455
|

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 12:23

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 12:23

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία».

«Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη. Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες – η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων».

Αύτα είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βασικά μηνύματα με τα οποία προσέρχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οπως υπογραμμίζεται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο ως ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του.

«Εχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (40%) και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ «μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα -ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας», με τη χώρα να «έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα ΜΜΕ».

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το Προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Αγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων και υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας (Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Αμυνας) με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσινγκτον το τελευταίο δεκαήμερο».

Για μία ακόμη αφορά θα καταστεί επίσης σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η  Ελλάδα -σημειώνουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ – έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα, και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το Προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που βρίσκονται αντιμέτωπες με το μεταναστευτικό πρόβλημα.