485
Η επίσκεψη Πούτιν στο Ριάντ στις 14 Οκτωβρίου 2019 έδειχνε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Σαουδαραβίας έμπαιναν σε νέα τροχιά. Οι τωρινές πετρελαϊκές εξελίξεις διέψευσαν τους αισιόδοξους | EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Οι Σαούντ χτυπούν τον Πούτιν ρίχνοντας τις πετρελαϊκές τιμές

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 19:14
Η επίσκεψη Πούτιν στο Ριάντ στις 14 Οκτωβρίου 2019 έδειχνε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Σαουδαραβίας έμπαιναν σε νέα τροχιά. Οι τωρινές πετρελαϊκές εξελίξεις διέψευσαν τους αισιόδοξους
|EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Οι Σαούντ χτυπούν τον Πούτιν ρίχνοντας τις πετρελαϊκές τιμές

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 19:14

Τον περασμένο Οκτώβριο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στο Ριάντ έτοιμος για μπίζνες που θα ενοχλούσαν τις ΗΠΑ. Τότε η Δύση φοβήθηκε ότι το νέο πρόσωπο που τριγυρίζει με ενδιαφέρον τις πετρελαιοπηγές της ερήμου και γίνεται πανηγυρικά δεκτός από τους ντόπιους θα κάνει ζημιά. Και όντως, Ρώσοι και Σαουδάραβες συνυπέγραψαν συμφωνίες αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων σε τομείς κομβικούς, όπως είναι το εμπόριο και η άμυνα.

Ομως το ειδύλλιο δεν κράτησε και πολύ. Τώρα οι Δυτικοί μπορούν να αναθαρρήσουν.

Η απόφαση των Σαούντ να αρχίσουν έναν «παγκόσμιο πόλεμο πετρελαϊκών τιμών» δείχνει ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δουλειά με τη Μόσχα δεν κλείνεται εύκολα: απάντησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην άρνηση των Ρώσων να συνεργαστούν μαζί τους στον επηρεασμό των πετρελαϊκών τιμών.

Η βρετανική Telegraph θριαμβολογεί για την «τιμωρία των Ρώσων» την οποία αποδίδει στη ενόχληση (και στον φόβο) των Σαουδαράβων για τη σοβιετική επέκταση στη Μέση Ανατολή. Το θέμα, δηλαδή, για τους Βρετανούς δεν είναι μόνο η ζημιά στη ρωσική οικονομία από την πετρελαϊκή πολιτική του Ριάντ (του ΟΠΕΚ), αλλά το γεγονός ότι το αραβικό βασίλειο δεν χώνεψε την ανασύσταση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία με τη βοήθεια των ρωσικών όπλων.

«Τιμώρησαν τον αλαζονικό τυχοδιωκτισμό του Πούτιν» γράφει το φύλλο, επισημαίνοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τη ρωσική υποστήριξη στους «παραδοσιακούς εχθρούς» της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή «στο Ιράν και στη Συρία».

Η πλάτη που έβαλαν οι Ρώσοι στην επιχείρηση ανακατάληψης του θύλακα Ιντλίμπ πόνεσε τους Σαουδάραβες που έχουν στηρίξει τους σύρους αντικαθεστωτικούς αλλά και ορισμένους από τις γκρούπες των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ. Δυσφορούν που ο Ασαντ θα εξακολουθήσει να κυβερνά.

«Η ρωσική βοήθεια ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίθεση εναντίον των οχυρών των ανταρτών, με τα ρωσικά αεροπλάνα να διεξάγουν καθημερινώς βομβαρδισμούς έως ότου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός συμφωνήθηκε στη Μόσχα, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν».

Και το Ιρανικό όμως ενόχλησε πολύ, ίσως περισσότερο: οι σουνίτες Σαουδάραβες θεωρούν ότι το σιιτικό Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, έτσι η «σιωπηρή υποστήριξη» του Πούτιν στους αγιατολάδες νευρίασε τους πετρελαιοβασιλιάδες.

Το βρετανικό φύλλο θυμίζει στους αναγνώστες του ότι οι ρωσο-αμερικανικές τριβές, πέρα από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφορούν και τις ρωσικές υποσχέσεις προς το Ιράν ότι δεν θα είναι μόνο του όταν του επιτεθεί «η διακυβέρνηση Τραμπ». Εξάλλου οι Ρώσοι καταδίκασαν την πρόσφατη δολοφονία του «αρχηγού των τρομοκρατών» Σουλεϊμανί…

Η βρετανική εφημερίδα κλείνει το κείμενό της με ένα συμπέρασμα οικονομικής φύσεως: «Οι συμφωνίες όπλων που υπεγράφησαν μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, κυρίως επειδή ο ρωσικός εξοπλισμός είναι εντελώς ασύμβατος με το αμερικανικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιεί ο σαουδαραβικός στρατός». Συνεπώς, ποιο είναι το σημαντικό;

Οτι «οι Σαουδάραβες στοχεύουν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία η οποία βασίζεται στις πετρελαϊκές τιμές», ρίχνοντάς τες, καθώς η εξόρυξη τούς στοιχίζει μόνο περί τα 6-7 δολάρια το βαρέλι. Και «η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου, κάτι που συμβαίνει στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, δεν είναι ένα πλήγμα που οι Ρώσοι μπορούν εύκολα να αντέξουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...