823
Διακόσιες σημαίες θα κυματίζουν στην πλατεία Συντάγματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ολα τα μάτια στην Αθήνα: Αυτό είναι το πρόγραμμα των υψηλών προσκεκλημένων για το 1821

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 17:44
Διακόσιες σημαίες θα κυματίζουν στην πλατεία Συντάγματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ολα τα μάτια στην Αθήνα: Αυτό είναι το πρόγραμμα των υψηλών προσκεκλημένων για το 1821

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 17:44

Εβδομήντα τρεις ώρες. Τόσες θα διαρκέσουν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Αθήνα, δεδομένου ότι με βάση το πρόγραμμα ο πρώτος καλεσμένος, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καταφθάνει στις 7.30 μ.μ. της Τρίτης και θα φύγει το βράδυ της Παρασκευής –προφανώς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των επειτειακών εκδηλώσεων για  τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ανακοινώνοντας και το χρονοδιάγραμμα των αφίξεων των καλεσμένων. Η Αθήνα, έστω και εν μέσω επιδημίας της Covid-19, θα γίνει το επίκεντρο του κόσμου, με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να δίνουν το παρών, να ξεναγούνται στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη και να παρακολουθούν τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν συνολικά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθώς και για την εκδήλωση – ξενάγηση στη νέα Εθνική Πινακοθήκη. Τα μέτρα, στα οποία θα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, να ισχύουν από νωρίς αύριο (Τετάρτη) το πρωί, με αυστηρούς ελέγχους τόσο στους χώρους των δύο εκδηλώσεων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών. Παράλληλα, αστυνομικοί θα απομακρύνουν εγκαίρως άτομα που τυχόν θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στο χώρο της παρέλασης, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πολιτών.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού είναι το ακόλουθο:

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

-19.30: Αφιξη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Aντρης Αναστασιάδη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Τετάρτη 24 Μαρτίου

-11.45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-14.00: Αφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν (Mikhail Mishustin) στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: Αφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

-18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ολα (σχεδόν) έτοιμα στην Εθνική Πινακοθήκη (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο Ππωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρεσβευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.

Από την πλευρά του υπουργείο Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

-19.05: Αφιξη της υπουργού Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Οπως έγινε γνωστό το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου

Χωρίς κρέας, λόγω Σαρακοστής, το μενού θα έχει βάση το ψάρι και τα θαλασσινά.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου

-08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της υπουργού Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρασκευή 26 Μαρτίου

-20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...