413
Συγκροτήματα κατοικιών στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 11:19
Συγκροτήματα κατοικιών στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 11:19

Πράξη θα γίνει το πείραμα του Βερολίνου να παγώσει για πέντε χρόνια τα ενοίκια στην πόλη, για να συγκρατήσει τους φρενήρεις ρυθμούς ανόδου των τιμών της τελευταίας δεκαετίας.

Την Πέμπτη το Κοινοβούλιο του κρατιδίου έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου που θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Το κρατίδιο της πόλης του Βερολίνου ελέγχεται από συμμαχία που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς.

Το πάγωμα των ενοικίων αναφέρεται αποκλειστικά στα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μέχρι το 2013 ενώ το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή. Τέθηκε το όριο των 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ επιτρέπεται η αύξηση κατά ένα ευρώ, αν η κατοικία είναι ανακαινισμένη ή αν πληροί άλλα κριτήρια.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2022 έως 1,3%, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού. Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και στις μελλοντικές συμβάσεις μίσθωσης, ενώ στις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις οι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται να επιβάλουν αύξηση έως 20% και μέχρι το όριο των 9,80 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ενοικιαστές θα μπορούν να απαιτήσουν μείωση.

Αν και για πολλά χρόνια τα ενοίκια στο Βερολίνο παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το 2008 το μέσο ενοίκιο έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η γερμανική πρωτεύουσα υποδέχεται περίπου 40.000 νέους κατοίκους κάθε χρόνο, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το 85% των κατοίκων προτιμά να ενοικιάζει, παρά να αγοράζει διαμερίσματα. Επειδή στη Γερμανία δεν έχει καταγραφεί μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχει αρκετή προσφορά για διαμερίσματα και άλλου τύπου κατοικίες, οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών.

Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις με στόχο να σταματήσει η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων που έχουν προκαλέσει η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και οι μισθώσεις τύπου Airbnb.

Τα σχέδια στο Βερολίνο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τα μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του σχετικού κλάδου. Το επιχείρημα που προβάλλουν πολλοί είναι ότι το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης, οπότε οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν πάντοτε αποθεματικά για ανακαίνιση και για επισκευές. Μετά την επιβολή της ρύθμισης τα αποθεματικά αναμένεται να εξαντληθούν.

Πλήγμα αναμένεται να υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντήρησης, οι οποίες έχουν πελάτες τις μεσιτικές εταιρείες. Επιπλέον, οι μεσιτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι λόγω της ρύθμισης θα σημειωθεί μείωση στις επενδύσεις των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα για μόνωση ή για συστήματα θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, λόγω της αβέβαιης κατάστασης στον κτηματομεσιτικό κλάδο, οι μεσιτικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει προγράμματα ή στρέφονται στις πωλήσεις διαμερισμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...