1086
Η Κωνσταντίνα Βασιλάκη με έναν από τους τετράποδους φιλοξενούμενούς της |

Πώς είναι να είσαι φύλακας κατοικιδίων;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Ιανουαρίου 2023, 20:10
Η Κωνσταντίνα Βασιλάκη με έναν από τους τετράποδους φιλοξενούμενούς της
|

Πώς είναι να είσαι φύλακας κατοικιδίων;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Ιανουαρίου 2023, 20:10

Ας το παραδεχτούμε. Οσοι ζούμε με ζώα συντροφιάς, το αντιμετωπίζουμε συχνά. Το να φύγεις για λίγο ή περισσότερο, για ένα ταξίδι για παράδειγμα, είναι σπαζοκεφαλιά αν δεν ξέρεις πού να αφήσεις το ζωάκι σου ή δεν μπορείς να το πάρεις μαζί. Ακόμα και μια πολύωρη εργασία που σε κρατά μακριά από το σπίτι, σου προκαλεί τύψεις που το αφήνεις μόνο. Ολα αυτά έρχεται να τα λύσει ένας φύλακας κατοικιδίων.

Παλαιότερα, το να αναζητήσεις φιλοξενία για ένα κατοικίδιο δεν ήταν τόσο σύνηθες. Δεν υπήρχε στη νοοτροπία μας ως επιλογή να πληρώσουμε κάποιον για να μας το κρατήσει όσο θα ταξιδεύουμε, πόσο μάλλον να το νταντεύει όσο δουλεύουμε ή να το βγάζει μια βόλτα της προκοπής. Οι εποχές, όμως, αλλάζουν. Και σήμερα, όροι όπως pet keeper (φύλακας κατοικιδίων), pet sitting (ντάντεμα κατοικιδίων) και dog walking (βόλτα σκύλου) μπαίνουν όλο και περισσότερο στο λεξιλόγιο και στις αναζητήσεις μας.

Ολοένα και περισσότεροι απευθύνονται σε dog walkers, δηλαδή ανθρώπους που βγάζουν βόλτα τους σκύλους… των άλλων

Για την Κωνσταντίνα Βασιλάκη, η πανδημία ήταν το σημείο εκκίνησης. Πάντα αγαπούσε τα ζώα και φρόντιζε δικά της σκυλιά, αλλά το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας, συνειδητοποιώντας ότι όλο και περισσότερος κόσμος αποκτούσε ζώα συντροφιάς και τις είχε ανάγκη. Πλέον, εργάζεται ως φύλακας κατοικιδίων, με πλήρη απασχόληση, έχοντας ως έδρα το σπίτι της στην Ηλιούπολη, ενώ παράλληλα διατηρεί το κανάλι «AnotherMakeupWorld» στο YouTube.

«Ξυπνάω με αγκαλιές και χάδια, τι καλύτερο; Επειτα πάω βόλτα τα σκυλιά, όταν επιστρέφουμε παίζουμε στον κήπο μου και μετά είναι η ώρα του φαγητού. Προσέχω πολύ να τρώει το κάθε ζώο αποκλειστικά και μόνο την τροφή που μου έχει δώσει ο γονιός του – δεν μου αρέσει η έκφραση ιδιοκτήτης ζώου», αναφέρει η Κωνσταντίνα περιγράφοντας την ημέρα της. «Αν φιλοξενώ γάτες, καθαρίζω την άμμο τους και παίζω μαζί τους. Αν χρειάζεται κάποιο ζώο φάρμακα, του τα δίνω – είμαι πολύ αυστηρή με την τήρηση αυτού του προγράμματος. Επειτα καθαρίζω το σπίτι μου, καθώς η δουλειά αυτή πάει χέρι-χέρι με τρίχες, σκόνη, χώμα, οπότε πρέπει να καθαρίζεται ο χώρος μου καθημερινά. Ασχολούμαι με τα βίντεό μου και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα που έχω για το κανάλι μου, έχοντας τα ζώα υπό τη συνεχή επίβλεψή μου, και το βράδυ ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το πρωί: βόλτες, παιχνίδι, τάισμα, καθάρισμα».

Στα τρία χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά, η Κωνσταντίνα έχει φιλοξενήσει στο σπίτι της εκατοντάδες ζώα

Μέσα στα τρία χρόνια που εργάζεται ως φύλακας κατοικιδίων, έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ζώα. Τα περισσότερα είναι σκυλιά, καθώς, όπως λέει, προσαρμόζονται πιο εύκολα σε νέο περιβάλλον. Αλλά στον χώρο της έχουν βρεθεί επίσης πολλές γάτες, ενώ έχει τύχει να φιλοξενήσει και κουνελάκια, παπαγαλάκια, ακόμα και χελώνες νερού. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα ζώο για λίγες ώρες έως και μήνες, αλλά μπορεί να πηγαίνει και η ίδια σε ένα σπίτι για να φροντίζει ένα κατοικίδιο και να το πηγαίνει βόλτα, καθώς κάποιοι δεν θέλουν να αλλάζει περιβάλλον το ζώο: «Το προτιμούν περισσότερο οι γατογονείς αυτό. Ειδικά όταν έχουν πολλές γάτες, είναι προτιμότερο να τις επισκέπτομαι εγώ και να τις φροντίζω», εξηγεί η Κωνσταντίνα.

Το να αγαπάς τα ζώα είναι η βάση για να κάνεις σωστά αυτή τη δουλειά, αλλά σίγουρα χρειάζεται καλή οργάνωση για να τα φροντίσεις επιμελώς, όπως και ένας κατάλληλος χώρος, μιας και κάποιες φορές οι… πελάτες σου θα είναι αρκετοί: «Εχω φιλοξενήσει έως και οκτώ ζώα ταυτόχρονα, ήξερα όμως ότι θα τα πάνε καλά μεταξύ τους και θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Ηταν δύσκολη περίοδος, καθώς δεν μπορούσα να λείψω εύκολα από το σπίτι, αλλά τα κατάφερα».

Στις γάτες δεν αρέσει να αλλάζουν περιβάλλον, αλλά και γι’ αυτό υπάρχει λύση

Το δίκτυο φιλοξενίας κατοικιδίων στην Ελλάδα είναι πλέον αρκετά μεγάλο. Μια περιήγηση στο Διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσεις ότι πολλοί άνθρωποι προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες. Οπως αναφέρει η Κωνσταντίνα, οι πιο νέοι είναι εκείνοι που αναζητούν περισσότερο έναν φύλακα για το κατοικίδιο τους. Σχεδόν όλοι, όμως, καταλήγουν στον επαγγελματία, εάν δεν έχουν κάποιον γνωστό να τους κρατήσει το ζώο: «Το κατανοώ απόλυτα, καθώς τα ζώα είναι ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας, οπότε, έτσι όπως δεν θα άφηνες το παιδί σου οπουδήποτε, δεν θα αφήσεις και το ζώο σου», παραδέχεται.

Τη ρωτάω για τις δυσκολίες της δουλειάς. Η απάντησή της είναι αφοπλιστική: «Οι άνθρωποι είναι δύσκολοι, όχι τα ζώα, όπως ακράδαντα πιστεύω. Αν ένα ζώο έχει περίεργη συμπεριφορά, είναι συνήθως έως πάντοτε φταίξιμο του γονιού του, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μου. Το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς είναι ένα ζώο που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά από τον γονιό του, λοιπόν: που γαβγίζει/νιαουρίζει συνεχώς, που κάνει ζημιές αν λείψω για μισή ώρα για να πάω ένα σουπερμάρκετ, που κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, που τραβάει πάρα πολύ στη βόλτα. Και πάλι, όμως, πάντα σε επικοινωνία με τον γονιό και επίσης με την κτηνίατρο και έναν φίλο εκπαιδευτή, έχω καταφέρει να επιλύσω το οποιοδήποτε πρόβλημα έχει παρουσιαστεί».

Η χειρότερη εμπειρία που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ήταν όταν φιλοξένησε ένα σκυλί επιληπτικό, με μια αδιάφορη μάνα: «Είχα φιλοξενήσει ξανά ζώα με επιληψία και ήξερα βέβαια την κατάσταση. Ενώ τηρούσα αυστηρά το πρόγραμμα της αγωγής του, ξεκίνησε να παθαίνει πολλές κρίσεις. Σε άμεση επικοινωνία με την κτηνίατρό μου καταφέραμε και του δώσαμε τα κατάλληλα φάρμακα, τα οποία δεν τα είχε βάλει στα πράγματά του η μαμά του, προκειμένου να συνέλθει. Επιστρέφοντας σώο και αβλαβές το σκυλί, είδα πως εκείνη δεν ενδιαφερόταν για αυτά που είχα να της πω και δεν βρήκε λάθος το γεγονός ότι δεν μου είχε δώσει την κατάλληλη αγωγή σε περίπτωση κρίσεων. Αυτό με εκνεύρισε και με στεναχώρησε παράλληλα, καθώς πρώτη μας προτεραιότητα είναι η υγεία του ζώου. Δηλαδή, ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί στον σκύλο της αν εγώ δεν γνώριζα τι φάρμακο χρειάζεται και αν δεν είχα επικοινωνία με τη γιατρό, για να ακολουθήσω τις συμβουλές της;».

Οσο για την καλύτερη εμπειρία της, ήταν όταν η φιλοζωική Ηλιούπολης επικοινώνησε μαζί της και της έφερε για φιλοξενία έναν σκύλο σαράντα κιλών, τον Τσέχωφ. Κάποιος τον είχε παρατήσει κουτάβι στον δρόμο και έκτοτε ζούσε σε κλουβί: «Αφού τον κράτησα για έξι μήνες και τον έβγαλα πολλές φωτογραφίες και βίντεο, καταφέραμε και του βρήκαμε σπίτι. Πλέον, ο Τσέχωφ έχει μια οικογένεια που τον λατρεύει και αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση», λέει η Κωνσταντίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...