει σαν γέρικο καράβι: και τι δεν έχουν σούρει οι ένοικοί του στον υψηλότερο ουρανοξύστη της «γειτονιάς των δισεκατομμυριούχων» στο Μανχάταν, οι οποίοι μήνυσαν τους εργολάβους του για 1.500 κατασκευαστικά και σχεδιαστικά λάθη.

Οταν χτίσθηκε, το 2015, στο νούμερο 432 της λεωφόρου Παρκ, στη συμβολή με την 57η οδό, ήταν το ψηλότερο κτίριο διαμερισμάτων στον κόσμο, με σχεδόν 426 μέτρα ύψος – σήμερα είναι στην τρίτη θέση. Ο 85ώροφος ουρανοξύστης, λεπτός σαν μολύβι, δεσπόζει στο μέσον του Μανχάταν, με θέα φυσικά στο Σέντραλ Παρκ και όλη τη Νέα Υόρκη. Το καθένα από τα 125 διαμερίσματά του πουλήθηκαν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το όνειρο, όμως, έχει γίνει εφιάλτης για τους πάμπλουτους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Ανάμεσά τους ήταν κάποτε και η Τζένιφερ Λόπεζ με τον πρώην αρραβωνιαστικό της Αλεξ Ροντρίγκεζ, αλλά όταν χώρισαν, πούλησαν το δικό τους διαμέρισμα.

Οι ένοικοι ζητούν από τις εταιρείες CIM Group και Macklowe Properties αποζημίωση 125 εκατ. δολαρίων, καθώς, εκτός από το κόστος αγοράς, έχουν πληρώσει ήδη χιλιάδες δολάρια σε ζημιές, τα ασφάλιστρά τους έχουν αυξηθεί κατά 300%, ενώ τα κοινόχρηστα έχουν εκτοξευθεί στα 15.000 δολάρια τον χρόνο, από 1.200 δολάρια που ήταν πριν από πέντε χρόνια!

Ενδεικτικά, αναφέρει η Telegraph, ένας εργολάβος που προσπαθούσε να επιδιορθώσει μία διαρροή, τρύπησε κατά λάθος τα κεντρικά καλώδια του κλιματισμού και το κόστος της βλάβης έφτασε το ενάμισι εκατ. δολάρια.

Πριν καταθέσουν τη μήνυση, οι ένοικοι προσέλαβαν έναν πολιτικό μηχανικό για να επιθεωρήσει το κτίριο, ο οποίος χαρακτήρισε τα προβλήματα κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

Και δεν είναι ο μόνος ουρανοξύστης για δισεκατομμυριούχους που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Ερευνα των New York Times κατέδειξε ότι μόλις τρία από τα 25 ψηλότερα κτίρια της αμερικανικής μητρόπολης πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας του δήμου. Τα υπόλοιπα 22 θεωρούνται ακόμα «υπό κατασκευή», ακόμα κι αν κατοικούνται εδώ και χρόνια.

Το κακό είναι ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπου οι κατασκευαστές των υπερπολυτελών ουρανοξυστών δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην αισθητική, παρά στην ασφάλεια και τη βιωσιμότητά τους.

Στη Χονολουλού, οι ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων σε ένα κτίριο 36 ορόφων στην παραλία, μήνυσαν τους εργολάβους για 100 λάθη και κέρδισαν 116 εκατ. για να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές. Ανάμεσα στα θέματα που προέκυψαν ήταν οι δυνατοί θόρυβοι που έβγαιναν από τους… τοίχους και ρωγμές στην πισίνα. Η τιμή πώλησης των διαμερισμάτων έφτασε τα 36 εκατ. δολάρια.

Το Σαν Φρανσίσκο ζήλεψε την Πίζα και έχει τον δικό του πύργο που γέρνει, αλλά δεν πρόκειται για τουριστική ατραξιόν. Είναι ένας ουρανοξύστης 58 ορόφων, ο Millennium Tower, που χτίσθηκε πάνω σε… άμμο και όχι στέρεο έδαφος και, ως αποτέλεσμα, έχει βυθιστεί 45 εκατοστά από την ημέρα που άνοιξε, το 2009!

Τα διαμερίσματά του πωλήθηκαν σε αθλητές, σταρ και επιχειρηματίες της Silicon Valley. Τα παράπονά τους κορυφώθηκαν το 2016, καθώς ο ουρανοξύστης έτριζε από τα θεμέλια. Μία ρωγμή παρουσιάστηκε στο παράθυρο ενός διαμερίσματος, το τζάμι του οποίου ήταν φτιαγμένο να αντέξει ακόμα και τυφώνες. Μόνο τότε οι εργολάβοι παραδέχθηκαν ότι ο πύργος γέρνει και βυθίζεται. Κάποια στιγμή, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του κτιρίου, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για να ισχυροποιήσει τα θεμέλιά του, το οποίο όμως έχει διακοπεί, γιατί ο ουρανοξύστης εξακολουθεί να βυθίζεται, σκορπίζοντας τον τρόμο στους ενοίκους του. Αναζητείται plan B…

Δεξιά, ο βυθιζόμενος πύργος πολυτελείας του Σαν Φρανσίσκο / Santiago Mejia/The San Francisco Chronicle via Getty Images

Το Ντουμπάι δεν θα μπορούσε να έχει γλιτώσει από σχετικά προβλήματα με όλους αυτούς τους ουρανοξύστες, τους περισσότερους στον κόσμο. Μόνο που εκεί δεν βυθίζονται, αλλά καίγονται. Συνέβη στον επονομαζόμενο… Torch Tower (Πύργος Δάδα) το 2015 και σε ένα ξενοδοχείο 63 ορόφων, στη μαρίνα του Ντουμπάι.

Ερευνα κατέδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηλών κτιρίων διαθέτουν ακατάλληλο αλουμίνιο στο εξωτερικό τους περίβλημα, το οποίο δεν είναι πυρίμαχο.

Στο συννεφιασμένο Λονδίνο, πάλι, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο ήλιος που αντανακλούσε στην πρόσοψη του κτιρίου γνωστού (κοροϊδευτικά) ως Walkie Talkie, έκαψε μία σταθμευμένη Τζάγκουαρ, το 2013! Το 2017, ένα ελικόπτερο συνετρίβη πάνω σε άλλον ουρανοξύστη, τον St. George Wharf Tower, και από τα τζάμια του σκοτώθηκε ένας περαστικός.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι εργολάβοι δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τη συντήρηση των κτιρίων αφότου τα παραδώσουν, παρά μόνο για την πώληση των διαμερισμάτων. Οσο όμως οι ουρανοξύστες ψηλώνουν και γίνονται πιο στενοί, ειδικά στη Νέα Υόρκη, τα προβλήματα για την ασφάλειά τους γίνονται πιο έντονα. «Ο μόνος τρόπος να επιλυθούν είναι να προσλάβεις τις καλύτερες ομάδες μηχανικών και συμβούλων στον κόσμο, οι οποίοι θα εστιάσουν στην καινοτομία και την τελειότητα, χωρίς να κάνουν επικίνδυνες εκπτώσεις», λέει στην Telegraph ο Τζον Μπρας, διευθύνων σύμβουλος μεγάλης μεσιτικής εταιρείας που διαχειρίζεται πολυτελείς ουρανοξύστες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...