378
Καταλανοί αυτονομιστές καίνε πορτρέτο του βασιλιά Φελίπε πριν από την επίσκεψή του στη Βαρκελώνη, στις 9 Οκτωβρίου | REUTERS/REUTERS TV

Κατάργηση της μοναρχίας ζητεί πάνω από το 40% των Ισπανών

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 12:29
Καταλανοί αυτονομιστές καίνε πορτρέτο του βασιλιά Φελίπε πριν από την επίσκεψή του στη Βαρκελώνη, στις 9 Οκτωβρίου
|REUTERS/REUTERS TV

Κατάργηση της μοναρχίας ζητεί πάνω από το 40% των Ισπανών

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 12:29

Περισσότερο από το 40% των Ισπανών επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό τού τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, εν μέσω σκανδάλων.

Ο 82χρονος τέως βασιλιάς ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Αύγουστο, όταν αναχώρησε από την Ισπανία προκειμένου να αποφύγει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε Στ’, υπέρ του οποίου είχε παραιτηθεί το 2013.

Στην έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, μια ομάδα κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, περίπου το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια. Αξιοσημείωτο είναι και το 24,2% που απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, το οποίο είναι ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί ο θεσμός βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας. Αντίθετα, το 25% δεν επιθυμεί δημοψήφισμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού το κυβερνητικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών αρνήθηκε να ρωτήσει τους Ισπανούς τη γνώμη τους για τη βασιλεία στην πιο πρόσφατη έρευνά  του.

Πρόκειται για σημαντική ανατροπή σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν δημοσκόπηση για τη φιλοβασιλική εφημερίδα ABC έδειξε ότι το 33,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ενώ το 56% υπέρ της διατήρησής της. Μέσα σε δύο μήνες, πολλοί μετακινήθηκαν από τη θέση των υποστηρικτών σε αυτούς που διατηρούν αμφοβολίες ή ακόμη και στους αρνητές.

Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με συμβόλαιο ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος. Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Από κυβερνητικής πλευράς, η υπουργός Αμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε σε συνέντευξή της στην ABC τη Δευτέρα, ότι η βασιλεία «είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι της συνταγματικής συνθήκης». Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή 183 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα, ανάρτησαν βίντεο στο YouTube, στο οποίο στηρίζουν τη μοναρχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...