598
|

ΑΟΖ: στρίβειν δια της Ε.Ε.

Avatar Γιάννης Σιδέρης 19 Απριλίου 2013, 00:29

ΑΟΖ: στρίβειν δια της Ε.Ε.

Avatar Γιάννης Σιδέρης 19 Απριλίου 2013, 00:29

Ως έκπληξη, περίπου ως ρελάνς στην Τουρκία, παρουσίασαν ιντερνετικά ΜΜΕ τη χθεσινή ρήση Σαμαρά -στο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων- ο οποίος, εν αντιθέσει με… τον τούρκο ναύαρχο, ανακάλυψε τη Μάλτα και μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ… Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας («Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας-Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς»). Παράλληλα, έκανε εκ νέου έκκληση προς την Ε.Ε. «να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια»!

Ωραία: τα ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη εν αγαστή συμπνοία και συναδέλφωση θα συνεργαστούν να αξιοποιήσουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των παράκτιων ζωνών τους και του υπεδάφους τους. Μόνο που το θέμα δεν υφίσταται! Το πρόβλημα της ΑΟΖ δεν ορίζεται στη συγκατάβαση της Κύπρου και της Μάλτας, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχει σύγκληση και εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει θέμα τριβών για εκμετάλλευση κάποιου, άγνωστου ακόμα, υποθαλάσσιου πλούτου!

Το πρόβλημα της ΑΟΖ και η οριοθέτησή του σχετίζεται με την Τουρκία. Σε αυτό αναφερόταν ο πρωθυπουργός κατά τις προεκλογικές του μεγαλοστομίες, όπου διαβεβαίωνε σε κάθε τόνο για την κήρυξή της, και από τις οποίες υπαναχωρεί, σε αυτό αναφερόταν και η προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης, όπου στο αντίστοιχο εδάφιο για την εξωτερική πολιτική διαβάζουμε: «Συστηματική  προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου».

Εμπειροι διπλωμάτες θεωρούν πομφόλυγα την έκκληση του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε. καθώς δεν εδράζεται σε κάποια πτυχή του Διεθνούς Δικαίου που να της επιτρέπει να υιοθετήσει κάποια ΑΟΖ κράτους μέλους της. Το πρόβλημα υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -η οποία Τουρκία, πέραν του Αιγαίου, και παρότι δεν έχει υιοθετήσει το Δίκαιο της θάλασσας, στο παρελθόν έχει έρθει σε συνεννόηση με όμορα κράτη- με την τότε Σοβιετική Ενωση το 1986 ή με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά ανθίσταται στο Αιγαίο.

Αυτή τη στιγμή η γείτων εκμεταλλεύεται την ασθενή οικονομική, άρα και γεωστρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αλλά και την πολιτική ρευστότητα στις περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επιδίδεται σε μονομερείς ενέργειες που ναι μεν δεν παράγουν προσώρας έννομα αποτελέσματα, ωστόσο της προσφέρουν πόντους στην ενεργειακή και γεωστρατηγική σκακιέρα.

Το σεισμογραφικό ωκεανογραφικό σκάφος της Πολάρκους, ξεκίνησε να διεξάγει έρευνες στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Τ. Γιλντίζ θα έχει κατεύθυνση προς την Κύπρο. Αν σε αυτή την κατεύθυνση… «παρενοχλήσει» ερευνητικώς σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, που πόρω θα απέχει από τις ανέφελες συμφωνίες με την Κύπρο και τη Μάλτα. Τότε θα κριθεί η δυνατότητά της να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο, όπως θα κριθεί και η ικανότητα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προτείνει – ή θα απαιτήσει από την κυβέρνηση.

Ωραία και δικαιολογημένη ήταν η ανακοίνωση του υπεύθυνου εξωτερικής Πολιτικής κ. Ησυχου που έκανε λόγο για «ανούσια πολιτική» του πρωθυπουργού προς «εσωτερική κατανάλωση», αλλά θα πρέπει και να εξηγήσει πώς θα πραγματωθούν με συγκεκριμένες ενέργειες, απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα, τα όμορφα και αυτονόητα που αναφέρει: η Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας «αποτελεί τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για τη χώρα μας με όλες τις όμορες χώρες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαθέτοντας μία συνεκτική, συνολική, εναλλακτική πρόταση για μία πολυδιάστατη ενεργειακή, φιλειρηνική πολιτική».

Τι ενέργειες προσιδιάζουν στην «πολυδιάστατη ενεργειακή φιλειρηνική πολιτική», εάν το τουρκικό σκάφος εγγράψει εμπράκτως αμφισβητήσεις στη δική σου ΑΟΖ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News