756
Η Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Χαρδαλιάς στο περιθώριο της παρουσίασης |

Ολιστικό σχέδιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 11:46
Η Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Χαρδαλιάς στο περιθώριο της παρουσίασης
|

Ολιστικό σχέδιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 11:46

Σχέδιο τριών πυλώνων για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Τα έργα που αφορούν στην Πολιτιστική Κληρονομιά προβλέπεται να ενταχθούν σε Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτισμού η οποία εκπονείται από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 60 εκατ. προγραμματίζεται να αντληθούν από το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και τα υπόλοιπα από τα Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027,  προστίθενται σε εκείνα που ήδη έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται από τις Υπηρεσίες και τους Φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 50 από αυτά, προϋπολογισμού άνω των 240 εκατ. ευρώ, επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Αττικής, όπως τα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού των Αθηνών, της ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η χρηματοδότηση 22 νέων πολιτιστικών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερων πολιτιστικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.

Επιπλέον, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» θα χρηματοδοτηθούν επιμέρους έργα Πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων και η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης.

Το σχέδιο παρουσίασαν την Πέμπτη 18 Απριλίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Λίνα Μενδώνη: «Ξεκινάμε με όραμα τη συνολική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού»

Κατά  την παρουσίαση του σχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία του Πολιτισμού όχι μόνο ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας, αλλά και ως κρίσιμου στρατηγικού παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική της συνοχή και ανάπτυξη, καθώς και ως προνομιακού πεδίου, στο οποίο η ελληνική οικονομία και κοινωνία μπορούν, με υψηλές αξιώσεις, να στηρίξουν την εξέλιξη και την πρόοδό τους.

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε ειδικά στην Αττική και στο αποτύπωμά της στον Πολιτισμό, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πολιτιστικού κλάδου, προέρχονται από την Αττική, στην οποία εδρεύει το 58% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 60% των εργαζομένων. «Η Αττική διαθέτει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στα πλέον δημοφιλή μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις μεγάλες πολιτιστικές υποδομές παντός είδους, συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των αντίστοιχων επισκεπτών.

»Για τους λόγους αυτούς, αφετηρία του υπουργείου αποτελεί ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού Αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους: Προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία. Εμπλουτισμό, βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας υποδομών και υπηρεσιών. Αναδιοργάνωση, αποκέντρωση, διάχυση, διασπορά και στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος», είπε.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ολιστικό σχέδιο έργων  για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Έχουμε την τύχη και την ευλογία, να ζούμε σε έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας, όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους.

»Εχοντας άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο. Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας, επιδιώκουμε την επανατοποθέτηση της εικόνας της. Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι τα έργα πολιτισμού είναι έργα αναπτυξιακά, δημιουργούν προστιθέμενη αξία, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».

Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής και για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, η υπουργός και ο Περιφερειάρχης ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο διασώζει την ιστορία των κατοίκων της Αθήνας από την Τουρκοκρατία μέχρι και τον 20ό αιώνα, ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Αττικής, με εξασφάλιση διαδοχικής χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Υπουργός και Περιφερειάρχης ξεναγούνται στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...