362
Αλβανοί Κοσοβάροι «αστακοί» πήγαν στα συνοριακά περάσματα όπου έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι Σέρβοι | REUTERS/Laura Hasani

«Μάχη» Σέρβων και Κοσοβάρων και για τις πινακίδες των ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 20:16
Αλβανοί Κοσοβάροι «αστακοί» πήγαν στα συνοριακά περάσματα όπου έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι Σέρβοι
|REUTERS/Laura Hasani

«Μάχη» Σέρβων και Κοσοβάρων και για τις πινακίδες των ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 20:16

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί το μίσος που… ενώνει δύο λαούς, τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ υπέρ των δευτέρων και η εκ μέρους τους ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας το 2008, φυσικά και δεν έβαλαν τέλος στη διένεξη που έχει βαθιές ρίζες στη βαλκανική Ιστορία.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσία, από την Κίνα, αλλά και από ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Από τα 193 κράτη του ΟΗΕ το έχουν αναγνωρίσει μόνο 98. Ολα αυτά τα στοιχείαι λένε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Στα άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα που εγκυμονούν αναφλέξεις, ακόμη και το παραμικρό μπορεί να παίξει τον ρόλο της σπίθας. Στην ιστορία μας, σπίθα μπορεί να γίνουν οι πινακίδες των αυτοκινήτων, όσο και αν φαντάζει αυτό απίθανο.

Εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει και πάλι ένταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, επειδή οι ιθύνοντες στην Πρίστινα έστειλαν εκεί 350 κομάντος με βαρύ οπλισμό. Οι αλβανοί Κοσοβάροι σταματούν όλα τα εισερχόμενα στην περιοχή οχήματα, αφαιρούν τις σερβικές πινακίδες και βάζουν κοσοβάρικες, περιορισμένης ισχύος, ενώ εισπράττουν και τέλη.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, που ήδη έχουν μεταβληθεί σε στόχους διακρίσεων και τώρα χαρακτηρίζονται κάθε φορά που μετακινούνται προς τη Σερβία. Στις διαμαρτυρίες οι άνθρωποι από την Πρίστινα απαντούν ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου κάνει ακριβώς το ίδιο, εδώ και χρόνια, σε όλα τα αυτοκίνητα των Αλβανών του Κοσόβου που εισέρχονται στη Σερβία. Οπότε, είναι «μέτρο αμοιβαιότητας» λένε.

Κάπως έτσι φθάσαμε να υπάρχουν συγκεντρώσεις διαδηλωτών στα σύνορα, να απογειώνονται ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα για να ελέγξουν την κατάσταση, να έχουν τεθεί σε επιφυλακή μονάδες των Σέρβων κοντά στο Κοσσυφοπέδιο και να πετούν πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό στη συνοριακή διέλευση έως ότου η Πρίστινα αποσύρει την απόφασή της να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες με αυτές του Κοσσυφοπεδίου.

Και από πλευράς του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την κίνηση των Κοσοβάρων να αλλάζουν τις πινακίδες των οχημάτων «εγκληματική ενέργεια». Μάλιστα ζήτησε την απόσυρση των κομάντος από τα σύνορα ως προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να λήξει το ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...