582
Ενα σπίτι στις φλόγες στην Βουχλεντάρ μετά από ρωσική επίθεση | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ουκρανία: Εντείνουν τις επιθέσεις τους οι Ρώσοι – σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 11:39
Ενα σπίτι στις φλόγες στην Βουχλεντάρ μετά από ρωσική επίθεση
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ουκρανία: Εντείνουν τις επιθέσεις τους οι Ρώσοι – σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 11:39

Ουκρανικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε «άγριες» μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τη Βουχλεντάρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

«Σύντομα, η Βουχλεντάρ μπορεί να γίνει νέα πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς», δήλωσε την Παρασκευή ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της περιφέρειας Ντονέτσκ διορισμένος από τη Μόσχα.

Και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικήσει τη «νίκη», ωστόσο οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού για τον ανατολικό τομέα, Σερχίι Τσερεβάτι, επιβεβαίωσε πως δίνονται «άγριες μάχες», τονίζοντας  πως οι Ρώσοι απωθήθηκαν.

Στην πόλη αυτή των ορυχείων, 150 χιλιόμετρα από την Μπαχμούτ, που μέτραγε 15.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, βρίσκονται σε εξέλιξη «βάρβαρες» μάχες και ρωσικές δυνάμεις έχουν «εγκατασταθεί στο νοτιοανατολικό και στο ανατολικό τμήμα της πόλης», ανέφερε αξιωματούχος των φιλορωσικών αρχών στην περιφέρεια Ντονέτσκ, Γιαν Γκαγκίν.

«Η περικύκλωση και η μέλλουσα απελευθέρωση» της κοινότητας αυτής θα επιτρέψει να «αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο» και να ανοίξει ο δρόμος για την εξαπόλυση επίθεσης στην κατεύθυνση των Πόκροβσκ και Κουράχοβε, βορειότερα, σύμφωνα με τον Πουσίλιν.

Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ειδικά στις πόλεις Βουχλεντάρ και Μπαχμούτ -η τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και μήνες.

Η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί η επέτειος της εισβολής, δήλωσε ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως αυτό «δεν είναι μυστικό».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Ρωσία επιδιώκει να «διασκορπίσει» τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσει «τις συνθήκες για αποφασιστική επιθετική επιχείρηση».

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ κατέλαβαν πρόσφατα τη Σολεντάρ, βόρεια της Μπαχμούτ.

«Οι Ρώσοι προελαύνουν, έχουμε συνεχώς πυρά, νυχθημερόν, προσπαθούν να βρουν αδύναμα σημεία στην άμυνά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούρι, ουκρανός στρατιώτης, σε όρυγμα στο Μπαχμούτ.

Εντείνουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι

Την ίδια στιγμή, στην ανατολική Ουκρανία, στην Τσάσιβ Γιαρ, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Βορειότερα, στην περιφέρεια Χάρκοβο, άλλοι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σφυροκοπήθηκε το χωριό Ντβορίτσνα, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Η πόλη της Χερσώνας έγινε επίσης στόχος ρωσικών οβίδων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρωσία επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες έφεδρους και πλέον προσπαθεί να διαπεράσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και να κυριεύσει το υπόλοιπο Ντονμπάς, τη βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο μέτωπο των εξοπλισμών

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την απόφαση της Πολωνίας να στείλει στη χώρα του άλλα 60 άρματα μάχης, ανάμεσά τους και την εκσυγχρονισμένη εκδοχή των σοβιετικού σχεδιασμού T-72, πέρα από τα 14 Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί η Βαρσοβία στο Κίεβο.

Το πολωνικό τανκ PT-91, η βελτιωμένη εκδοχή του σοβιετικού T-72, που θα στείλουν οι Πολωνοί στην Ουκρανία – REUTERS/Kacper Pempel

Παράλληλα, η βελγική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προσφέρει στην Ουκρανία χρηματοδότηση για να προμηθευτεί πυραύλους, πολυβόλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία, ανακοίνωσε ότι το αμερικανικής κατασκευής F-16 είναι «πιθανόν το καλύτερο υποψήφιο» για να γίνει το κύριο μαχητικό της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Γιούρι Ιγκνάτ.

Ο ουκρανός πρόεδρος ζητεί από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, που ως τώρα η Δύση δεν συναινεί να της δώσει.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να παρατείνει για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Ρωσία όταν προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και ετοιμάζει νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...