493
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία αγροτών στην πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα | InTime News

Οι αγρότες γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 15:23
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία αγροτών στην πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα
|InTime News

Οι αγρότες γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 15:23

Την Κυριακή, στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε να τείνει χέρι προς τους αγρότες και να τους ζητάει να έρθουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δεν χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να λάβει την απάντηση από το στρατόπεδο των «μπλόκων». Οι αγρότες αποφασίζουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο διάλογο που πρότεινε η κυβέρνηση και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Αυτό διαφαίνεται πως θα συμβεί στις δύο πανελλαδικές διασκέψεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο πολύωρων ή και επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων.

Μετά από σχεδόν μια ώρα συνεδρίασης, οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από την διάσκεψη στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε εργατοπατέρες»

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους χωρίς να βιάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Η απόφασή τους ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αφού είχαν θέσει ως προϋπόθεση την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την έναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση. Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών είναι πως από τα μπλόκα στέλνουν μήνυμα στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως «ψεύτες και κλέφτες δεν μας έχει πει κανείς».

Δεν είμαστε αγροτοπατέρες, δεν θα μας διώξουν από τη γη μας»

Η συνεδρίαση στη Νίκαια της Λάρισας άρχισε πριν από τις 14:00, αλλά και εκεί οι αγρότες αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλογο.

Η συνολική εικόνα για τις αποφάσεις των αγροτών θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Νίκαιας στην οποία μετέχουν αγρότες από 30 μπλόκα. Οι πληροφορίες και σε αυτό το πεδίο αναφέρουν ότι οι προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν θα είναι υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Ητοι: το κλείσιμο δρόμων και τελωνείων.

Καμμένος: Ορισμένοι έπαιρναν επιδοτήσεις χωρίς να είναι αγρότες 

Να αφήσουν τα μπλόκα και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό ώστε να βρεθεί μια λύση καλεί τους αγρότες ο Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στο Mega, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε πως το πρόβλημα των αγροτών έγκειται στο ότι ορισμένοι που έχουν μεγάλες εκτάσεις αλλά δεν είναι πραγματικοί αγρότες εισέπρατταν τις επιδοτήσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών, που θα έπρεπε να έχουν αφορολόγητο στο πετρέλαιο.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού.

«Παλεύουμε να προστατεύσουμε τις ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ. Καμμένος και υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο είναι να μη γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ο ίδιος εξήγησε πως στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατεύσει τους νέους επιστήμονες και ταυτόχρονα να πατάξει τη φοροδιαφυγή. «Η πρόταση των δανειστών ήταν να κόψουμε συντάξεις και η απάντησή μας ήταν ότι αυτό δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...