417
Μάιος 2015. Ο Βαρουφάκης ακούει τον Τσίπρα, όταν συντόνιζαν από κοινού την «περήφανη», αλλά καταστροφική όπως αποδείχτηκε, διαπραγμάτευση | Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης: Τις ηχογραφήσεις στα Eurogroup τις ήξερε ο Τσίπρας – του τις έδινα με στικάκια

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 14:38
Μάιος 2015. Ο Βαρουφάκης ακούει τον Τσίπρα, όταν συντόνιζαν από κοινού την «περήφανη», αλλά καταστροφική όπως αποδείχτηκε, διαπραγμάτευση
|Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης: Τις ηχογραφήσεις στα Eurogroup τις ήξερε ο Τσίπρας – του τις έδινα με στικάκια

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 14:38

Τα φαντάσματα της περιβόητης «περήφανης διαπραγμάτευσης» του πρώτου εξαμήνου του 2015 συνεχίζουν να στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα. Τούτο διότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου, ο Γιάνης Βαρουφάκης –τον οποίο ο κ. Τσίπρας τον είχε ορίσει υπουργό Οικονομικών και τον χαρακτήριζε «asset» για την κυβέρνησή του ως το τέλος–, συνεχίζει τις αποκαλύψεις ακόμα και τώρα, που είναι στη Βουλή ως γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Η αποκάλυψη λοιπόν του κ. Βαρουφάκη ότι οι επίμαχες ηχογραφήσεις που έκανε –ατύπως και παρατύπως– στις συνεδριάσεις των Eurogroup εκείνης της περιόδου ήταν εν γνώσει του κ. Τσίπρα αλλά και των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έδωσαν πάλι την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις των Eurogroup όχι όχι μόνο έγιναν εν γνώσει του κ. Τσίπρα και των υπουργών του αλλά συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της “περήφανης διαπραγμάτευσης”, με το υλικό να παραδίδεται στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Πρέπει να απαντήσει, όχι μόνο, πια, για το αν ήξερε, αλλά κυρίως για το αν συντόνιζε και έδινε τις εντολές για όσα καταστροφικά για την αξιοπιστία της χώρας καταγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη και σε ένα σημείο της μίλησε για την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του για τα όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ως και λίγο μετά το δημοψήφισμα.

«Οταν γράφεις ένα βιβλίο και το παίρνει μετά ένας σκηνοθέτης, το μεταλλάσσει. Του προσθέτει πράγματα που δεν έγιναν, του αφαιρεί πράγματα που έγιναν. Το ερώτημα είναι αν η ταινία του Κώστα Γαβρά ήταν ειλικρινής, όχι όσον αφορά στο face time (με τον τότε πρωθυπουργό) ή αν ήταν τηλέφωνο, αλλά αν πιάνει την ουσία.

Το face time, όχι δεν έγινε ποτέ, μιλάγαμε τηλεφωνικά.

Το ηχογραφημένο βεβαίως και έγινε. Oλα τα Eurogroup τους τα έδινα με στικάκια, όπως είχα υποχρέωση. Ελπίζω να το κάνει και ο κ. Σταϊκούρας. Πιστεύετε ότι ο κ. Σταϊκούρας αυτή τη στιγμή έχει δικαίωμα να πηγαίνει στο Eurogroup να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για το αν θα χαλαρώσει ή αν δεν θα χαλαρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο και μπορεί να μην ξέρει ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε εκεί μέσα;

Ούτε η (βρετανική) εφημερίδα πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό είναι εύρημα του Κώστα Γαβρά.

Να ξέρετε ότι στο βιβλίο τα κατέγραψα ακριβώς όπως έγιναν. Έκανα πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια στο βιβλίο να διαχωρίσω τα γεγονότα από την άποψη, τη δική μου άποψη για τα γεγονότα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...