399
Στα Τέμπη οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους | Konstantinos Tsakalidis/SOOC

Συνεχίζουν με μπλόκα οι αγρότες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2016, 14:04
Στα Τέμπη οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους
|Konstantinos Tsakalidis/SOOC

Συνεχίζουν με μπλόκα οι αγρότες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2016, 14:04

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν οι αγρότες ως και την Τρίτη, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα θα κλείσουν τις εθνικές οδούς από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν στα Τέμπη, εκφράστηκε η βούληση να επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους, παραλύοντας τους οδικούς άξονες της χώρας.

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι ως τότε δεν θα δουν τον Πρωθυπουργό. Στη Θεσσαλονίκη θα οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Προσθέτουν μάλιστα ότι έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου για ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, την φορολόγηση και το κόστος παραγωγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους αγρότες και η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες είναι στον δρόμο, δεδομένης της συσσωρευμένης κούρασης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν σημεία, βεβαίως, που θέλουν βελτιώσεις και κάποιες θα γίνουν, έχουν εξαγγελθεί. Αλλά, σαφώς, κάποια πράγματα χρειάζονται ερμηνείες και επαναλήψεις».

Αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 τρακτέρ βρίσκονται σε πενήντα μπλόκα σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Η διαδρομή από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μόνο μέσω παρακαμπτηρίων οδών αφού τα μπλόκα αποκλείουν τη διέλευση όλων των οχημάτων, εκτός από εκείνα που εξυπηρετούν τοπικές και βασικές ανάγκες. Για παράδειγμα, τα τοπικά ΚΤΕΛ ή τα φορτηγά τροφοδοσίας τοπικών γεωργικών επιχειρήσεων διέρχονται από τα μπλόκα. Είναι αυτονόητο πώς στις παρακαμπτήριες οδούς η κίνηση είναι αυξημένη και η κίνηση των οχημάτων αργή. Εκ των πραγμάτων, δεν απουσιάζει και η ένταση με διερχόμενους οδηγούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μπλόκα. Οσοι, πάντως, έχουν παρακολουθήσει και τις κινητοποιήσεις προηγουμένων ετών, παρατηρούν ότι αυτή τη φορά η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη, όπως και η διάθεση για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πώς, παρά το τσουχτερό κρύο, οι αγρότες εμφανίζονται πρόθυμοι να παραμένουν στην εθνική οδό τις ώρες του αποκλεισμού.

Το Ασφαλιστικό έθεσε και το διεκδικητικό πλαίσιο στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Σάββατο το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι συμμετέχοντες, που πραγματοποίησαν και πορεία προς τη Βουλή, ζητούν την απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. «Αν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε περικοπή συντάξεων» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην καταστολή κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...