690
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στη συνέντευξή του στον Σκάι το πρωί της Τρίτης | Youtube

Σκυλακάκης για κορονοϊό: Μας έρχεται μετεωρίτης – Δεν μπορεί να μείνει στο 3,5% το πλεόνασμα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 12:45
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στη συνέντευξή του στον Σκάι το πρωί της Τρίτης
|Youtube

Σκυλακάκης για κορονοϊό: Μας έρχεται μετεωρίτης – Δεν μπορεί να μείνει στο 3,5% το πλεόνασμα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 12:45

Προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων –λόγω της κρίσης του κορονοϊού– σε δύο επίπεδα θα διεκδικήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οπως υπογράμμισε, με βάση τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός δήλωσε προβληματισμένος για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, αναφέροντας ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει κρίση ανάλογη αυτής του 2008 – εκτίμηση την οποία και χαρακτήρισε λανθασμένη.

«Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, ενώ αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε η κυβέρνηση, είπε:

«Πρέπει πρώτα να περάσουμε την κρίση, τώρα μας έρχεται ένας μετεωρίτης, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την έκταση του φαινομένου», γιατί «αν δεν βλέπουμε το φως της εξόδου, δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος».

Ο Πρωθυπουργός για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

Είναι βέβαιο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι και «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν (λόγω κορονοϊού). Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε αυτήν την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές, κακές εποχές». 

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία του κορονοϊού που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δυστυχώς, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών σε όλη την υφήλιο. Και με –καθώς φαίνεται– σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

»Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Πράγματι, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, τα νέα προβλήματα την οδηγούν ουσιαστικά να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδίαζε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στη σχετική αναφορά του.

Ο κ. Σκυλακάκης δεσμεύθηκε εξάλλου για τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται μισθολογικά λόγω κορονοϊού, παραπέμποντας σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς το τέλος του μήνα, πριν από την προγραμματισμένη καταβολή μισθοδοσίας Μαρτίου.

«Πρέπει να δούμε την έκταση του φαινομένου», είπε, «το δημοσιονομικό κόστος στην περίπτωση πανελλαδικής κάλυψης και διάρκειας 2-3 μηνών είναι πολύ μεγάλο».

Κεφάλαιο κίνησης για ΜμΕ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι στον επόμενο γύρο των έκτακτων μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα προβλέπεται κεφάλαιο κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πέρα από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταστρώνει ήδη σχέδιο ώστε τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουμε πως θα μπορέσουμε να βρούμε κεφάλαιο κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στον Σκάι.

Αν και, όπως παραδέχθηκε, οι επιπτώσεις του κορονοϊού –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως– είχαν υποεκτιμηθεί, συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας: «Δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Δεν θα μας νικήσει ο κορονοϊός. Θα το ξεπεράσουμε. Είναι ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και θα βρούμε πανευρωπαϊκές λύσεις».

Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών ζήτησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, έχει αναλυτικά ως εξής:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλα μέτρα στήριξης, καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η εξάπλωση. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε ότι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Για παράδειγμα, η εστίαση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς πολλοί συμπολίτες μας αποφεύγουν πλέον να παρευρίσκονται σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων. Αρα πρέπει να δοθεί συνέχεια στη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. που μπορούν να στηρίξουν την αγορά και την επιχειρηματικότητα, άρα και την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα η Πολιτεία πρέπει να ασκήσει πίεση, προκειμένου να μειωθεί το υπερβολικό πλεόνασμα, ώστε να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...