177
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2017 με τον πρών επικεφαλής της KGB στη Δρέσδη, Λαζάρ Ματβέεφ, ο οποίος ήταν το αφεντικό του ρώσου προέδρου όταν υπηρετούσε ως κατάσκοπος στην Ανατολική Γερμανία | EPA

«Πειθαρχημένος και ευσυνείδητος» κατάσκοπος ο Πούτιν – στη δημοσιότητα το προφίλ του στην KGB

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 16:37
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2017 με τον πρών επικεφαλής της KGB στη Δρέσδη, Λαζάρ Ματβέεφ, ο οποίος ήταν το αφεντικό του ρώσου προέδρου όταν υπηρετούσε ως κατάσκοπος στην Ανατολική Γερμανία
|EPA

«Πειθαρχημένος και ευσυνείδητος» κατάσκοπος ο Πούτιν – στη δημοσιότητα το προφίλ του στην KGB

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 16:37

Ο Πούτιν ήταν ένας «σωστός, πειθαρχημένος και ευσυνείδητος» κατάσκοπος σύμφωνα με το προφίλ του στην KGB, το οποίο παρουσιάζεται σε έκθεση εγγράφων της σοβιετικής εποχής στη Ρωσία.

«Ο σύντροφος Πούτιν συνεχώς βελτιώνει το ιδεολογικό και πολιτικό του επίπεδο», αναγράφεται στην αναφορά της KGB, που εκτίθεται στο Κεντρικό Αρχείο Ιστορικών και Πολιτικών Εγγράφων στην Αγία Πετρούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα του ρώσου προέδρου.

Το προφίλ, στο οποίο δεν αναφέρεται η ημερομηνία, αλλά πιστεύεται ότι συντάχθηκε όταν ο 67χρονος Πούτιν ήταν 28-29 ετών, τον περιγράφει ως «ηθικά άξιο», ενώ αναφέρει ότι «θεωρείται και σωστά ανώτερος ανάμεσα στους συναδέλφους του».

Παρόλο που δεν ήταν κρατικό μυστικό, το προφίλ του Πούτιν βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Ο ρώσος πρόεδρος κατατάχθηκε στην KGB το 1975, αφού αποφοίτησε από τη Νομική στο Λένινγκραντ (όπως λεγόταν η Αγία Πετρούπολη).

Υπηρέτησε ως κατάσκοπος μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Υπηρέτησε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, από το 1985 έως το 1990 και αργότερα, ήταν επικεφαλής της FSB, διάδοχο της KGB. Το 1999 έγινε πρωθυπουργός επί Γιέλτσιν και έναν χρόνο αργότερα, έγινε πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...