432
Φωτογραφίζοντας δυτικά οχήματα μάχης στη Μόσχα | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι Ρώσοι εκθέτουν νατοϊκά τανκς ως τρόπαια στο κέντρο της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 11:01
Φωτογραφίζοντας δυτικά οχήματα μάχης στη Μόσχα
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι Ρώσοι εκθέτουν νατοϊκά τανκς ως τρόπαια στο κέντρο της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 11:01

Ενα M1 Abrams βρίσκεται πράγματι στη Μόσχα, αλλά καθόλου περήφανα: Αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στην Ουκρανία, ένας μεταλλικός «αιχμάλωτος» πολέμου, που με τον τρόπο του δείχνει την τροπή που πήρε ο πόλεμος αυτός.

Οι Ρώσοι, σύμφωνα με την Telegraph, κάνουν ουρές για να δουν από κοντά το συγκεκριμένο τανκ, αλλά και ένα βρετανικό τεθωρακισμένου τύπου Husky και άλλον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, που εκτίθενται στη Μόσχα σε μια προφανώς προπαγανδιστική κίνηση του καθεστώτος.

Η κρατική τηλεόραση είπε ότι το M1 Abrams κατελήφθη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, με τη χρήση κατευθυνόμενου πυραύλου και drones καμικάζι.

Σκαρφαλώνοντας πάνω στο τανκ και κρατώντας στο χέρι το μικρόφωνό του, ένας ανταποκριτής του Channel One είπε στους τηλεθεατές ότι το τανκ είχε χαρακτηριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα άφθαρτο «θαυματουργό όπλο». «Ολα αυτά είναι ανοησίες. Δείτε το. Η φήμη του έχει καταστραφεί», είπε.

Την έκθεση εμπλουτίζουν δεκάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεθωρακισμένων από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Καθένα φέρει τη σημαία της χώρας που το προμήθευσε στην Ουκρανία.

Μεγάλες ουρές από οικογένειες άρχισαν να σχηματίζονται ακόμη και πριν από την έναρξη της έκθεσης «Τρόπαια του Ρωσικού Στρατού», που άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη 1η Μαΐου, εθνική εορτή για τη Ρωσία.

Ανάμεσά τους ήταν μια γυναίκα που είχε έρθει με τον σύζυγο και την κόρη της για να θαυμάσουν τα κατορθώματα του ρωσικού στρατου έναντι του δυτικού οπλοστασίου. «Είναι απίστευτο, συγκλονιστικό», είπε στο BBC. «Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι τα παιδιά μας κατάφεραν να πάρουν αυτά τα τρόπαια».

Η έκθεση, που είχε σκοπό να ενισχύσει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι πολεμά ενάντια στη συλλογική δύναμη της Δύσης στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε έξω από ένα μουσείο αφιερωμένο στη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Ο συνειρμός είναι προφανής.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται», είπε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, προσθέτοντας ότι το 1943 οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν επίσης παρελάσει με άρματα μάχης και εξοπλισμό, που είχε καταλάβει στην περίπτωση εκείνη από τον γερμανικό στρατό.

«Η δύναμη βρίσκεται στην αλήθεια. Πάντα έτσι ήταν. Το 1943 και σήμερα. Αυτά τα πολεμικά τρόπαια αντικατοπτρίζουν τη δύναμή μας. Οσο περισσότερα υπάρχουν, τόσο ισχυρότεροι είμαστε», είπε σε γραπτή δήλωσή του το υπουργείο, προβλέποντας μια ρωσική νίκη σε αυτό που επίσημα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Κανένας δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε. Η Ουκρανία έχει παρουσιάσει στο παρελθόν κατεστραμμένα ρωσικά οχήματα στο κέντρο του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...