386
Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Στυλιανίδης τον Ιούλιο του 2019 | Nick Paleologos / SOOC

Ο Χρήστος Στυλιανίδης για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2021, 14:05
Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Στυλιανίδης τον Ιούλιο του 2019
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Χρήστος Στυλιανίδης για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2021, 14:05

Αν η αρχική επιλογή για το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, συνιστούσε έκπληξη, στον βαθμό μάλιστα που να προκαλέσει ρήξη στο πολιτικό σκηνικό, η νέα επιλογή της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, είναι, τρόπον τινά, ακόμα μεγαλύτερη.

Την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε πει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα και φαίνεται ότι η απόφαση για το ποιος θα είναι ο πρώτος υπουργός Πολιτικής Προστασίας της χώρας είναι ειλημμένη —σε μια μάλιστα κίνηση υψηλής πολιτικής υπεραξίας, ο εκλεκτός της ελληνικής κυβέρνησης για το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο θα είναι ένας Ευρωπαίος Κύπριος!

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το πόστο θα καταλάβει ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τις κρίσεις πανευρωπαϊκά επί πέντε χρόνια, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο με την εμπλοκή με την άρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει τη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές και συνεννοήσεις με τον πρώην Επίτροπο (2014-2019) ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου», είχε πει την Παρασκευή ο κυβερνητικός πορτ παρόλ και ο κ. Στυλιανίδης είναι ακριβώς αυτό: ένας άνθρωπος με απίστευτη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας, στοιχεία που θεωρούνται εχέγγυα για την πολιτική οργάνωση και εποπτεία της νέας δομής.

Τόσο που είναι να απορεί κανείς γιατί προτιμήθηκε αρχικά ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος ως γνωστόν πανικοβλήθηκε στην πρώτη πολιτική κρίση που κλήθηκε να χειριστεί, προτού καν ορκιστεί…

Πέρα από τα αντικειμενικά προσόντα του κ. Στυλιανίδη για τη θέση, η επιλογή αυτή έχει και κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που αξίζουν να σημειωθούν. Ο κύπριος πολιτικός, στέλεχος του ΔΗΣΥ, υπήρξε εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ είχε διατελέσει συνεργάτης του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη. Αν έχει κάποια σημασία, που ίσως να έχει, στα νιάτα του, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχε περάσει από τον Ρήγα Φεραίο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφ ‘οσον οριστικοποιηθεί επισήμως η επιλογή του, θα δοθεί στον κ. Στυλιανίδη και η ελληνική υπηκοότητα, όπως είχε γίνει επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με τον αδικοχαμένο σε αεροπορικό δυστύχημα κυπριακής καταγωγής υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας —ακούγεται το όνομα του πτεράρχου ε.α. Βαγγέλη Τουρνά για υφυπουργείο— θα γίνει στις 11:30 της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...