1042
| CreativeProtagon

Παροχές: «Πακέτο Απριλίου» στον δρόμο πρoς τις κάλπες 

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Ιανουαρίου 2023, 13:31
|CreativeProtagon

Παροχές: «Πακέτο Απριλίου» στον δρόμο πρoς τις κάλπες 

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Ιανουαρίου 2023, 13:31

Στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες  -πρώτα απ΄όλα των εργαζομένων και των νέων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας,  των συνταξιούχων, των αγροτών και τέλος των ελεύθερων  επαγγελματιών- θα απευθυνθεί σύντομα η κυβέρνηση με χειροπιαστά μέτρα που θα βελτιώνουν το πορτοφόλι και τη ζωή τους.

Τα μέτρα είναι πολλά, πλήρως κοστολογημένα και αποτελούν ολοκληρωμένο προεκλογικό πρόγραμμα, με το οποίο η κυβέρνηση απαντά σε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις (τις περισσότερες φορές ανέξοδες) της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Protagon, η επιτροπή προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τη σύνταξη του στρατηγικού της πλάνου για την οικονομία και τις παροχές ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στα χέρια τριών ανθρώπων που έχουν και την ευθύνη για την κοστολόγηση και την τεκμηρίωση του:

-Στο Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Ακη Σκέρτσο, στη ΝΔ, στον υπεύθυνο προγράμματος Χάρη Θεοχάρη, και από το οικονομικό επιτελείο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η επεξεργασία γίνεται παράλληλα ανά υπουργικό τομέα (πχ. Απασχόλησης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού) έτσι ώστε όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν προεκλογικά να συμφωνηθούν και με τους αρμόδιους υπουργούς.

Κατώτατος μισθός στα 801 ευρώ 

Το βάρος, ασφαλώς, πέφτει πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Το κεντρικό σύνθημα είναι «καλύτεροι μισθοί για καλύτερες μέρες» κι γι΄αυτό τον λόγο κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου με στόχο το ποσοστό αύξησης να υπερκαλύψει τον πληθωρισμό που έκλεισε στο 9,6% το 2022.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί αυτόματα στα 801 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα θα αυξηθούν αναλογικά σειρά επιδομάτων (ανεργίας, μακροχρόνια ανέργων, παιδιών, μονογοεικών οικογενειών κά). 

Νέα μείωση εισφορών

Παράλληλα όμως στο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για (εκ νέου) σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024 έτσι ώστε και οι μισθοί (καθαρές αποδοχές) να αυξηθούν, και να συγκρατηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αποφασιστικό ρόλο για τις τελικές ρυθμίσεις έχει ο υπουργός Απασχόλησης Κωστής Χατζηδάκης.

Με αυτές τις κινήσεις καλύπτονται βασικές ανάγκες που δημιούργησε η πληθωριστική έκρηξη, για την οποία το 32% των νοικοκυριών γνωρίζει ότι είναι «εισαγόμενη κρίση» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις 7,75% ποσοστό που ισοδυναμεί με την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης μέσα στο 2023.

Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους

Στην προεκλογική κούρσα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή Δώρου Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο κατά ορισμένες πληροφορίες θα είναι 600 ευρώ (τόσα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις παραμονές των ευρωεκλογών του 2019). 

Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την «περίμετρο» δηλαδή τον αριθμό των συνταξιούχων που η κυβέρνηση θα επιλέξει να δώσει τα χρήματα.

Υπάρχουν όμως και προτάσεις να καταβληθεί μισή σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος το επιπλέον κόστος για τον ΕΦΚΑ θα ανέλθει σε 830 εκατομμύρια ευρώ.

Σειρά στους ελεύθερους επαγγελματίες

Κι αν η κυβέρνηση έχει φροντίσει τους συνταξιούχους, το βάρος πλέον θα πέσει στους μισθωτούς και κυρίως τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες δηλαδή αυτούς που κατά τεκμήριο βρίσκονται στη μεσαία τάξη.

Βασικό μέτρο του προγράμματος της ΝΔ είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι το τελευταίο μνημονιακό μέτρο και επιβαρύνει με 1000 ευρώ το χρόνο όλες τις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις και 600 ευρώ το χρόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό μπλοκάκι). Το μέτρο αυτό αποφέρει στο δημόσιο περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής προγράμματος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη που είναι ο “ταμίας του κράτους” έχει τεθεί και η πρόταση το τέλος επιτηδεύματος να καταργηθεί σταδιακά σε δύο χρόνια. Το μισό εφέτος και το δεύτερο μισό το 2024.

Περιμένοντας την S&P

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων στη μακρά, όπως διαφαίνεται προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επίτευξη του βασικού στόχου του προϋπολογισμού για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, έστω κι αυτά είναι μόλις 1% του ΑΕΠ για το 2023 (δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ).

Κι αυτό γιατί ο στόχος αυτός αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η κυβέρνηση στο τέλος Απριλίου περιμένει την έκθεση αξιολόγησης της S&P η οποία ενδέχεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας κατά ένα σκαλοπάτι, αυτό δηλαδή που χρειάζεται η χώρα, για να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουν και πάλι τα ελληνικά ομόλογα τη …βούλα επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ, αλλά και τους θεσμικούς επενδυτές. 

Η “ισπανική γραμμή” της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως άλλωστε κάνει και το ΠΑΣΟΚ – θα επιμείνει στην “ισπανική γραμμή” δηλαδή θα υποσχεθεί μέτρα και παρεμβάσεις που θα μειώνουν τον πληθωρισμό με πρώτο τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα.

Η κοστολόγηση όμως των μέτρων που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, γεννά εύλογες απορίες κατά πόσο τέτοια μέτρα είναι εφαρμόσιμα στην Ελλάδα λόγω της υψηλής φοροδιαφυγής και της εύθραυστης δημοσιονομικής ισορροπίας η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί ενόψει αξιολόγησης από τους διεθνείς οργανισμούς και της προσπάθειας ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα —τα οποία ακόμη και σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ.

Υψηλό κόστος

Συγκεκριμένα, όπως έχει υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) έχει ετήσιο κόστος 1,5 δισ. ευρώ. Και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 4 μονάδες (όπως έκανε η Ισπανία) έχει ετήσιο κόστος 480 εκατομμύρια ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το «προεκλογικό πανέρι» της αντιπολίτευσης θεωρεί ρεαλιστικό και εφικτό τον στόχο να απαλλαγούν οι αγρότες από τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο το οποίο έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες και την παραγωγή, αλλά η επιτροπή προγράμματος της ΝΔ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, που εξετάζουν το πακέτο παροχών για τους αγρότες, θεωρούν ότι αν κλείσουν τα παράθυρα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής που θα ανοίξουν με το αφορολόγητο πετρέλαιο για την παραγωγή, τότε μπορεί να ληφθεί η γενναία αυτή απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...