984
Ο Μίχαελ Σουμάχερ όπως τον θυμόμαστε. Εδώ και πέντε χρόνια όμως είναι βυθισμένος σε μια γκρίζα ζώνη ύπαρξης και ανυπαρξίας | CreativeProtagon

Οι δύο ζωές του Μίχαελ Σουμάχερ

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2019, 11:32
Ο Μίχαελ Σουμάχερ όπως τον θυμόμαστε. Εδώ και πέντε χρόνια όμως είναι βυθισμένος σε μια γκρίζα ζώνη ύπαρξης και ανυπαρξίας
|CreativeProtagon

Οι δύο ζωές του Μίχαελ Σουμάχερ

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2019, 11:32

Η τρίτη μέρα του Ιανουαρίου 2013 βρήκε τον Μίχαελ Σουμάχερ να γιορτάζει τα 44α γενέθλιά του από την… pole position της ζωής. Ατένιζε το μέλλον του από την έπαυλη των 650 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στις όχθες της ειδυλλιακής λίμνης Λε Μαν, κοντά στη Γενεύη, έχοντας δίπλα του τα αγαπημένα του πρόσωπα: τη σύζυγό του Κορίνα Μπετς, την κόρη τους Τζίνα – Μαρία και τον γιο τους Μικ. Ενας παπαράτσι τον είχε φωτογραφίσει να παίζει αμέριμνος με τα σκυλιά του: ένα αδέσποτο, που η Κορίνα είχε μαζέψει από τους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, και έναν αυστριακό ποιμενικό, τον Εντ, που είχε αγοράσει από τη Βαυαρία.

Ηταν μόλις δυο μηνών συνταξιούχος (είχε αποσυρθεί οριστικώς από τα σιρκουί τον Οκτώβριο του 2012) και μπορούσε, επιτέλους, να απολαύσει τη δόξα του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα-1 και τα πλούτη που είχε αποκομίσει από την 29χρονη καριέρα του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ), όπως επιθυμούσε. Ηταν υγιής, νέος, πλούσιος, διάσημος και ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Αλλά η Μοίρα τον ζήλεψε, για όλα όσα απλόχερα του είχε προσφέρει.

Η πρώτη του ζωή τελείωσε το πρωΐ της 29ης Δεκεμβρίου 2013 στο χιονοδρομικό κέντρο του Μεριμπέλ, στις γαλλικές Αλπεις. Ο Κόσμος «πάγωσε» από την είδηση. Ο «Σούμι» έδινε μάχη με τον θάνατο, αυτόν που τόσες φορές είχε ξεγελάσει, τρέχοντας σαν τον άνεμο με μονοθέσια, μηχανές και καρτ. Μια παρέκκλιση τριών μέτρων από την πίστα ήταν αρκετή για να περάσει από το φως στο σκοτάδι. Το φοβερό ατύχημα του Σουμάχερ ήρθε για να μας θυμίσει πως ο Παράδεισος απέχει από την Κόλαση μόνο μια στιγμή. Επειτα από αλλεπάλληλες εγχειρίσεις και νοσηλεία 32 μηνών, στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, ο θρυλικός πιλότος επέστρεψε στο σπίτι του.

Αλλά, δεν ήταν -δεν είναι, πια- ο ίδιος άνθρωπος. Αυτός που διέλυσε όλα τα ρεκόρ στις πίστες, ζύγιζε μόλις 45 κιλά, ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι και κρατιόταν στη ζωή σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που κόστισε 10 εκατ. ευρώ, χάρη στα μηχανήματα και τη φροντίδα 15 γιατρών, νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να δίνουν μάχες για να τον επαναφέρουν στην κανονική ζωή.

Ηταν γραφτό του; Αυτό θα έλεγε ο ίδιος, εάν μπορούσε να μιλήσει. «Εγώ προχωρώ με το δόγμα του πεπρωμένου. Δεν μπορώ να μην κάνω κάποια πράγματα, από φόβο μήπως πάθω κάτι. Αν μου συμβεί οτιδήποτε, θα είναι γραφτό μου», είχε πει έπειτα από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι και στον αυχένα, το 2009, σε ατύχημα με αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Το παράδοξο είναι ότι ο «Σούμι», που επί τρεις δεκαετίες ζούσε «στα κόκκινα», εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι δεν κινδυνεύει στις πίστες, αλλά έξω απ’ αυτές. Οταν αποκάλυψε (στην Daily Mail) πως είχε συντάξει τη διαθήκη του, είχε εξηγήσει: «Το έκανα γιατί είμαι άνθρωπος της οικογένειας. Οχι τόσο εξαιτίας του φόβου για κάποιο ατύχημα στους αγώνες, όσο γιατί μπορεί να συμβούν διάφορα στην καθημερινή μας ζωή».

Λες και είχε διαβάσει το μέλλον του. Βγήκε αλώβητος από 250 Γκραν-Πρι (από τα οποία κέρδισε τα 91), όμως δεν γλίτωσε κάνοντας σκι με τον γιο του και τους φίλους του – ένα χόμπι που απέκτησε στα χρόνια του στη Φεράρι, όταν σύσσωμη η ομάδα της Σκουντερία περνούσε ένα δεκαήμερο διακοπών σε κάποιον από τους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Ευρώπης. Του άρεσαν, επίσης, η ιππασία και το ποδόσφαιρο (έπαιζε τακτικά σε έναν μικρό, ερασιτεχνικό σύλλογο της Ελβετίας).

Από εκείνη τη «μαύρη Κυριακή» μέχρι σήμερα, τα νέα για την κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ βρίσκονταν πάντοτε πολύ ψηλά στην αθλητική επικαιρότητα. Ενας δημοσιογράφος έφτασε στο σημείο να προσποιηθεί τον ιερέα, προκειμένου να μπει στο δωμάτιο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν σε κώμα ο υπερπρωταθλητής της F-1. Ενας άλλος κατάφερε να κλέψει τον ιατρικό του φάκελο (μια μέρα αργότερα βρήκε τραγικό θάνατο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες). Αλλά, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ήταν παρά ανυπόστατες φήμες.

Φήμη ήταν και το ότι ο «Σούμι» θα εμφανιζόταν σήμερα (3/1) σε φίλους και συγγενείς, για πρώτη φορά μετά το ατύχημα, για να γιορτάσουν μαζί τα 50α γενέθλιά του. «Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι ακολουθούμε τις επιθυμίες του Μίχαελ και ότι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι πάντα η υγεία, μένει στην ιδιωτική σφαίρα», ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση στα social media η οικογένειά του, διαβεβαιώνοντας τους θαυμαστές του ότι «ο Μίχαελ βρίσκεται στα καλύτερα χέρια και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τον βοηθήσουμε». Οι «φαν» του έχουν, σήμερα, τη δυνατότητα να θυμηθούν όλες τις επιτυχίες της καριέρας του σε ένα app (ηλεκτρονική εφαρμογή) που διατίθεται από το πρωΐ, ενώ η Ferrari θα τιμήσει τα γενέθλιά του με μια έκθεση («Michael 50») στο μουσείο της στη Μόντενα.

Αλήθεια, ποια είναι η πραγματική κατάσταση του Σουμάχερ; Οι ελάχιστοι άνθρωποι που τον επισκέπτονται (ο αδελφός του, Ραλφ, ο φίλος και συνάδελφός του, Φελίπε Μάσα, ο παλιός συνεργάτης του στη Φεράρι, Ζαν Τοντ, και ο γερμανός κληρικός, Γκέοργκ Γκένσβαϊν) μιλούν ελάχιστα – έως καθόλου. Κάποια πράγματα έχουν γίνει γνωστά από όσους εργάζονται στο σπίτι των Σουμάχερ και, προσφάτως, δημοσιεύτηκαν στην Daily Mirror και το Paris Match. Ο «Σούμι» δεν εξαρτάται, πλέον, από τα μηχανήματα και δεν είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι. Κάθεται σε αναπηρική καρέκλα και έχει επαφή με το περιβάλλον. Επίσης, είναι σε θέση να εκδηλώνει τα συναισθήματά του. «Οταν τον βάζουμε στο αναπηρικό αμαξίδιο και τον πάμε κοντά στο παράθυρο, ώστε να βλέπει το πανέμορφο τοπίο με τα βουνά και τη λίμνη, κάποιες φορές δακρύζει», κατέθεσε ανώνυμη πηγή στο γαλλικό περιοδικό. Δεν μπορεί να μιλήσει, έχει απώλεια μνήμης και δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Θα καταφέρει, κάποτε, να επανέλθει πλήρως; Οι γιατροί δεν είναι αισιόδοξοι – ο χρόνος που περνάει, δεν είναι με το μέρος του. Οι χορηγοί τον έχουν «ξεγράψει» – οι περισσότεροι, ήδη, από το 2014. Για να ανταποκριθεί στα τεράστια έξοδα της νοσηλείας του, η σύζυγός του πούλησε το ιδιωτικό του αεροσκάφος, την εξοχική τους κατοικία στη Νορβηγία, ένα σπίτι στο Ντουμπάι και τη Φεράρι με την οποία κατέκτησε τον τίτλο του 2000. Μόνο σε κάποιο θαύμα, σαν αυτά που έκανε στις πίστες, μπορούμε να ελπίζουμε. Συνέχισε να παλεύεις, Μίχαελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...