686
Οι παίκτες της Λίβερπουλ μπροστά στην εξέδρα των φανατικών οπαδών τους, το διάσημο Kop, την Τρίτη το βράδυ | Reuters

Οι πιο επικές ανατροπές στο Champions League

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 07:10
Οι παίκτες της Λίβερπουλ μπροστά στην εξέδρα των φανατικών οπαδών τους, το διάσημο Kop, την Τρίτη το βράδυ
|Reuters

Οι πιο επικές ανατροπές στο Champions League

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 07:10

Την Τρίτη το βράδυ, η εκπληκτική Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ κατάφερε και ανέτρεψε το εις βάρος της 0-3, επικρατώντας με 4-0 της ακριβοθώρητης Μπαρτσελόνα στο Ανφιλντ και περνώντας στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με αφορμή την σπουδαία εμφάνιση της βρετανικής ομάδας, το BBC κάνει μνεία σε μερικές ανάλογες περιπτώσεις με ομάδες που ανέτρεψαν διαφορά δυο, τριών, ακόμη και τεσσάρων τερμάτων σε αγώνες του Champions League τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σεζόν 2016-2017, φάση των “16”
Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα 4-0
Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν 6-1

Στις 9 Μαρτίου 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν πάει στο «Καμπ Νου» ήρεμη, με κληρονομιά το 4-0 του Παρισιού στον πρώτο αγώνα. Μέχρι το 50’ το σκορ είναι 3-0 για την Μπαρτσελόνα. Το γκολ του Καβάνι στο 62’ φαίνεται να σβήνει τις όποιες καταλανικές ελπίδες, όμως η καταλανική μηχανή παίρνει μπροστά στο φινάλε και από το 88’ έως και το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων η ομάδα του Λουίς Ενρίκε πετυχαίνει το ακατόρθωτο: τρία γκολ και με 6-1 περνάει στην επόμενη φάση! Ο ισπανικός Τύπος αναφωνεί την επόμενη ημέρα: La Remontada, δηλαδή «Η Ανατροπή». Η Μπαρτσελόνα είχε γίνει τότε η πρώτη ομάδα από καταβολής του Champions League (1992/93) που ανέτρεψε διαφορά τεσσάρων τερμάτων.

Σεζόν 2003-2004, φάση των “8”
Μίλαν-Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 4-1
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Μίλαν 4-0

Την άνοιξη του 2004 η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν μεταβαίνει στο «Ριαθόρ» για τη δεύτερη αναμέτρηση των προημιτελικών κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με πολύτιμη παρακαταθήκη το 3-0 στο Σαν Σίρο. Ωστόσο, τα γκολ των Παντιάνι, Βαλερόν, Λούκε και Φραν στέλνουν την Ντέπορ στα ημιτελικά και τους «Ροσονέρι» σπίτι τους.

Σεζόν 2017-2018, φάση των “8”
Μπαρτσελόνα-Ρόμα 4-1
Ρόμα-Μπαρτσελόνα 3-0

Στις 10 Απριλίου 2018 η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε έχοντας επικρατήσει με 4-1 στην Ισπανία της Ρόμα, νιώθει – όπως και την περασμένη Τρίτη το βράδυ –  σχεδόν σίγουρη για την πρόκριση. Όμως οι Τζέκο, Ντε Ρόσι και Μανωλάς βάζουν τρία γκολ και στέλνουν τους Καταλανούς σπίτι τους.

Τελικός σεζόν 2004-05
Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3 (η Λίβερπουλ κέρδισε με 3-2 στα πέναλτι το τρόπαιο)

Η Μίλαν των Καφού, Μαλντίνι, Γκατούζο, Ζέεντορφ, Πίρλο, Κακά, Σεφτσένκο, Κρέσπο είχε ήδη αρχίσει να ονειρεύεται τη στιγμή της στέψης στο ημίχρονο όταν το σκορ ήταν 3-0 υπέρ της. Η Λίβερπουλ χρειάστηκε έξι λεπτά παιχνιδιού για να ανατρέψει την κατάσταση. Ο εμβληματικός αρχηγός Στίβεν Τζέραρντ στο 54ο λεπτό έκανε το 3-1 με κεφαλιά. Δύο λεπτά αργότερα, το σκορ έγινε 3-2 με ένα δυνατό σουτ του Βλαντίμιρ Σμίτσερ. Και στη συνέχεια ο Τζενάρο Γκατούζο ανέτρεψε τον Τζέραρντ εντός περιοχής και ο διαιτητής Μεχούτο Γκονζάλες σφύριξε το πέναλτι. Ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την εκτέλεση όμως ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Μίλαν, Ντίντα απέκρουσε στη δεξιά του γωνία. Στην επαναφορά της μπάλας όμως, ο άσος της Λίβερπουλ έκανε το 3-3. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, οπότε οι Αγγλοι, με την ψυχολογία στα ύψη πήραν τον τελικό στα πέναλτι.

Σεζόν 2011-2012, φάση των “16”
Νάπολι-Τσέλσι 3-1
Τσέλσι-Νάπολι 4-1 (παρ.)

Η Τσέλσι ανέτρεψε μια διαφορά δυο γκολ κατά της Νάπολι, καθ’ οδόν για να κερδίσει το μοναδικό της Champions League.

Ντρογκμπά, Τέρι και Λάμπαρντ έφεραν το ματς στα ίσα με 3-1 και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Ιβάνοβιτς έστειλε την Τσέλσι στα προημιτελικά και κατόπιν στον τελικό, αντίπαλο της Μπάγερν, την οποία νίκησε και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Σεζόν 2018-2019, φάση των “16”
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Παρί Σεν Ζερμέν 0-2
Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντεστερ Γιουνάιτεντ 1-3

Τον περασμένο Μάρτιο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήγε στο Παρίσι για το δεύτερο ματς της φάσης των «16», αφού στο «Ολντ Τράφορντ» η Παρί Σεν Ζερμέν είχε επιβληθεί με 2-0. Ο Λουκάκου σκόραρε στο 2′, ο Μπερνάτ ισοφαρίζει στο 12’ και ο Βέλγος βάζει ξανά την αγγλική ομάδα μπροστά στο 30′. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, μέσω VAR οι Άγγλοι παίρνουν πέναλτι το οποίο μετατρέπει σε γκολ ο Ράσφορντ. Τεράστια πρόκριση.

Σεζόν 1999-2000, φάση των “8”
Τσέλσι-Μπαρτσελόενα 3-1
Μπαρτσελόνα-Τσέλσι 5-1 (παρ.)

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στη ρεβάνς του Nou Camp με στόχο να ανατρέψει μια διαφορά δύο γκολ. Η εμφάνιση της ήταν εξαιρετική και οδήγησε το ματς στην παράταση με 3-1, όσο είχε χάσει στο Stamford Bridge. Τελικά, οι Ριβάλντο και Κλούιφερτ, με δυο τέρματα στην παράταση, έστειλαν τους Καταλανούς στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...