512
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας: Ο Βίλεμ Αλεξάντερ και η Μαξίμα μαζί με τις τρεις θυγατέρες τους | Reuters

Ολλανδία: O «τσιγκούνης» Μαρκ Ρούτε περικόπτει τους μισθούς της βασιλικής οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 22:10
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας: Ο Βίλεμ Αλεξάντερ και η Μαξίμα μαζί με τις τρεις θυγατέρες τους
|Reuters

Ολλανδία: O «τσιγκούνης» Μαρκ Ρούτε περικόπτει τους μισθούς της βασιλικής οικογένειας

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 22:10

Τον αποκαλούν «Τσιγκούνη του Βορρά» και ο Μαρκ Ρούτε είναι αλήθεια πως στέκεται στο ύψος του προσωνυμίου που του έχει αποδοθεί.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός – που θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τον Ιούλιο, διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Κομισιόν και τις χώρες του Νότου για να επιβάλει τις απαιτήσεις του, δηλαδή να μειώσει τις επιχορηγήσεις και να εισαγάγει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για το Ταμείο Ανάκαμψης ελέω της πανδημίας – βάζει χέρι (και… μαχαίρι) μέχρι και στους μισθούς της βασιλικής οικογένειας.

Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα, μαζί με τα τρία παιδιά τους έχουν λαμβάνειν ετησίως έναν υπέρογκο μισθό εν είδει «επιδόματος» που τους το παρέχει το ίδιο το κράτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παραδοσιακή οικονομική ρήτρα, η οικογένεια κάθε χρόνο βλέπει το επίδομά της αυτό να αυξάνεται κατά 5%!

Όχι για του χρόνου όμως, όπως φαίνεται, καθώς ο Ρούτε, σε μια απόπειρα να δώσει το παράδειγμα της οικονομικής πειθαρχίας στους συμπατριώτες του, σκεφτεται να «παγώσει» της ετήσιες αυξήσεις στα μοναρχικά επιδόματα.

Αν ισχύσει η… έννομη τάξη και μαζί η αύξηση του 5%, τότε η βασιλική οικογένεια θα έχουν συνολικό ετήσιο «επίδομα» κοντά στα 7,2 εκατ. ευρώ – είναι η πιο «ακριβή» οικογένεια μοναρχών σε όλη την Ευρώπη καθώς κοστίζει στον ολλανδό φορολογούμενο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εξαιρουμένης της ασφάλειάς τους, την οποία πληρώνουν οι ίδιοι.

Μάλιστα, μόνο η πρωτότοκη πριγκίπισσα Αμαλία, η οποία θα γίνει 18 τον Δεκέμβριο του 2021, θα λάβει για πρώτη φορά εκείνο το μήνα ένα επίδομα της τάξεως των 111.000 ευρώ και συνολικά 1,6 εκατομμύρια ευρώ για όλο το 2022!

Και μάλιστα, τα 7,2 εκατ. ευρώ είναι αφορολόγητα για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Την απόφαση για το «κόψιμο» του 5% θα την λάβει τον Δεκέμβριο ο ίδιος ο Ρούτε, ο επί 10 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας και ένας άνθρωπος που διάγει… σπαρτιάτικη ζωή καθώς είναι εργένης, ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα στη Χάγη και κινείται παντού με το ποδήλατό του.

Πάντως, η βασιλική οικογένεια έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές για αιχμηρά σχόλια εναντίον τους στα ολλανδικά ΜΜΕ.

Η ιδιόκτητη βίλα της βασιλικής οικογένειας στο Πόρτο Χέλι

Το 2019 μετακόμισαν στην νέα τους ανακαινισμένη κατοικία -μια ανακαίνιση η οποία διήρκεσε περί τα πέντε χρόνια και έφτασε στα 63 εκατομμύρια ευρώ κόστος -όλα πληρωμένα από το ολλανδικό κράτος.

Στο ανακαινισμένο αυτό παλάτι, για το οποίο ο Βίλεμ Αλεξάντερ δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ, έμενε για περισσότερα από 30 χρόνια η μητέρα του βασιλιά, Βεατρίκη.

Αλλά από τώρα και στο εξής, το παλάτι Huis Ten Bosch (Σπίτι στο Δάσος) – ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα που βρίσκεται στα προάστια της Χάγης – ανήκει στον βασιλιά, την βασίλισσα Μαξίμα και τα τρία τους παιδιά, τις πριγκίπισσες Αμαλία, Αλεξία και Αριάνα.

Το σχεδόν 2.800 τετραγωνικών κτίριο περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις και υποβλήθηκε σε πλήρη ανακατασκευή λόγω διαφόρων δομικών θεμάτων.

Σημειώστε ότι η ολλανδική βασιλική οικογένεια περνάει τα καλοκαίρια της σε μια ιδιόκτητη όμορφη βίλα στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας.

 

Το Huis Ten Bosch (Σπίτι στο Δάσος): 2.800 τετραγωνικών κτίριο που περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...