428
Πριν από τις απειλές εναντίον του, ο Μαρκ Ρούτε κυκλοφορούσε συχνά μόνος του, πεζή ή με ποδήλατο | REUTERS/Peter Nicholls

Ολλανδία: Εκτελεστές του υπόκοσμου απειλούν τον Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:58
Πριν από τις απειλές εναντίον του, ο Μαρκ Ρούτε κυκλοφορούσε συχνά μόνος του, πεζή ή με ποδήλατο
|REUTERS/Peter Nicholls

Ολλανδία: Εκτελεστές του υπόκοσμου απειλούν τον Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:58

Στο στόχαστρο των πανίσχυρων συμμοριών ναρκωτικών της Ολλανδίας φαίνεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προστατεύεται πλέον σε 24ωρη βάση από μία ελίτ ομάδα πάνοπλων αστυνομικών.

Στις αρχές του Αυγούστου, αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι ο Ρούτε παρακολουθείται από ύποπτα άτομα, που συνδέονται με τις συμμορίες ναρκωτικών και ήταν πιθανό θύμα επίθεσης με στόχο τη δολοφονία του ή την απαγωγή του.

Την αποκάλυψη έκανε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, προκαλώντας σοκ στην Ολλανδία, όπου τα επεισόδια με πυροβόλα όπλα είναι σπάνια, όμως οι φόνοι και η βία που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια. Οι συμμορίες αυτές μάλιστα είναι γνωστές με το όνομα «Mocro Mafia», καθώς οι αρχηγοί τους είναι συχνά μαροκινής καταγωγής.

Κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας. Οι ολλανδικές αρχές εθνικής ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον υπό 24ωρη παρακολούθηση από μία ελίτ ομάδα αστυνομικών. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η ασφάλεια και η προστασία είναι θέματα που δεν πρέπει να συζητιούνται ποτέ δημόσια».

Φαίνεται μάλιστα πως οι απειλές κατά του πρωθυπουργού σχετίζονται με τη δολοφονία του Πέτερ Ρ. ντε Βρις, του αστυνομικού συντάκτη που πυροβοληθηκε τον Ιούλιο, μέρα μεσημέρι, στο Αμστερνταμ, μήνες αφού είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου του Ναμπίλ Μπακάλι, βασικού μάρτυρα σε μια πολύκροτη δίκη του Ριντουάν Τάγχι, ο οποίος θεωρείται από τους ισχυρότερους αρχηγούς συμμορίας ναρκωτικών. Μερικές ημέρες αργότερα, ο δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο δικηγόρος του Μπακάλι είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο το 2019 μπροστά στο σπίτι του στο Αμστερνταμ. Το 2018, άγνωστοι είχαν δολοφονήσει τον αδερφό του Μπακάλι. Οι αρχές θεωρούν ότι όλες οι δολοφονίες σχετίζονται με τον Τάγχι, πιθανώς και οι απειλές κατά του Ρούτε.

Οπως αναφέρουν οι Times, η εγκληματική οργάνωση του Τάγχι χρησιμοποιεί το λιμάνι του Ρότερνταμ για να μεταφέρει κοκκαϊνη από τη Λατινική Αμερική.

Ο Ρούτε, η συντηρητική κυβέρνηση του οποίου έχει δεσμευθεί να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα, ανέκαθεν επεδίωκε να διατηρήσει ένα περιορισμένο επίπεδο προσωπικής προστασίας, αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Συχνά τον βλέπει κανείς να μετακινείται με ποδήλατο προς και από το σπίτι του και κυβερνητικά κτίρια στη Χάγη και συχνά περαστικοί τον πλησιάζουν για να φωτογραφηθούν μαζί του ή για να του μιλήσουν.

Συνεχείς απειλές για τη ζωή του δέχεται και ο αντιισλαμιστής αντιπολιτευόμενος ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς, που έχει αναγκασθεί από το 2004 να ζει σε καταφύγιο και να περιβάλλεται από σωματοφύλακες.

Τους τελευταίους μήνες, πρόστιμα ή σύντομες ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε αρκετούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα για απειλές προς υπουργούς και βουλευτές, κυρίως σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...