472
Κάποιοι Εναλλακτικοί ήθελαν να δοκιμάσουν το μενού του βερολινέζικου εστιατορίου Bocca di Bacco αλλά τελικά έφαγαν «πόρτα» | BoccadiBacco.de

Γερμανία: «Συγγνώμη, αλλά δεν σερβίρουμε ακροδεξιούς»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 16:50
Κάποιοι Εναλλακτικοί ήθελαν να δοκιμάσουν το μενού του βερολινέζικου εστιατορίου Bocca di Bacco αλλά τελικά έφαγαν «πόρτα»
|BoccadiBacco.de

Γερμανία: «Συγγνώμη, αλλά δεν σερβίρουμε ακροδεξιούς»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 16:50

Είναι από τα καλύτερα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας στο Βερολίνο. Βρίσκεται στο κέντρο της διπλωματικής συνοικίας της γερμανικής πρωτεύουσας. Και προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική σκηνή με την άρνησή του να αποδεχθεί κρατήσεις για ηγέτες της Ακροδεξιάς.

Τα «θερμά επεισόδια» ξεκίνησαν όταν στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) τηλεφώνησε στο εστιατόριο Bocca di Βacco (Στόμα του Βάκχου) για να κάνει κράτηση για δείπνο: «Ενα τραπέζι για τους κύριους Αλεξάντερ Γκολάντ, Γεργκ Μόιτεν και την κυρία Αλίς Γουέιντελ θα ήθελα».

Ο Βάκχος μίλησε

Η απάντηση όμως για τη διαθεσιμότητα δεν ήταν ακριβώς αυτή που περίμενε ο εκπρόσωπος των ακροδεξιών. «Δεν σερβίρουμε σε πολιτικούς που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους επιλογές, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, το χρώμα του δέρματός τους και την καταγωγή τους» απάντησε το εστιατόριο.

Την απάντηση του εστιατορίου τουίταρε η εκπρόσωπος του κόμματος Κρίστιαν Λουθ, σχολιάζοντας ότι ήταν «αντιδημοκρατική και ηλίθια». Αμέσως, πυροδοτήθηκε ένα ντόμινο από αρνητικά σχόλια για την ποιότητα και την εξυπηρέτηση του εστιατορίου, από κυβερνοακτιβιστές και υποστηρικτές της Ακροδεξιάς. «Μηδενική ευγένεια και κακό σέρβις. Ασχημο φαγητό. Σε αυτό το εστιατόριο σερβίρουν μόνο όσους πρόσκεινται στη ριζοσπαστική Αριστερά και διαδηλώνουν καίγοντας αυτοκίνητα και ρημάζοντας δημόσια κτίρια» ήταν μερικά από τα σχόλια στο Twitter.

Οι αντιδράσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί… Εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος που ήταν εγγεγραμμένοι στο TripAdvisor, έσπευσαν να μειώσουν την ψηφιακή του αξία, βάζοντας μόνο ένα αστεράκι από την κλίμακα των πέντε στη βαθμολογία. Και αυτό σε ένα εστιατόριο που ο οδηγός Michelin προτείνει με Michelin Plate για το 2019.

Aνοδος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία

Το ακροδεξιό AfD αυξάνει το ποσοστό του, ενώ η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να υποχωρεί αν και παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από 15 μέρες από το ινστιτούτο Emnid.

Το AfD, τα ποσοστά του οποίου άρχισαν να αυξάνονται μετά την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών (2015-2016), παραμένει τέταρτο κόμμα στη Γερμανία, με το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει να ανέρχεται στο 13%. Στην Ανατολική Γερμανία, όμως, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 23%.

Ρατσιστική καμπάνια για τις ευρωεκλογές

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία αφίσα που κυκλοφόρησε το ακροδεξιό κόμμα AfD για τις ευρωεκλογές, στην οποία χρησιμοποιήθηκε πίνακας που εικονίζει μία υποδουλωμένη γυναίκα.

Ο πίνακας «Το σκλαβοπάζαρο» του γάλλου οριενταλιστή ζωγράφου Ζαν-Λεόν Ζερόμ (Photo: Blogger Alessio_spataro)

Ο πίνακας «Το σκλαβοπάζαρο» του γάλλου οριενταλιστή ζωγράφου Ζαν-Λεόν Ζερόμ εικονίζει τέσσερις γενειοφόρους άνδρες με τουρμπάνια να εξετάζουν τα δόντια μιας γυμνής σκλάβας. Κάτω από την εικόνα, προσέθεσε τα σλόγκαν: «Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν την AfD» και «Για να μην γίνει η Ευρώπη… Ευραβία» – ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη Αραβία.

Η γυναίκα παρουσιάζεται στον πίνακα ανίσχυρη και παθητική ανάμεσα σε βίαιους και επιθετικούς άνδρες. Το AfD με αυτό το έργο θέλει να περάσει ένα ξενοφοβικό μήνυμα, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το κόμμα «έτσι ώστε η Ευρώπη να μην γίνει Ευραβία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...