654
Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Δένδιας ξεχωρίζουν τους τελευταίους μήνες για το έργο τους | SOOC/CreativeProtagon

Opinion Poll: Κικίλιας και Δένδιας οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 16:44
Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Δένδιας ξεχωρίζουν τους τελευταίους μήνες για το έργο τους
|SOOC/CreativeProtagon

Opinion Poll: Κικίλιας και Δένδιας οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 16:44

Οχι απλώς συνεχίζει να διατηρεί τα υψηλά ποσοστά και την αποδοχή από την κοινή γνώμη η Νέα Δημοκρατία, αλλά ενισχύθηκαν λόγω του χειρισμού σε κρίσιμες φάσεις για τη δημόσια Υγεία και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Το 85% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ στα αξιοσημείωτα στοιχεία της έρευνας είναι ότι το 90% των πολιτών συμφωνεί με το κλείσιμο των εκκλησιών.

Το 85,2 εκφράζει την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, OpinionPoll

Η έρευνα αποτυπώνει επίσης το άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εντοπίζεται στις 20 μονάδες (40% έναντι 20% στην πρόθεση ψήφου), αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που ξεπερνά τις 30 ποσοστιαίες μονάδες (51,0% -20%) σε ότι αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Οσον αφορά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll γίνεται ξεκάθαρο ότι ο υπουργός που κατέχει την «ηλεκτρική καρέκλα» τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή ο Βασίλης Κικίλιας ως υπεύθυνος για τον συντονισμό και τις αποφάσεις της τεράστιας υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Στη δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί στις 19 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας βρισκόταν στην 9η θέση, όμως όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα, οι χειρισμοί του στο θέμα του κορονοϊού και σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, κρίθηκαν ως «πολύ θετικοί» από τους πολίτες, όπως προκύπτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που βρισκόταν στην πρώτη θέση της ικανοποίησης για το έργο και την εικόνα των υπουργών της κυβέρνησης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κάτι που επίσης δίνει ξεκάθαρα την εικόνα της απόλυτης αναγνώρισης για τους χειρισμούς του στα Ελληνοτουρκικά.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν επωμιστεί το βάρος της αντιμετώπισης της διπλής απειλής (κορονοϊός, Τουρκία), λόγω του χαρτοφυλακίου τους σε δεύτερο επίπεδο, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στην Πέμπτη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ικανοποίηση για το έργο των υπουργών, OpinionPoll

Η κατάταξη γίνεται ξεκάθαρο ότι προκύπτει από τα μείζονα προβλήματα του κορονοϊού και των συνόρων με την Τουρκία και από τις απαντήσεις των πολιτών σε επιμέρους ερωτήματα της έρευνας.

Στην «διπλή» ερώτηση «την ίδια στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού, δίνεται και η μάχη για την υπεράσπιση των συνόρων μας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή από την στάση του Ερντογάν χρησιμοποιώντας μετανάστες. Εσείς είστε ικανοποιημένος/ η από την στάση, τις διεθνείς πρωτοβουλίες και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την απειλή;», το 62,7% απαντά «ναι» και το 21,2% «μάλλον ναι» (ενώ «όχι» μόνο το 6,8%), μην αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες.

Κορονοϊός και κυβερνητικοί χειρισμοί

Οπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδέχεται και επικροτεί τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το 85% των πολιτών εμφανίζεται από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα, το 95,7% συμφωνεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι εννέα στους δέκα συμφωνούν με το κλείσιμο των εκκλησιών, ενώ το 93% δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Πέρα από τα οικονομικά μέτρα και τη συμβολή από τις Περιφέρειες, εκφράζεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το θέμα του κορονοϊού, OpinionPoll

Το 75% των ερωτηθέντων κρίνει θετικό το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ αρκετά μικρότερο είναι το ποσοστό που συμφωνεί με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης (52,5%).

Ποσοστό 86,4% εκφράζει την ανησυχία του για την πανδημία, το 72,1% πιστεύει ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν περισσότερο από τρεις μήνες, ενώ ποσοστό κοντά στο 65% πιστεύει ότι οι Ελληνες είναι πιο πειθαρχημένοι συγκριτικά με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.

Βέβαια, το 63,2% πιστεύει και πώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην περίπτωση που αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...