1082
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για το Ελληνικό | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ναι» του Τσίπρα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό αλλά με φωνές για «άχρηστους» και «τούβλα»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 16:54
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για το Ελληνικό
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ναι» του Τσίπρα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό αλλά με φωνές για «άχρηστους» και «τούβλα»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 16:54

Για την πλέον εμβληματική επένδυση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνιαστη χώρα ήταν μια ιστορική στιγμή. Η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού.

Ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης είπε ότι το παρόν νομοσχέδιο «απελευθερώνει ένα εμβληματικό έργο μιας ολόκληρης δεκαετίας από τις νομοθετικές, τεχνικές και διαδικαστικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις του παρελθόντος». O δε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή, τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα τον δρόμο των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας». Η εκκίνηση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς αφορά τόσο το σύνολο του κοινωνικού ιστού που δραστηριοποιείται πέριξ του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, όσο και εν γένει την ελληνική οικονομία, λόγω της εμβέλειας του επενδυτικού έργου, «του μεγαλύτερου και πιο εντυπωσιακού πάρκου στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Σημείωσε μάλιστα ότι, με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ., «θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και έναν σημαντικότατο και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας». Σύμφωνα με τον υπουργό, η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

Πέρα πάντως από τα τεχνικά ζητήματα, η ψήφιση στη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό είχε και πολιτικό ενδιαφέρον: αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά πήρε την απόφαση να υπερψηφίσει, έστω και με κάποιες επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων άρθρων, το νομοσχέδιο. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα είπε στη Βουλή ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σεβόμενοι τη δουλειά που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως την ανάγκη της χώρας για μια αναπτυξιακή πορεία «θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής».

«Δουλέψαμε σκληρά για την επένδυση του Ελληνικού και θέλουμε να δούμε το έργο να προχωράει, με τούς όρους της τροποποιητικής σύμβασης», είπε.

Κατά πληροφορίες, το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια στάση που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, σε σύσκεψη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου τη Δευτέρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και πάλι ο δυισμός από τον οποίο υπέφερε και στην εποχή που ήταν στην εξουσία: Ο ιδεολόγος ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κάτι το κακό, ερχόταν σε αντίθεση με τον πραγματιστή ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πλήθαιναν αρνητικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ελληνικό και πολλοί εκτιμούσαν ότι με βάση το αριστερό θυμικό, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατέληγε στη μεσοβέζικη λύση του «παρών». Ωστόσο, κατά το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη λύση να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και να καταψηφιστούν συγκεκριμένα άρθρα, που, όπως παρατήρησε, επιφέρουν δυσμενείς μεταβολές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ζύγισαν τις πιθανές αντιδράσεις που θα είχε μια στάση «παρών» με δεδομένο ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που ως πρωθυπουργός είχε προωθήσει τη σύμβαση με τη Lamda, ξεμπλοκάροντας το όλο έργο. Παράλληλα το πολιτικό και επικοινωνιακό τραύμα από την ψήφο «παρών» στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ το πέρυσι καλοκαίρι και στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο δεν το ξεχνούν στην Κουμουνδούρου. Εξάλλου θέλουν να δώσουν ένα σήμα στη μεσαία τάξη ότι έχουν ξεχάσει τα αντιαναπτυξιακά της διακυβέρνησής τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας παράτησε τον αντιπολιτευτικό του οίστρο.

Στην ομιλία του στη Βουλή και αφού χαρακτήρισε «μύθο» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν εχθρικός προς τους επενδυτές, αναφέρθηκε στις ενέργειες της δικής του κυβέρνησης για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι «δεχτήκαμε πιέσεις (για περαιτέρω παραχωρήσεις) από τον επενδυτή αλλά δεν υποκύψαμε».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε από την άλλη «τούβλα» τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ –«αν οι υποσχέσεις σας ήταν τούβλα, θα το είχαν χτίσει το Ελληνικό» –και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε:

«Είστε και ψεύτες και ανίκανοι. Και υποκριτές και άχρηστοι. Δεν μπορείτε να πάρετε μια πέτρα να την πάτε από εδώ εκεί. Και παρουσιάσατε τους ευατούς σας ως άριστους και τεχνοκράτες».

Πρόσθεσε δε ο κ. Τσίπρας ότι «επειδή είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς κάνετε παραχωρήσεις (χάρες και ρουσφέτια) στον επενδυτή και ρισκάρετε την ασφάλεια της επένδυσης. Δίνετε παραπάνω κυριότητα στον επενδυτή και δημιουργείτε θέματα στην διαγωνιστική διαδικασία. Δίνετε παραπάνω κυριότητα ήδη με τροπολογίες που έχετε φέρει. Όχι με αυτό τον νόμο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξει η πρόβλεψη για την περίφραξη της περιοχής μετά την ολοκλήρωση των έργων καθώς όπως τόνισε, η περίφραση είναι «απαραίτητη για το κομμάτι των εργοταξίων. Αλλά εδώ δίνετε τη δυνατότητα να φτιαχτεί μια περίκλειστη πόλη και μετά την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό σας ζητώ να το αλλάξετε και πρέπει να αποφευχθεί. Το μητροπολιτικό πάρκο θα πρέπει να έιναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της Αττικής γιατί θα είναι πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας».

«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει αλλά εσείς δεν είστε ικανοί να διασφαλίσετε ούτε το δημόσιο συμφέρον αλλά και την πορεία της επένδυσης. Δεν έχετε ικανότητα και σχέδιο μόνο επικοινωνία και δωράκια. Η επικοινωνία έχει ένα όριο και είναι η ίδια η ζωή. Σε όλα αποδεικνύεστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική πολιτική» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα δεν ξέχασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση:

α) για τη διαχείριση της πανδημίας –«δεν είναι δυνατόν, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο υπουργός Υγείας να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν γιατροί να προσλάβει».

β) για την τηλεκπαίδευση και τη σύμβαση με τη Cisco, ζητώντας την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως –«σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη παράδοση, δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία», είπε.

γ) και για την Τράπεζα Πειραιώς –«η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους», είπε.

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας προβληματισμό για το θέμα των περιφράξεων του έργου. Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο με την οποία διευκρινίζεται ότι οι περιφράξεις στο εργοτάξιο θα είναι προσωρινές, και ότι οι περιμετρικές περιφράξεις θα είναι περιφράξεις ασφαλείας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...