627
Ο Εμανουέλ Μακρόν στα γραφεία του κινήματος «Εμπρός». Ο 39χρονος πολιτικός κατάφερε να συγκεντρώσει μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών χάρη στην οποία βρίσκεται σήμερα μία ανάσα από την προεδρία της Γαλλίας | Facebook

Ολοι οι άνθρωποι του Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2017, 22:55
Ο Εμανουέλ Μακρόν στα γραφεία του κινήματος «Εμπρός». Ο 39χρονος πολιτικός κατάφερε να συγκεντρώσει μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών χάρη στην οποία βρίσκεται σήμερα μία ανάσα από την προεδρία της Γαλλίας
|Facebook

Ολοι οι άνθρωποι του Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2017, 22:55

Ο μόνος άνθρωπος από το επιτελείο του Μακρόν που έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα είναι ο Μπενζαμέν Γκριβό, σύμβουλος, εκπρόσωπος Τύπου και συνομήλικός του (39 ετών). «Κάτι που με κάνει να σκέπτομαι ότι σε σχέση με αυτόν (τον Μακρόν) έχω μείνει λίγο πίσω», λέει χαριτολογώντας.

Ο Γκριβό έγινε από τα πιο γνωστά πρόσωπα του «Εμπρός!» («En Marche!»), του κινήματος που γεννήθηκε πέρυσι και παρά τις αρχικές ενστάσεις κατάφερε να οδηγήσει τον Μακρόν στην πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της 23ης Απριλίου. Η επιτυχία δεν είναι καθόλου μικρή αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια η νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο φαινόταν εξασφαλισμένη.

Ο Γκριβό προέρχεται από αστική οικογένεια της Βουργουνδίας και η είσοδός του στην πολιτική έγινε μέσω του think tank «A gauche, en Europe» του Ντομινίκ Στρος Καν. Εξελέγη αρχικά δημοτικός σύμβουλος και αργότερα περιφερειακός ενώ πέρασε αρκετές φορές από την πολιτική στον ιδιωτικό τομέα και τούμπαλιν, «κάθε φορά υποβάλλοντας την παραίτησή μου» λέει ο ίδιος.

Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας μίας αλυσίδας καταστημάτων για να ενταχθεί στο «En Marche!». Χαμογελάει συχνά, δεν επιτίθεται ποτέ πρώτος και του αρέσει περισσότερο να υπερασπίζεται με πάθος τα σχέδια του Μακρόν παρά να προσπαθεί να αποδομήσει τις απόψεις των αντιπάλων του.

gkrieaux
Ο Μπενζαμέν Γκριβό είναι ο μόνος από το επιτελείο του Μακρόν που έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα

Τα ίδια πάνω κάτω στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Γκριβό βρίσκει κανείς σε όλο το επιτελείο του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας. Κάτω των σαράντα, με εξαιρετικές σπουδές και χωρίς πολιτικό παρελθόν.

Ο στρατηγός

Ο Ισμαέλ Εμελιάν είναι δέκα χρόνια πιο νέος από τον Γκριβό, κινείται κυρίως στο παρασκήνιο και είναι ο πολιτικός στρατηγός της ομάδας, ο «καλύτερος στο Παρίσι» κατά δήλωση του Λοράν Μπιργκόν, διευθυντή του Ινστιτούτου Μοντέν ο οποίος είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του τις πρώτες εν κρυπτώ συνελεύσεις του «En Marche!».

Ο Εμελιάν, όπως και ο Γκριβό πέρασε ένα διάστημα κοντά στον DSK, καθώς τον είχε στηρίξει στις εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2006, όταν τελικά ηττήθηκε από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

ismael-emelien-et-quentin-lafay-785x589
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ισμαέλ Εμαλιάν. Στο κέντρο ένας άλλος νεαρός σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου, ο Κουεντίν Λαφέ

Γνωρίστηκε με τον Μακρόν όταν εκείνος εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα, στην επενδυτική τράπεζα Rothschild & Cie. Αργότερα και αφού ο Μακρόν παραιτήθηκε από σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ, ετοίμαζε με τον Εμελιάν μία start-up αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς κλήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. Ξαναθυμήθηκε τον Εμελιάν δύο χρόνια αργότερα όταν επρόκειτο να προχωρήσει στη ίδρυση του En Marche!

Ο Monde έχει χαρακτηρίσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο τον Εμελιάν «δεξί χέρι» του Μακρόν.

Ο 29χρονος Εμελιάν αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επιτελείου του Μακρόν και της start-up LMP η οποία διαχειρίζεται τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Cinquante Plus Un» (Πενήντα και ένα) ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του Μακρόν και της ικανότητάς του να στρατολογεί στελέχη και οπαδούς.

Οι άνθρωποι του Ομπάμα

Η τριάδα πίσω από την LMP (Γκιγιόμ Λιεγκί, 35 ετών, Αρθουρ Μίλερ, 32 ετών και Βενσάν Πον, 32 ετών) είναι από τους καλύτερους στο είδος τους, απόφοιτοι των καλύτερων σχολείων της γαλλικής πρωτεύουσας με πτυχία από το Χάρβαρντ και το MIT.

Ο συνδυασμός λογισμικού, βάσεων δεδομένων και της παλαιάς αλλά ασφαλούς τακτικής «πάμε σε όλους πόρτα-πόρτα», ήταν εκείνος που είχε οδηγήσει και τον Ομπάμα στη νίκη. Αφού βοήθησαν τον Ολάντ το 2012, αυτή τη φορά στάθηκαν στο πλευρό του Μακρόν και το αποτέλεσμα είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους. Το σύστημα «Πενήντα και Ενα» δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του Μακρόν να ταξινομήσουν τους ψηφοφόρους σύμφωνα με την ηλικία, τη μόρφωση, το εισόδημα και την πολιτική τους κατεύθυνση ώστε εν συνεχεία να επιλέξουν εκείνους που είναι πιο πιθανό να πάρουν με το μέρος τους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...