410
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε συγκέντρωση στα Προπύλαια | REUTERS/John Kolesidis

Γιώργος Θεοδωράκης: «Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2021, 11:07
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε συγκέντρωση στα Προπύλαια
|REUTERS/John Kolesidis

Γιώργος Θεοδωράκης: «Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2021, 11:07

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συζητηθούν αύριο Δευτέρα τα ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη και τον τόπο όπου θα τελεστεί.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε εκφράσει από χρόνια την πρόθεσή του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου αναπαύονται οι γονείς του και ο αδελφός του Γιάννης. Είχε μάλιστα προχωρήσει σε όλες τις σχετικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση του τάφου, ενώ είχε έλθει σε επικοινωνία με τον τότε δήμαρχο Χανίων, με την παράκληση να διευκολύνει την ταφή όταν ερχόταν η ώρα.

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ακόμη ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε προνοήσει για όλα τα διαδικαστικά που αφορούν την κηδεία του, ακόμη μάλιστα και για το γραφείο τελετών που θα την αναλάμβανε, έχοντας συνάψει το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας είναι πάντως να γίνει η ταφή στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εξοχικό.

Αντιθέτως, ο γιος του Γιώργος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει ότι πρέπει να ικανοποιηθεί η επιθυμία του πατέρα του, την οποία από καιρό είχε εκφράσει ιδιωτικά, δημόσια, προφορικά και γραπτά. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν θα παραστεί στο Πρωτοδικείο.

Η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει εκδώσει από την Παρασκευή προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, σε χώρο που δεν συνάδει με την τελευταία του επιθυμία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News