741
Ο Ναδάλ πανηγυρίζει τη νίκη του στον προημιτελικό επί του Νόβακ Τζόκοβιτς | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο «ήλιος» του Ναδάλ δεν έδυσε ακόμη

Sportscaster Sportscaster 1 Ιουνίου 2022, 14:08
Ο Ναδάλ πανηγυρίζει τη νίκη του στον προημιτελικό επί του Νόβακ Τζόκοβιτς
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο «ήλιος» του Ναδάλ δεν έδυσε ακόμη

Sportscaster Sportscaster 1 Ιουνίου 2022, 14:08

Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς χάρισαν στους θεατές του «Philippe Chatrier» και στους τηλεθεατές του Ρολάν Γκαρός μια υπέροχη τενιστική παράσταση. Η «μονομαχία» τους άρχισε στις 31 Μαΐου (21:03 τοπική ώρα) και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου (01:15). Στο τέλος της, ο ισπανός «ταυρομάχος» επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, την απόλυτη κυριαρχία του στο Γαλλικό Οπεν. Από τις 5 Ιουνίου του 2005, που σήκωσε το πρώτο του τρόπαιο στο Παρίσι (σε ηλικία 19 ετών), μέχρι σήμερα, οι ήττες του στο συγκεκριμένο τουρνουά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στο κεντρικό κορτ του Ρολάν Γκαρός παρατάχτηκαν 41 τίτλοι γκραν-σλαμ (21 ο Ναδάλ, 20 ο Τζόκοβιτς) και 2.060 νίκες (1.055 ο Ναδάλ, 1.005 ο Τζόκοβιτς). Ηταν η αναμέτρηση με το πιο ένδοξο παρελθόν στα χρονικά του τένις. Αυτή η 59η συνάντηση των δυο πρωταθλητών έμοιαζε με μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Σέρβο. Προερχόταν από εννέα διαδοχικές νίκες, ενώ ο «Ράφα» είχε χάσει σχεδόν όλη τη χωμάτινη περίοδο -την αγαπημένη του- λόγω ενός (ακόμη) σοβαρού τραυματισμού. Πολλοί πίστευαν πως, εύκολα ή δύσκολα, ο «Νόλε» θα έπαιρνε τη νίκη. Βιάστηκαν, όμως, να «ξεγράψουν» έναν αθλητή, που έχει… επιστρέψει από την κόλαση αρκετές φορές. Κι αυτό φάνηκε από το πρώτο, κιόλας, σετ.

Ο Ισπανός προηγήθηκε με «μπρέικ» σε ένα γκέιμ που διήρκησε περισσότερα από 10 λεπτά (1-0), και έφτασε στο επιβλητικό 6-2. Σε 102 παιχνίδια στα οποία κέρδισε το πρώτο σετ, στο Παρίσι, έχασε μόνο ένα. Εντυπωσιακή παράδοση, η οποία συνεχίστηκε. Ο Τζόκοβιτς πήρε το δεύτερο σετ (6-4), και ο Ναδάλ το τρίτο (6-2). Στο τέταρτο, αποδείχθηκε «επτάψυχος». Είδε τον αντίπαλό του να προηγείται με 3-0, 4-1 και 5-2, όμως έκανε την ανατροπή και επικράτησε στο «τάι-μπρέικ» με 7-4. Προκρίθηκε στους ημιτελικούς και, πλέον, είναι φαβορί για το 14ο γαλλικό του τρόπαιο. Αν το κατακτήσει, θα είναι ο Νο.22 γκραν-σλαμ τίτλος του, και θα υπερέχει κατά δυο έναντι του Τζόκοβιτς και του Φέντερερ, που έχουν από 20. «Εξακολουθώ να παίζω τένις για κάτι τέτοιες βραδιές», τόνισε μετά τον θρίαμβό του ο Ράφα, που πέρασε τρεις τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες.

Η χθεσινή ήταν η υπ’ αριθμόν 1.056 νίκη της μυθικής του καριέρας. Η 303η σε γκραν-σλαμ. Η 110η στο Παρίσι, όπου έχει γνωρίσει, μόλις, τρεις ήττες. Σε major τουρνουά προηγείται του Σέρβου με 11-7 νίκες. Στο χώμα, με 20-8. Στο Ρολάν Γκαρός ειδικότερα, με 8-2. Στις μεταξύ τους «μονομαχίες», γενικώς, τους χωρίζει, πλέον, μόνο μια νίκη (30-29 υπέρ του Τζόκοβιτς). Οι αριθμοί μαρτυρούν το μεγαλείο του αθλητή. Μα, περισσότερο και από τις επιδόσεις του, θαυμάζεις την εξωπραγματική του αντοχή, την πνευματική του δύναμη, που τον βοηθά να ξεπερνά κάθε αντιξοότητα. Παρά τον τραυματισμό του, που τον κράτησε για πολλές εβδομάδες εκτός δράσης και του στέρησε μια σωστή προετοιμασία, ο Ναδάλ κατατρόπωσε το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ένα ματς που κράτησε 4 ώρες και 12 λεπτά. Στον προηγούμενο γύρο ο Αλιασίμ τον είχε αναγκάσει να ξοδέψει άλλες τεσσερισήμισι ώρες ενέργειας. Και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, κλείνει τα 36. Ο Ισπανός δεν είναι, μόνον, ο πιο επιτυχημένος τενίστας του καιρού μας (σύμφωνα με τη στατιστική), αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους μαχητές των σπορ. Ενα «θαύμα της Φύσης».

Ανήμερα των γενεθλίων του (3/6) θα εμφανιστεί σε ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός για 15η φορά. Θα αντιμετωπίσει τον 25χρονο Γερμανό, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, που απέκλεισε τον εκπληκτικό 19χρονο, Κάρλος Αλκαράθ, και «διψάει» για το πρώτο του γκραν-σλαμ τρόπαιο. Μεγάλο ταλέντο ο «Σάσα», όμως η αποστολή του θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καλείται να γίνει ο τρίτος, μόλις, τενίστας που θα νικήσει τον «Βασιλιά του χώματος» στο Παρίσι εδώ και 17 χρόνια. Ο μέγας Τζόκοβιτς το έχει κατορθώσει δυο φορές, όλες κι όλες.

Ακόμη κι αν ηττηθεί στον ημιτελικό, ο Ναδάλ θα επιστρέψει στο Νο.4 του ranking, ρίχνοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά μια θέση χαμηλότερα. Ο Τζόκοβιτς θα πέσει από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, και στο top-2 θα βρεθούν, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ και ο Σάσα Ζβέρεφ. Με αυτή, ή την αντίστροφη σειρά. Για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2003, δεν θα περιλαμβάνεται στο «1-2» κάποιος από τους «Big-3». Ιστορική στιγμή, στην οποία, δυστυχώς, ο Στέφανος δεν θα είναι πρωταγωνιστής.

Τη Δευτέρα αποκλείστηκε στον 4ο γύρο του Γαλλικού Οπεν από τον δανό τινέιτζερ, Χόλγκερ Ρουν. Παρά την εξαιρετικά ευνοϊκή κλήρωση, απογοήτευσε. Στο Παρίσι εμφανίστηκε το «φάντασμα» του φοβερού Τσιτσιπά που πέρυσι «λύγισε» στον τελικό από τον Τζόκοβιτς, αλλά και εκείνου που πριν από δυο μήνες θριάμβευσε στο Masters του Μόντε Κάρλο. Προσπαθεί και ο ίδιος, όπως είπε, να καταλάβει τι δεν πάει καλά και να το διορθώσει. Αλλά, μέχρι τότε, κινδυνεύει να δει τη «νέα γενιά» να τον προσπερνά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...