447
Φωτογραφία του 2015 με το δημοφιλές ταλκ της J&J στα ράφια. Τώρα έχει αποσυρθεί | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Η Johnson & Johnson προτείνει αποζημιώσεις $6,5 δισ. για τις αγωγές σχετικά με το ταλκ που παράγει

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 09:37
Φωτογραφία του 2015 με το δημοφιλές ταλκ της J&J στα ράφια. Τώρα έχει αποσυρθεί
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Η Johnson & Johnson προτείνει αποζημιώσεις $6,5 δισ. για τις αγωγές σχετικά με το ταλκ που παράγει

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 09:37

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson παρουσίασε σχέδιο για να βάλει τέλος στις αστικές αγωγές που αφορούν το ταλκ που παράγει –και που φέρεται να προκάλεσε καρκίνους. Το σχέδιο προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων ύψους σχεδόν 6,5 δισ. δολαρίων!

«Αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο», εξήγησε ο Έρικ Χάας, αντιπρόεδρος της J&J αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ομίλου. «Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν τη διαφορά, την οποία αναμένουμε με αυτό το σχέδιο», διευκρίνισε.

Βάσει του σχεδίου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η Johnson & Johnson αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισ. δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να μπουν στο αρχείο καταγγελίες που αφορούν προβλήματα ωοθηκών (99,75% των καταγγελιών).

Οι άλλες καταγγελίες έχουν σχέση με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως «καρκίνος του αμιάντου», και εξετάζονται χωριστά. Ο όμιλος διευκρινίζει ότι στο 95% εξ αυτών έχει ήδη βρεθεί λύση.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τρίμηνη περίοδο κατά την οποία οι ενάγοντες θα ενημερωθούν για αυτό. Θα επικυρωθεί εάν το αποδεχθεί το 75%. Ο όμιλος διευκρινίζει ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία του το «υποστηρίζουν».

Το ταλκ της J&J φέρεται να περιέχει αμίαντο και να προκαλεί καρκίνο, ιδίως των ωοθηκών. Ο όμιλος συνεχίζει να το διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποσύρει το ταλκ από την αγορά της Βόρειας Αμερικής.

«Οι καταγγελίες σε βάρος του ομίλου οι οποίες αφορούν το ταλκ δείχνουν τον απίστευτο αντίκτυπο των αβάσιμων μηνύσεων που ξεκίνησαν κατά αμερικανικών εταιρειών και των ακραίων αποφάσεων που έλαβαν οι ενάγοντες», κατήγγειλε ο Χάας, καταδικάζοντας τη «στρέβλωση επιστημονικών μελετών» και κάνοντας λόγο για «ψευδοεπιστήμη».

Σύνθεση μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και με δείγμα 250.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, ανησυχίες για τη σχέση του ταλκ με τον καρκινογόνο αμίαντο είχαν αρχίσει να εκφράζονται από τα χρόνια του 1970.

Οπως επεσήμανε το Reuters, ο όμιλος της Johnson & Johnson έχει δεσμεύσει 11 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τις αγωγές δεκάδων χιλιάδων πολιτών, αλλά και τις σχετικές διώξεις από την αμερικανική δικαιοσύνη. Πέρυσι τον Απρίλιο είχε προτείνει έναν διακανονισμό 8,9 δισ. δολαρίων, που αποδέχθηκαν περισσότεροι από 60.000 ενάγοντες. Ωστόσο πτωχευτικό δικαστήριο απέρριψε τον διακανονισμό, ο οποίος είχε ως βασικό σχήμα να περάσει η όλη υπόθεση σε μια ad hoc θυγατρική, η οποία στη συνέχεια θα υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Johnson & Johnson ανακοίνωσε τη σύναψη καταρχήν συμφωνίας με ομάδα εισαγγελέων από 43 αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάποιο ποσό, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 700 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...