212
Το τουρκικό ερευνητιικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» | Marine Traffic

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις», παραμένει υπό παρακολούθηση

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 10:39
Το τουρκικό ερευνητιικό σκάφος «Ορούτς Ρέις»
|Marine Traffic

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις», παραμένει υπό παρακολούθηση

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 10:39

Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και έχει πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία έφτασε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, εκεί όπου διεξήγαγε έρευνες στο πλαίσιο NAVTEX που είχε εκδώσει η Αγκυρα.

Κατά την παραμονή του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 50 μιλίων, πολύ μεγάλη για να  αποτελούν τη συνοδεία του.

Να σημειωθεί ότι η πορεία του «Ορούτς Ρέις» εδώ και ημέρες δεν εμφανίζεται στο marinetraffic.com. Η τελευταία θέση του είναι από τις 24 Ιανουαρίου μέσα σε τουρκικά χωριά ύδατα.

H Τουρκία δεν έχει δηλώσει για ποιον λόγο εισήλθε το πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι πιθανόν ότι η κακοκαιρία παρέσυρε το τουρκικό πλοίο προς την ελληνική περιοχή, σενάριο που επικαλέστηκε σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτημα αν η ενέργεια της τουρκικής πλευράς ήταν εσκεμμένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

Παράλληλα, ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...