1129
O Ρούπερτ Μέρντοκ περιτριγυρισμένος από τον Λάκλαν Μέρντοκ, την Τερέζα Μέι, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέιμς Μέρντοκ | CreativeProtagon/SOOC

Βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία αυτός ο άνθρωπος;

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 23:01
O Ρούπερτ Μέρντοκ περιτριγυρισμένος από τον Λάκλαν Μέρντοκ, την Τερέζα Μέι, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέιμς Μέρντοκ
|CreativeProtagon/SOOC

Βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία αυτός ο άνθρωπος;

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 23:01

Εκείνος δηλώνει πως δεν έχει ζητήσει «ποτέ κάτι από κάποιον πρωθυπουργό». Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός πως ο Ρούπερτ Μέρντοκ, ο ιδρυτής μιας παγκόσμιας και πανίσχυρης μιντιακής αυτοκρατορίας σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, επηρεάζει καθοριστικά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες τις πολιτικές, κυρίως, εξελίξεις, όχι μόνον στις ΗΠΑ και στη Γηραιά Αλβιόνα αλλά σε ολόκληρο τον αγγλόφωνο κόσμο.

Και για τον λόγο αυτόν οι New York Times διεξήγαγαν μια εκτενέστατη και ενδελεχή έρευνα διάρκειας έξι μηνών, κατά τους οποίους δημοσιογράφοι της νεοϋορκέζικης εφημερίδας ταξίδεψαν σε τρεις ηπείρους και πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 150 ανθρώπους – φίλους, συνεργάτες αλλά και εχθρούς των Μέρντοκ – με στόχο να παρουσιάσουν στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό, τους τρόπους με τους οποίους ο αυστραλοαμερικάνος Κροίσος και οι (διαρκώς σε διαμάχη μεταξύ τους) δύο γιοί του μετέτρεψαν τα ΜΜΕ που ελέγχουν «σε δεξιόστροφες μηχανές άσκησης πολιτικής που αποσταθεροποίησαν τη δημοκρατία στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία».

To Fox News, η ναυαρχίδα του Μέρντοκ, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό σημείο αναφοράς για τους Ρεπουμπλικανούς, πολίτες και πολιτικούς, ενώ τα τελευταία χρόνια ενέτεινε την εξάπλωση του νατιβισμού (πρόκειται περί ενός συνδυασμού ξενοφοβίας και εθνικισμού) με συνέπεια την άνοδο της ακροδεξιάς και επιστέγασμα την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της Αμερικής.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, η Sun, το βρετανικό ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ ιδιοκτησίας Μέρντοκ, δαιμονοποιώντας επί σειρά ετών την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνείδηση των εκατομμυρίων αναγνωστών της, ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit με αποτέλεσμα μια ισχνή πλειοψηφία να ταχθεί τον Ιούνιο του 2016 υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Και στην Αυστραλία, τα πολλά Μέσα που διαθέτει η οικογένεια Μέρντοκ άσκησαν ισχυρότατες πιέσεις για την ανάκληση του φόρου άνθρακα και συνέβαλαν σημαντικά στην ανατροπή μιας σειράς πρωθυπουργών της χώρας.

Ενα από τα εξώφυλλα της Sun που προέτρεπε του Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit

Σύμφωνα με τον Λίαμ Στακ, πολιτικό συντάκτη των NYT που υπογράφει μια σύνθεση της εκτενούς έρευνας των συναδέλφων του, «στον πυρήνα αυτής της αναστάτωσης βρίσκεται η οικογένεια Μέρντοκ, μια φατρία η δυσλειτουργία της οποίας και καθόρισε και αντικατόπτρισε την παγκόσμια σύγχυση των τελευταίων ετών».

Το κύμα του δεξιού λαϊκισμού το οποίο πριν από μερικά χρόνια δεν έμοιαζε να είναι κάτι παραπάνω ένα παροδικό πολιτισμικό φαινόμενο, κατέληξε τελικά να αποτελεί το καθοριστικό πολιτικό κίνημα των καιρών μας, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία πεντηκονταετία.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το προκάλεσε η οικογένεια Μέρντοκ.Αλλά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μιντιακό όμιλο, η αυτοκρατορία των Μέρντοκ το ενίσχυσε, το προώθησε και επωφελήθηκε από αυτό. Στον αγγλόφωνο κόσμο, τα Μέσα των Μέρντοκ συνέβαλαν σημαντικά στην ανάδειξη περιθωριακών δημαγωγών, στην κανονικοποίηση του εθνικισμού και στην πολιτικοποίηση ακόμα και της έννοιας της αλήθειας. Και οι συνέπειες αποδείχτηκαν καθηλωτικές. «Η αποσταθεροποίηση δημοκρατιών ανά τον κόσμο μπορεί να μην ήταν η αποστολή της οικογένειας, αλλά υπήρξε η κύρια κληρονομιά της», σημειώνουν στο πρώτο από τα τρία μέρη της έκθεσής τους ο Τζόναθαν Μάλερ και ο Τζιμ Ρούτενμπεργκ.

O Μέρντοκ κρατώντας το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The Sun, στις 17 Νοεμβρίου του 1969 (EPA/PA WIRE UK and Republic of Ireland)

Επισημαίνουν πολύ σωστά πως τα μίντια έχουν την τάση να στρέφουν την προσοχή τους στα μίντια και όσον αφορά τα ΜΜΕ των Μέρντοκ, απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τα υπόλοιπα αμερικανικά Μέσα ασχολούνται με το Fox News όσο ασχολούνται και με τα τεκταινόμενα στον Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα, όμως, οι Μέρντοκ κατέληξαν να ασκούν οι ίδιοι μια ιδιότυπη γοητεία στην ευρύτερη κοινωνία. Στο Μπρόντγουεϊ αναμένεται σύντομα η πρεμιέρα του «Ink», ενός θεατρικού έργου για την άνοδο του Ρούπερτ Μέρντοκ ενώ το καλοκαίρι πρόκειται να αρχίσει η προβολή του δεύτερου κύκλου της σειράς «Succession» (Διαδοχή) της HBO στην οποία πρωταγωνιστεί μια μιντιακή οικογένεια, οι Ρόις, οι οποίοι φέρουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τους Μέρντοκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι παραδέχονται, ωστόσο, πως δεν είχαν αντιληφθεί πως αυτές οι δύο ιστορίες – η ιστορία της ανόδου του αυταρχικού εθνικολαϊκισμού και η ιστορία μιας δυναστικής μιντιακής οικογένειας – στην πραγματικότητα είναι μία. «Αντιμετωπίζοντας το Fox News ως το μακρύ χέρι του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ευρύτερη εικόνα. Θα ήταν πιο ακριβές να ειπωθεί πως ο Λευκός Οίκος, όπως και τα πρωθυπουργικά γραφεία στη Βρετανία και στην Αυστραλία, αποτελούν απλά ένα εργαλείο, μεταξύ των πολλών που αυτή η οικογένεια χρησιμοποιεί για να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις», υποστηρίζουν στο κείμενό τους.

Όσον αφορά τον απώτερο σκοπό των Μέρντοκ, η δράση τους δεν καθορίστηκε ούτε από τις επιταγές των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, ούτε από την επιθυμία τους να δημιουργήσουν και να μεταβιβάσουν πλούτο ή από μια παρωχημένη αίσθηση καθήκοντος προς την ευρύτερη κοινωνία. Στόχος του Ρούπερτ Μέρντοκ υπήρξε εξαρχής η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας, βάση της οποίας αποτελούν, ως γνωστόν, οι κατακτήσεις

Ο Μέρντοκ ανάμεσα στους δύο γιους του, τον Λάκλαν (αριστερά) και Τζέιμς, την ημέρα του γάμου του με το διάσημο μοντέλο Τζέρι Χoλ, τον Μάρτιο του 2016 (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Ο Μέρντοκ ξεκίνησε την πορεία του με μια μικρή τοπική εφημερίδα της Αυστραλίας που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Σύντομα, ωστόσο, τη, μετέτρεψε σε μια εθνική και παγκόσμια δύναμη, εν μέρει χρησιμοποιώντας αδίστακτα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του για να συμβάλει στην εκλογή των υποψηφίων που προτιμούσε ο ίδιος, καθιστώντας τους στη συνέχεια υποχείριά του με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, «η μιντιακή αυτοκρατορία του Μέρντοκ αποτελεί ένα μνημείο των δοσοληψιών που είχε επί δεκαετίες με εκλεγμένους αξιωματούχους». Και το ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν έχει ζητήσει «ποτέ κάτι από κάποιον πρωθυπουργό» δεν έχει καμιά σημασία γιατί «οι βαρόνοι του Τύπου δεν χρειάζεται να ζητάνε από τη στιγμή που τα Μέσα που διαθέτουν μπορούν να μεταδίδουν τις επιθυμίες τους. Οι πολιτικοί γνωρίζουν τι θέλει ο Μέρντοκ, όπως γνωρίζουν και τι μπορεί να τους δώσει εκείνος: τη βάση, τους ψηφοφόρους, τη δύναμη».

Σήμερα ο Ρούπερτ Μέρντοκ είναι 88 χρονών και έτοιμος να παραδώσει τα ηνία της αυτοκρατορίας του. Το ζήτημα της διαδοχής του αποτέλεσε επί πολλά χρόνια αντικείμενο διαμάχης εντός της οικογένειας, πρωταγωνιστές της οποίας υπήρξαν κυρίως οι γιοι του, ο Λάκλαν και ο Τζέιμς, δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί. Ο Τζέιμς υποστήριζε πως η αυτοκρατορία τους θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και ταυτόχρονα να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στο επίπεδο της πολιτικής. Ο Λάκλαν, ωστόσο, οι πολιτικές θέσεις του οποίου είναι παρόμοιες με του πατέρα του, ήθελε να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τις αντιδραστικές πολιτικές της εποχής. Τα δύο αδέλφια ανταγωνίζονταν επί χρόνια για την εύνοια του πατέρα τους. Εκείνος, λοιπόν, αποφάνθηκε τελικά πως ο διάδοχός του στην κορυφή αυτού του «πανίσχυρου πολιτικού όπλου» που ονομάζεται Fox Corporation θα είναι ο μεγαλύτερος γιος του, ο Λάκλαν Μέρντοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...