771
| SOOC

Πανούσης-γκέιτ: Ονόματα και πόλεμος ανακοινώσεων για την τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2015, 10:54

Πανούσης-γκέιτ: Ονόματα και πόλεμος ανακοινώσεων για την τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2015, 10:54

Και το όνομα αυτού: Πάνος Λάμπρου.

Αυτό είναι το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φέρεται να έχει κατονομάσει ο Γιάννης Πανούσης ως «ενδιάμεσο» μεταξύ Κουμουνδούρου και στελεχών της τρομοκρατίας. Ο κ. Λάμπρου μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει σε όσους τον φωτογράφιζαν μέχρι τη Δευτέρα και παραδέχθηκε πως είχε επαφές με ποινικούς κρατουμένους και με καταδικασμένους για τρομοκρατικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις του κ. Πανούση για απειλές που εκτοξεύονταν προς το πρόσωπό του και μετά την κατάθεση που έδωσε στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην ημέρα για τις επόμενες κινήσεις της, αφού -με βάση το ρεπορτάζ- τα στοιχεία που της παρέδωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δένουν» τους ισχυρισμούς για επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί κι η παραδοχή από πλευράς Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως και ο ίδιος δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Η διαδικασία προβλέπει πως η κυρία Κουτζαμάνη -εφόσον κρίνει πως τα στοιχεία είναι επαρκή- θα αναθέσει σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση, η ίδια θα αναθέσει την υπόθεση είτε στην Εισαγγελία  Εφετών, είτε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για δικές τους ενέργειες.

«Γιατί επί εφτά μήνες δεν είχε ενημερώσει τη Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα σε μία προσπάθεια «αντιπερισπασμού»

Από την πλευρά τους, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι η Κουμουνδούρου προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα κι επιτίθενται προσωπικά κατά του Γιάννη Πανούση, χρεώνοντάς του πως επιχειρεί «μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ» να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα. «Γιατί επί εφτά μήνες δεν είχε ενημερώσει τη Δικαιοσύνη;», αναρωτιέται με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Ποιος είναι ο Πάνος Λάμπρου

Ο Πάνος Λάμπρου εργαζόταν στο γραφείο του Νίκου Παρασκευόπουλου, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα, επί χρόνια έχει ασχοληθεί με ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων των κρατουμένων, κάτι στο οποίο στέκεται ο ίδιος για να δικαιολογήσει τις επαφές που είχε με κρατουμένους. Στη δήλωσή του ο κ. Λάμπρου παραδέχεται ότι «εδώ και πολλά χρόνια» ασχολείται «με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β’ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Ετσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης» τα όσα ειπώθηκαν στο κεντρικό δελτίο του Mega, τονίζοντας πως «είναι άγνωστο πώς “περιήλθαν” στη διάθεση του καναλιού» αυτές.

Ολα αυτά, λίγο μετά τις αποκαλύψεις του Μέσου για τους διαλόγους που είχε με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, «μόνο ερωτήματα γεννά η απόφαση του κ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος». «Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λάμπρου έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, μιλώντας το πρωί της Τρίτης και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και αμφισβητώντας την ύπαρξη των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους, που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη».

Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Μετά τις αρχικές αντιδράσεις των κομμάτων και το σερί ανακοινώσεων, την σκυτάλη πήραν τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να μπει σε συγκυβέρνηση «με κόμμα που έχει σχέση με την τρομοκρατία», ενώ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος αποκάλυψε πως σκοπεύει να κινηθεί νομικά για το ζήτημα και να καταθέσει μήνυση εναντίον του Γιάννη Πανούση, αφού ο θίγεται «ως πολιτικός» με την έκβαση που έχει πάρει το ζήτημα. «Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες» αναρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εμπλέκεται άμεσα με το ζήτημα και -μετά την παραδοχή πως δεχόταν κι ο ίδιος απειλές για τη ζωή του- επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, αλλά δεν εκβιάζεται», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κι απέρριψε τα περί συζήτησης μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων για τον τρόπο που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. «Δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου», είπε για τον Πάνο Λάμπρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...