271
Απο αριστερά στο γλυπτό: Σοτζίρνερ Τρουθ, Σούζαν Μπ. Άντονι και Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον | Meredith Bergmann

Για πρώτη φορά άγαλμα γυναικών στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 10:45
Απο αριστερά στο γλυπτό: Σοτζίρνερ Τρουθ, Σούζαν Μπ. Άντονι και Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον
|Meredith Bergmann

Για πρώτη φορά άγαλμα γυναικών στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 10:45

Στο Σέντραλ Παρκ υπάρχουν 23 αγάλματα ανδρών, που άφησαν το ιστορικό τους αποτύπωμα, αλλά κανένας δεν έχει μέχρι σήμερα τιμήσει τα επιτεύγματα μιας γυναίκας.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει όμως καθώς στο πάρκο με την ιστορία των 166 ετών θα έχουν το δικό τους άγαλμα τρεις εμβληματικές αμερικανίδες σουφραζέτες και πρωτοπόρες των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Κάπως έτσι, θα τιμηθούν η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων σουφραζέτα Σοτζίρνερ Τρουθ, η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών σουφραζέτα Σούζαν Μπ. Άντονι και η κοινωνική ακτιβίστρια σουφραζέτα Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον.

Το χάλκινο άγαλμα είναι δημιουργία της καλλιτέχνιδας Μέρεντιθ Μπέργκμαν και επιλέχθηκε μεταξύ 91 έργων.

Η επίσημη παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020 για να σηματοδοτήσει τόσο την 100ή επέτειο της γυναικείας ψήφου στις ΗΠΑ, όσο και τα 100 χρόνια από το κίνημα των σουφραζετών.

«Είναι θαυμάσιο ότι το πρώτο άγαλμα γυναικών στο Central Park απεικονίζει τρεις γυναίκες της Νέας Υόρκης που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε η Παμ Έλαμ, πρόεδρος της Monumental Women, οργάνωσης για την προώθηση του σκοπού αυτού.

«Ελπίζω ότι όλοι οι άνθρωποι, αλλά κυρίως οι νέοι, θα εμπνευστούν από αυτή την εικόνα των τριών αυτών γυναικών από διαφορετική φυλή, οικονομική κατάσταση και θρήσκευμα, που εργάστηκαν μαζί για να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε η ίδια η καλλιτέχνις.

Το Σέντραλ Παρκ έχει 23 αγάλματα ιστορικών ανδρών, μεταξύ των οποίων είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Αλεξάντερ Χάμιλτον και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα προς τιμήν κάποιας γυναίκας. Στη Νέα Υόρκη, λιγότερο από το 3% των αγαλμάτων είναι γυναικών.

Από αριστερά: Σοτζίρνερ Τρουθ, Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον και Σούζαν Μπ. Άντονι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...