314
Αυτή την ευρηματική εικονογράφηση επέλεξε η Telegraph για να ντύσει τους ακροβατισμούς του προέδρου Τραμπ με την ανάκαμψη |

Η επικίνδυνη για την οικονομική ανάκαμψη «ζαριά» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 16:44
Αυτή την ευρηματική εικονογράφηση επέλεξε η Telegraph για να ντύσει τους ακροβατισμούς του προέδρου Τραμπ με την ανάκαμψη
|

Η επικίνδυνη για την οικονομική ανάκαμψη «ζαριά» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 16:44

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην κληρονόμησε από τον Μπαράκ Ομπάμα οικονομική κρίση, βρέθηκε όμως στο τέλος της τετραετίας του μπροστά στη χειρότερη ύφεση από την εποχή του Μεσοπολέμου, λόγω κορονοϊού.

Στο παρελθόν πρόεδροι διαφορετικών πολιτικών στρατοπέδων, όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομάμα, συνεργάστηκαν για μια ομαλή διαδοχή, για το καλό της οικονομίας, που το 2008 είχε να αντιμετωπίσει την πτώση της Lehman Brothers. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι σχέσεις του προέδρου και της αντιπολιτευόμενης παράταξης, των Δημοκρατικών, είναι χειρότερες από ποτέ.

Σε άρθρο της η βρετανική Telegraph αναφέρεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση που παγώνει για πολιτικούς λόγους την έγκριση ενός μεγάλου πακέτου βοήθειας για να «ξελασπώσει» η οικονομία από την ύφεση της πανδημίας.

Η διακοπή των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς είναι ένα μεγάλο διακύβευμα για τον πρόεδρο, λιγότερο από έναν μήνα από τις εκλογές, γράφει η Telegraph. Η περιορισμένη –σε κλίμακα ή χρονική διάρκεια– υποστήριξη μπορεί να αφήσει την οικονομία αδύναμη και νοικοκυριά και επιχειρήσεις «στον αέρα», επισημαίνουν οικονομολόγοι, που προβλέπουν χρεοκοπίες και στασιμότητα στους μισθούς.

Βλάπτει, δηλαδή, και την οικονομία και τις προοπτικές του ίδιου για επανεκλογή του, που παραμένουν κακές. Αυτή η μετάθεση της τελικής απόφασης βλάπτει και τα νοικοκυριά που θα πρέπει να περιμένουν αποφάσεις μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ίσως μετά τη νέα Βουλή και Γερουσία τον Ιανουάριο.

Οι συνομιλίες κόλλησαν στο ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την οικονομία. Ο πρόεδρος επιθυμούσε 1,6 τρισ. δολάρια, οι Δημοκρατικοί 2,4 τρισ. – οπωσδήποτε τα 800 δισ. είναι μεγάλη διαφορά, που σε άλλες εποχές ίσως και να μην αποθάρρυνε τις δύο πλευρές από τις διαπραγματεύσεις. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν επιθυμούν να διαθέσει το κράτος πάνω από 2 τρισ. δολάρια.

Μια πιθανή λύση είναι, αντί να υπογραφεί ένα μεγάλο πακέτο, να υπάρξει μια συναίνεση για μικρότερης κλίμακας και στοχευμένα μέτρα.

Ο Τραμπ, με αρκετή αισιοδοξία, εκτιμά ότι θα νικήσει εύκολα και θα περάσει το δικό του πακέτο μέτρων. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...