385
Διαδηλωτές έξω από το Μουσείο, μία ημέρα μετά την καταστροφή | REUTERS/Ricardo Moraes

Οργή για τη λιτότητα που «έκαψε» το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 11:04
Διαδηλωτές έξω από το Μουσείο, μία ημέρα μετά την καταστροφή
|REUTERS/Ricardo Moraes

Οργή για τη λιτότητα που «έκαψε» το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 11:04

Στη διαχείριση – όση μπορεί να υπάρξει – της απώλειας του Εθνικού Μουσείου και των πολύτιμων συλλογών  του προχωρά η Βραζιλία, ενώ παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα για το πώς  και γιατί έμεινε σχεδόν απροστάτευτος ένας τέτοιος χώρος.

Οι Αρχές, με πρώτο τον πρόεδρο της χώρας Μικέλ Τέμερ, μιλούν για «ανυπολόγιστη απώλεια», από την οποία δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που κατέκαψε το κτίριο παραμένουν ακόμη άγνωστα. Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι ένα χάρτινο μπαλόνι θερμού αέρα που έπεσε στη στέγη μπορεί να ήταν μοιραίο.

Εργαζόμενοι βγάζουν από το κτίριο έργα που διασώθηκαν από τη μανία της πυρκαγιάς (REUTERS/Ricardo Moraes)

Οι Times σημειώνουν ότι την ώρα της πυρκαγιάς οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, που ήταν και ερευνητικό ινστιτούτο, προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις φλόγες. Ζωολόγοι μπήκαν μέσα στις φλόγες για να σώσουν μεγάλες συλλογές, για να διαπιστώσουν ότι πολλά χάθηκαν για πάντα, προσθέτει το BBC.

Πάνω από 100 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί της Δευτέρας έξω από το Μουσείο (όπου πλέον η πυρκαγιά είχε κατασβεστεί) για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές.

Ωστόσο τους περίμενε η αστυνομία που τους απωθούσε με γκλομπ, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.

Το Μουσείο είχε μια τεράστια συλλογή από 20 εκατομμύρια αντικείμενα, από προϊστορικά ευρήματα, έργα τέχνης, βοτανικές και ζωολογικές συλλογές και άλλα κειμήλια.

Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα που πιθανότατα καταστράφηκαν είναι η Λουσία, ένας σκελετός 11.500 ετών, ο αρχαιότερος που έχει βρεθεί στη Βραζιλία. Πιστεύεται ακόμη ότι χάθηκαν αρχαία αιγυπτιακά και ελληνορωμαϊκά έργα, διασώθηκε όμως ένας μετεωρίτης βάρους πέντε τόννων που ανακαλύφθηκε τον 18ο αιώνα.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς κατέρρευσαν οι επάνω όροφοι του κτιρίου, από το οποίο απέμειναν μόνο οι τοίχοι ( REUTERS/Ricardo Moraes)

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Μουσείου λένε ότι η συμπαράσταση του προέδρου Τέμερ για την απώλεια είναι ευπρόσδεκτη αλλά καθυστερημένη. Καταγγέλλουν ότι οι περικοπές στο όνομα της λιτότητας -και από την κυβέρνηση Τέμερ- άφησαν το μουσείο απροστάτευτο από κινδύνους.

Ο υποδιευθυντής Λουίζ Ντουάρτε είπε μάλιστα ότι ο ίδιος φοβόταν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς έβγαζε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στο γραφείο του κάθε ημέρα όταν έφευγε από αυτό.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μέρος ενός κονδυλίου για την ανανέωση του Μουσείου θα πήγαινε στην εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και ότι αυτό θα εγκαθίσταντο μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...