955
O Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Τώρα είναι εκτός κυβέρνησης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Μητσοτάκης «παραίτησε» τον Σπήλιο Λιβανό

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 16:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/02/2022, 18:21
O Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Τώρα είναι εκτός κυβέρνησης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Μητσοτάκης «παραίτησε» τον Σπήλιο Λιβανό

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 16:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/02/2022, 18:21

Την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού αναγκάστηκε να θέσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στη σκιά ενός απίστευτου επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον δήμαρχο Σπάρτης (και πρώην υφυπουργό κυβερνήσεων της ΝΔ) Πέτρο Δούκα.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Λιβανό για τα όσα φάνηκε να συζητάει σε βίντεο με τον νυν δήμαρχο Σπαρτης και υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, για το πώς γύρισε το πολιτικό παιχνίδι στις εκλογές του 2007, χάρη στις αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας, τα γνωστά σε όλους «τριχίλιαρα».

H ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ακόλουθη:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

Οντως λίγο αργότερα, από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι τη θέση του κ. Λιβανού θα αναλάβει ο Γιώργος Γεωργαντάς, έως τώρα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το παρασκήνιο

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από μία σύσκεψη στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Στη σύσκεψη υπήρχαν και κάμερες. Και εκεί ακούστηκε ο κ. Δούκας να καυχιέται για το πώς γύρισε πολιτικά η κατάσταση το 2007, με τις αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ που δίνονταν αφειδώς μέσα «από τσάντες» στους πυρόπληκτους στην Ηλεία.

Ο κυνισμός είναι συγκλονιστικός. Μιλάμε για μια πυρκαγιά στην οποία μόνο στην Ηλεία βρήκαν φρικτό θάνατο 49 συμπολίτες μας, αλλά ο κ. Δούκας κομπορρημονούσε, λέγοντας ότι ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδινε τα λεφτά από τις τσάντες, ουσιαστικά σε όποιον του έλεγε «καλημέρα», όπως περιέγραψε κάποιος άλλος στην ίδια σύσκεψη και έτσι κερδήθηκαν τότε οι εκλογές. Ο δε κ. Λιβανός αναγνώρισε στην ομήγυρη την «εποποιΐα»!

Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα το ilialive.gr  και πολιτικά αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, τόσο για τη συμπεριφορά του κ. Λιβανού, ενός στενού φίλου του Πρωθυπουργού, όσο και επειδή επαναφέρει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στη δημόσια συζήτηση τον ρόλο και την «κληρονομιά» της διακυβέρνησης Καραμανλή στη φρενήρη πορεία της χώρας προς τον δημοσιονομικό και όχι μόνο εκτροχιασμό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σημειώσουν ότι ο κ. Λιβανός είναι «προσωπικός φίλος» του Πρωθυπουργού, «αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του κ. Μητσοτάκη και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση». Απομένει να δούμε πώς θα χειριστεί τώρα η κυβέρνηση την αναμενόμενη κριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο οποίος είναι σήμερα βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Η σύσκεψη στη Σπάρτη

Οι κουβέντες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων έγιναν σε μια σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου, παρουσία του κ. Λιβανού καθώς και του προέδρου του ΕΛΓΑ και πρώην υπουργού της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο κ. Δούκας εμφανίζεται να να κομπάζει για τα κατορθώματά του, ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών το επίμαχο διάστημα, στις φονικές πυρκαγιές του 2007, δίνοντας μάλιστα μαθήματα στον τέως πλέον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Οπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε», ακούγεται να λέει προκλητικά ο κ. Δούκας, σε βίντεο – το οποίο μάλιστα ήταν και σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones. Αλλοι στη σύσκεψη ακούγονται να πλειοδοτούν σε ενθουσιασμό: «Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε (χρήματα)».

«Εχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» συμπληρώνει άλλος.

Αλλά το φαιδρό πολιτικό σόου είχε και συνέχεια:

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» προσθέτει ο νυν δήμαρχος Σπάρτης.

«Από τότε έχετε μείνει στην Ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» σχολιάζει κατενθουσιασμένος ο κ. Λιβανός, για να ακολουθήσουν τρανταχτά γέλια των συμμετεχόντων.

Μάλιστα ο κ. Δούκας θα επιμείνει, εξηγώντας στον υπουργό ότι «με δύο πράγματα» κέρδισε τότε η ΝΔ τις εκλογές. «Πρώτον με αυτό (τις αποζημιώσεις) και δεύτερον όταν μειώσαμε τον φόρο κληρονομιάς»…

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οπως αναμενόταν, οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν:

«Η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές. Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο. Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”».

Από το Κίνημα Αλλαγής σχολίασαν:

«Η κυνική ομολογία υπουργών της ΝΔ για την “πολιτική εποποιία” της κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ, μετατρέποντας ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Χαρακτηριστική και η αντίδραση του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος είχε από νωρίς τη Δευτέρα επισημάνει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Καραμανλή, με αφορμή το βίντεο.

Ακόμα πιο συγκεκριμένη η παρατήρηση του Παύλου Γερουλάνου, παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. «Εδώ και χρόνια εξηγούμε πόσο κακό έγινε στη χώρα επί Καραμανλή. Και ήρθε ο Δούκας να τα πει όλα, όλη την παρακμή, όλη τη χρεοκοπία, σε τρεις φράσεις».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...