204
|

Ανησυχία και στο Παρίσι για το «Oruc Reis» και την τουρκική Navtex

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 16:55

Ανησυχία και στο Παρίσι για το «Oruc Reis» και την τουρκική Navtex

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 16:55

Την αντίδραση και της Γαλλίας προκάλεσε η νέα τουρκική Navtex, η οποία δυναμιτίζει όχι μόνο τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αλλά και τον οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο, στον οποίο υποτίθεται ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στους Ευρωπαίους ο Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας την ανησυχία του Ελιζέ για τη νέα αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Νωρίτερα το Βερολίνο είχε χαρακτηρίσει διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, «ασύνετη» την κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει ξανά έρευνες σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...