374
Αποψη των ανακτόρων | Intimenews/Χαλκιόπουλος Νίκος

Μενδώνη: Τον Απρίλιο ξεκινούν τα σωστικά μέτρα στο Τατόι

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 09:17
Αποψη των ανακτόρων
|Intimenews/Χαλκιόπουλος Νίκος

Μενδώνη: Τον Απρίλιο ξεκινούν τα σωστικά μέτρα στο Τατόι

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 09:17

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν τα σωστικά έργα στο Τατόι με στόχο να έχει τελειώσει η αποκατάσταση του κτιρίου του ανακτόρου το 2023, είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Υπάρχει πλέον ο ανάδοχος, ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής για το κτίριο του ανακτόρου», ανέφερε η υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Αρχές Απριλίου ξεκινούν να εφαρμόζονται τα πρώτα σωστικά μέτρα στο ανάκτορο. Η εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θέλει αρκετούς μήνες. Μέχρι τον Μάιο του 2021 οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα έχουν την μελέτη εφαρμογής για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου», τόνισε η κυρία Μενδώνη, μετά και την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα.

«Στόχος είναι το 2023 να έχει τελειώσει το ανάκτορο (σ.σ. το οικοδομικό σκέλος της αποκατάστασης του κτιρίου) για να ξεκινήσει αμέσως η τοποθέτηση των αντικειμένων, επί των μελετών που ήδη εκπονούνται», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός.

Ως προς τις σωστικές εργασίες, η υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν να γίνονται, «προφανώς με τη συμβατότητα που απαιτούν οι μελέτες, ώστε ούτε χρήματα να δαπανηθούν αδίκως, αλλά κυρίως να γίνει σωστά το έργο. Να σημειώσω εδώ ότι ήδη έχουμε τις οριστικές μελέτες, τις μελέτες εφαρμογής εκπονούμε τώρα», πρόσθεσε η ίδια.

Μενδώνη: Δύο οι χορηγίες για το Τατόι

Ως προς τις δωρεές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Τατόι, η κυρία Μενδώνη είπε ότι υπάρχουν δυο «και ευελπιστούμε και σε άλλες. Η πρώτη αφορά στη μελέτη σκοπιμότητας η οποία χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Αφορά στο σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων».

Η άλλη χορηγία είναι από τον Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος «ασμένως, διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων tolls, τα οποία θα τοποθετηθούν και αυτά αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει κανονικά η εκκένωση -αρχίζει αυτή την εβδομάδα- των μαγειρείων και στη συνέχεια να αρχίσει η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου», συμπλήρωσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλα κτίρια, γεμάτα κιβώτια, «τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, θα καταγράψουν και θα συντηρήσουν τα κινητά που βρίσκονται μέσα. Συγχρόνως, θα ξεκινήσει η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών, για τα κτίρια, τα οποία θα αδειάζουν. Είναι ένα αρκετά σύνθετο εγχείρημα, πολλώ δε μάλλον, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν αναφερόμαστε στο σύνολο του κτήματος, τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει το ΥΠΠΟΑ», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News