412
Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, μιλάει σε πλήθος οπαδών του | Reuters

Οι πιο περίπλοκες εκλογές του κόσμου διεξάγονται στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 20:07
Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, μιλάει σε πλήθος οπαδών του
|Reuters

Οι πιο περίπλοκες εκλογές του κόσμου διεξάγονται στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 20:07

Χαράς ευαγγέλια αποτελούν για τους πάσης φύσεως στατιστικολόγους οι εκλογές της Τετάρτης στην Ινδονησία, την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και αυτή με τον περισσότερο μουσουλμανικό πληθυσμό σε όλη την υφήλιο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης (MPR) θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με πάνω από 192 εκατομμύρια ψηφοφόρους να πηγαίνουν στις κάλπες.

Δεκαέξι κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές σε εθνικό επίπεδο – με τέσσερις συμμετέχοντες για πρώτη φορά.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόουι, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για την περίοδο 2019- 2024 έχοντας πάλι απέναντί του τον απόστρατο στρατηγό Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Στις εκλογές του 2014, ο Τζοκόουι πήρε ποσοστό 53,1% και ο Σουμπιάντο 46 ,9% υποστηρίζοντας πως έχασε τις εκλογές λόγω νοθείας.

Με αεροπλάνα… και βαπόρια μεταφέρονται οι κάλπες ακόμη και στα απομακρυσμένα μέρη της χώρας

«Η Ινδονησία, ένα έθνος που αποτελείται από 17.000 νησιά, θα πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες μονοήμερες εκλογές στον κόσμο», σημειώνει το εκτενές αφιέρωμα της Guardian.

Από τους 192,8 εκατομμύρια Ινδονήσιους που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, τα 100 εκατ. είναι νέοι μεχρι 35 ετών, σε μια χώρα με εξαιρετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.

«Σε 809.500 εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν από περισσότερους από 250.000 υποψηφίους για 20.538 νομοθετικές θέσεις σε πέντε επίπεδα διακυβέρνησης -και όλα αυτά μέσα σε διάστημα μόλις έξι ωρών!», προσθέτει το δημοσίευμα.

Με 800.000 εκλογικά τμήματα διαμοιρασμένα σε πάνω από 17.000 νησιά, αυτό σημαίνει πως οι ιθύνοντες της εθνικής επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών έχουν να αντιμετωπίσουν τον… πονοκέφαλο της αποστολής των καλπών στα πλέον απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Η διαδικασία αποστολής τους έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες, με τις κάλπες να στέλνονται με διάφορα μέσα: αεροπλάνο, πολεμικό πλοίο, άλογο, κανό, ακόμη και με τα πόδια!

Κάλπες μεταφέρονται πάνω σε αυτοσχέδια βάρκα-στρώμα σε ένα πλημμυρισμένο χωριό της Σουμάτρα

Την περασμένη εβδομάδα ένα πλοίο που μετέφερε 26 σάκους με ψηφοδέλτια βυθίστηκε καθ’ οδόν για τη Νατούνα, ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όπως τονιζει η βρετανική εφημερίδα, παρά τις έρευνες που καταδεικνύουν κάποιες μεμονωμένες απόπειρες εξαγοράς ψήφων, οι εκλογές της Ινδονησίας θεωρούνται ως σχετικά ελεύθερες και δίκαιες, ενώ και οι ίδιοι οι Ινδονήσιοι είναι επίσης φανατικοί υπερασπιστές της Δημοκρατίας τους, με πολλούς ψηφοφόρους να παραμένουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών μεχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα εκλογικά τους κέντρα προκειμένου να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την καταμέτρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...