586
Καρέ από το βίντεο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας: η προσέγγιση στο εργοστάσιο όπως φαίνεται μέσα από το κόκπιτ του ελικοπτέρου | YouTube

Οι «αυτοκτονικές» πτήσεις των ουκρανών πιλότων στο Azovstal [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 11:30
Καρέ από το βίντεο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας: η προσέγγιση στο εργοστάσιο όπως φαίνεται μέσα από το κόκπιτ του ελικοπτέρου
|YouTube

Οι «αυτοκτονικές» πτήσεις των ουκρανών πιλότων στο Azovstal [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 11:30

Τα ουκρανικά ελικόπτερα Mi-8 πετούν τόσο χαμηλά που σχεδόν ακουμπούν το έδαφος. Πλησιάζοντας στον προορισμό τους, η κάμερα δείχνει το τοπίο που βλέπουν οι πιλότοι από το κόκπιτ: είναι οι γερανοί στο λιμάνι της μαρτυρικής Μαριούπολης, που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Το ελικόπτερο προσγειώνεται και ένας στρατιώτης με το χαρακτηριστικό μπλε περιβραχιόνιο των ουκρανικών δυνάμεων κάνει νόημα στους τουλάχιστον πέντε επιβάτες να πηδήξουν γρήγορα έξω. Ενας από αυτούς φαίνεται να έχει ένα αντιαρματικό όπλο δεμένο στην πλάτη του.

Το πλάνο ανοίγει και διακρίνεται πού έχουν προσγειωθεί οι ουκρανοί στρατιώτες: στα ερείπια του Αζοφστάλ, του εργοστασίου χάλυβα στο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου οι ουκρανοί μαχητές οχυρώθηκαν επί εβδομάδες απωθώντας τις ρωσικές επιθέσεις και εμποδίζοντας τους Ρώσους να ρίξουν το βάρος τους νωρίτερα στο Ντονμπάς.

Η θαρραλέα πτήση του συγκεκριμένου βίντεο, είναι μία από τις πολλές που επιχείρησαν οι Ουκρανοί καθ’ όλο το διάστημα που διαρκούσε η πολιορκία, για να ανεφοδιάσουν τους μαχητές τους με προμήθειες, τρόφιμα, νερό και όπλα. Οι αποστολές αυτές ήταν τόσο επικίνδυνες, που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις αποκάλεσε «σχεδόν αυτοκτονικές».

Το βίντεο, που ανήρτησε το ουκρανικό ειδησεογραφικό κανάλι Dnipro Operative News, στο Telegram, δίνει μία μικρή γεύση αυτών των παράτολμων επιχειρήσεων, που βοήθησαν τους οχυρωμένους στο εργοστάσιο μαχητές.

Οπως σημειώνει η Telegraph, ο Αντρίι Μπιλέτσκι, συνιδρυτής του Τάγματος του Αζόφ, εξήρε τον ηρωισμό των πιλότων των ελικοπτέρων, οι οποίοι πετούσαν μέσα από τον εναέριο χώρο που ήλεγχαν οι Ρώσοι. «Βλέπουμε τον απόλυτο επαγγελματισμό των ουκρανών πιλότων. Δεν υπάρχει σύγκριση με τα Black Hawks. Οι Αμερικανοί δεν έχουν εισέλθει ποτέ τόσο βαθιά σε περιοχή που ελέγχει ο εχθρός, 100 χλμ βαθιά σε μία περιοχή με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, αεροσκάφη σε περιπολία κλπ. Αυτό κάνει την επιχείρηση μοναδική στην Ιστορία της ανθρωπότητας», είπε ο Μπιλέτσκι.

Μετά την παράδοση των μαχητών τους, οι Ουκρανοί αρχίζουν και δίνουν λεπτομέρειες για το πώς άντεξαν τόσες εβδομάδες.

Δεκαέξι ελικόπτερα Mi-18 πραγματοποίησαν επτά πτήσεις ανεφοδιασμούς, μεταφέροντας όπλα, ενισχύσεις, νερό, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και άλλο εξοπλισμό, σύμφωνα με τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας.

Αποψη του κατεστραμμένου εργοστασίου όπου είχαν οχυρωθεί οι μαχητές του Τάγματος του Αζόφ – REUTERS/Pavel Klimov

Τα σοβιετικής εποχής ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν 30 στρατιώτες ή τέσσερις τόνους εφοδίων, που σημαίνει ότι οι δικές τους πτήσεις είναι αυτές που έδωσαν τη δυνατότητα στους μαχητές να παραμείνουν στο εργοστάσιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε τον ηρωισμό των πιλότων, κάποιοι από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση.

«Οι πιλότοι των ελικοπτέρων πετούσαν εκεί για πολλές εβδομάδες, γνωρίζοντας ότι κατά 90%, δεν θα επιστρέψουν. Φανταστείτε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι. Πέταξαν εκεί να δώσουν τρόφιμα, νερό και όπλα στους μαχητές του Αζοφστάλ, απομάκρυναν τους τραυματίες. Χάσαμε πολλούς πιλότους. Είναι ήρωες», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Πάντως, όλες οι πτήσεις κατάφεραν να προσγειωθούν και να παραδώσουν προμήθειες στους πολεμιστές. Δύο ελικόπτερα, στην πέμπτη και έβδομη αποστολή, δεν κατάφεραν αν επιστρέψουν, καθώς καταρρίφθηκαν, ενώ ένα τρίτο καταρρίφθηκε επίσης, όταν πήγε να βοηθήσει κάποιο από αυτά.

Οταν οι Ρώσοι έμαθαν για τις πτήσεις των ελικοπτέρων, ισχυροποίησαν την αντιαεροπορική τους άμυνα γύρω από το εργοστάσιο και έτσι δυσκόλεψαν την κατάσταση για τους πιλότους.

Τελικά, στις 20 Μαΐου, οι τελευταίοι εναπομείναντες στο εργοστάσιο μαχητές του Τάγματος του Αζόφ παραδόθηκαν στον εχθρό και οδηγήθηκαν στη Ρωσία.

Νωρίτερα, είχαν απομακρυνθεί όλοι οι άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο στο αχανές εργοστάσιο.

Οι ρώσοι στρατιώτες που μπήκαν στο Azovstal, ανακάλυψαν ένα φορτηγό ψυγείο με τις σορούς 152 ουκρανών μαχητών.

Δείτε το βίντεο με την πτήση του ουκρανικού ελικοπτέρου στο Azovstal

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...